În urmă cu doi ani, Parchetul General a clasat un dosar penal referitor la afirmațiile lui Călin Georgescu despre liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu și despre mareșalul Ion Antonescu. Magistrații vin acum cu explicații despre această decizie.
În urmă cu trei ani, pe când se afla în funcția de președinte de onoare AUR, Călin Georgescu făcea o serie de declarații mai mult decât controversate în cadrul unei apariții televizate.
Politicianul care are șanse importante de a deveni președinte al României i-a lăudat pe Corneliu Zelea Codreanu și pe Ion Antonescu, două persoane găsite vinovate pentru crime de război și pentru genocid.
Ulterior, la început anului 2022, pe numele lui Georgescu era deschis un dosar penal. Sesizarea de atunci s-a făcut din oficiu. Dosarul penal a lui Călin Georgescu a fost deschis în temeiul art 5. Din OUG 31/2002. Această ordonanță face referire la ”interzicerea organizațiilor, a simbolurilor și a faptelor cu caracter legionar, fascist, xenofob sau rasist, dar și la interzicerea promovării cultului persoanelor găsite vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de săvârșirea crimelor de război”.
Tot în 2022, în luna iunie, acest dosar era clasat. Marți, 26 noiembrie 2024, Parchetul General a expus public motivele pentru care a luat această decizie în privința candidatului clasat pe primul loc în turul I al alegerilor prezidențiale.
Parchetul General a admis că în urmă cu doi ani a clasat un dosar penal referitor la afirmațiile lui Călin Georgescu despre liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu și despre Ion Antonescu. Instituția a invocat faptul că ”fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”.
De asemenea, Parchetul mai explică faptul că decizia din 2022 a fost motivată de faptul că legislația în vigoare nu este adaptată la realitățile actuale. Procurorii au mai subliniat că normele legale privind infracțiunile motivate de ură sunt ”insuficient adaptate la realitățile faptice”. Acest lucru limitează cazurile în care o persoană poate fi trasă la răspundere penală.
”Dispozițiile legale care sancționează săvârșirea infracțiunilor motivate de ură sunt de strictă interpretare și limitează semnificativ sfera persoanelor a căror apologie în discursul public poate constitui o infracțiune”, se arată în comunicatul postat pe site-ul Ministerului Public.
La începutul anului 2021, la o emisiune televizată, Călin Georgescu a afirmat că liderul legionar Corneliu Zelea Coreanu și Ion Antonescu au făcut ”și fapte bune”, dar și fapte despre care nu poate vorbi, dar pe care, însă, ”trebuie să le demonstreze istoricii”.
”Toți au făcut și fapte bune şi altele mai puțin bune, dar în general un lider autentic este cel care spune adevărul şi, dacă nu spui adevărul, nu ai cum să fii lider. Au fost şi fapte bune şi fapte pe care nu le pot comenta, dar istoricii trebuie să demonstreze acest lucru.
Față de martiri nu pot să am păreri, dar sunt din istoria noastră şi rămân în istoria noastră”, a spus Călin Georgescu, la Antena 3.