Life

De ce a descalificat EBU juriile din 6 țări, printre care și România, la Eurovision: ”Nereguli fără precedent”. Explicațiile oficiale

Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) a transmis un comunicat prin care explică sistemul de votare de la Eurovision și neregulile care s-au produs în a doua semifinală.
19.05.2022 | 19:30
De ce a descalificat EBU juriile din 6 tari printre care si Romania la Eurovision Nereguli fara precedent Explicatiile oficiale
EBU, despre cele 6 jurii eliminate de la Eurovision 2022. Declarațiile reprezentanților. Sursa foto: Instagram.com
ADVERTISEMENT

Partenerul de vot paneuropean independent al Uniunii Europene de Radiodifuziune (UER) a detectat modele de vot ieșite din comun în cazul a șase țări participante. Este sunt Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România și San Marino.

EBU, despre cele 6 jurii eliminate de la Eurovision 2022. Declarațiile reprezentanților

EBU ia în serios orice fel de încălcare a regulilor de la Eurovision Song Contest, dovadă că a venit cu lămuriri în privința modelului de votare de anul acesta, când Ucraina a fost aleasă țara câștigătoare. Cum explică scandalul din prezent?

ADVERTISEMENT

Se pare că în cea de-a doua semifinală patru dintre cele șase jurii au plasat toate celelalte cinci țări în Top 5, ținându-se cont de faptul că nu au putut să se voteze pe ele însele. Un juriu a votat pentru aceleași cinci țări în Top 6.

Totodată, ultimul dintre cele șase jurii a plasat 4 dintre celelalte în Top 4 și al cincilea în Top 7. Patru dintre cele șase au primit cel puțin un set de 12 puncte, care este maximul care poate fi acordat în acest concurs muzical.

ADVERTISEMENT

De aici au plecat toate neregulile de la Eurovision Song Contest 2022 pentru că modelul nu a fost recunoscut. Mai exact, cinci dintre aceste șase țări au fost clasate în afara Top 8 de către juriile din alte 15 țări care au votat în aceeași semifinală.

În plus, patru dintre cele șase țări s-au clasat în primele șase dintre celelalte 15 țări care au votat în această semifinală. O neregulă a modelului de vot al juriului de o asemenea amploare este fără precedent.

ADVERTISEMENT

EBU, adevărul despre motivul eliminării a 6 jurii de la Eurovision

Potrivit site-ului oficial al concursului Eurovision și regulamentului intern, în cazul în care voturile juriilor naționale reprezintă modele de vot neregulate, care nu sunt recunoscute de Monitorul Independent de Votare, sunt eliminate.

În acest sens CES Supraveghetorul executiv are dreptul să aloce sau să înlocuiască automat un rezultat agregat subtituit automat pentru a determina rezultatul final al țărilor participante în a doua semifinală din show.

ADVERTISEMENT

Concret, cele șase jurii au fost scoase din competiția muzicală pentru a păstra integritatea sistemului de vot. Ulterior, organizatorii au putut determina rezultatele finale a celor șase țări implicate în marea finală.

„Aceste decizii au fost aprobate de Președintele Grupului de Referință ESC, de consiliul de conducere al Concursului și de Directorul General Adjunct al EBU, în conformitate cu cerințele Instrucțiunilor de Vot ale Concursului”, se arată în comunicatul emis de EBU.

ADVERTISEMENT