News

De ce a dispărut Luna de pe cer? Oamenilor de știință le-a trebuit aproape un mileniu să dezlege acest mister!

24.05.2020 | 16:32
De ce a disparut Luna de pe cer Oamenilor de stiinta lea trebuit aproape un mileniu sa dezlege acest mister
Oamenii de știință au reușit să explice dispariția Lunii cu aproape 1.000 de ani în urmă. Sursa foto: CNN
ADVERTISEMENT

După aproximativ 1.000 de ani, omenirea este pe punctul să dezlege una dintre cele mai mari și importante mistere din întreaga sa istorie. Vorbim despre momentul în care Luna a dispărut, pur și simplu, de pe cer, lăsând nenumărate întrebări care până acum nu și-au putut afla răspunsurile potrivite.

De ce a dispărut Luna de pe cer? Oamenii de știință au reușit să dezlege misterul

Se întâmpla tocmai în 1110, iar de atunci și până astăzi cercetătorii au lansat nenumărate ipoteze, în încercarea de a afla adevărul din spatele acestui fenomen straniu. Potrivit unei scrieri din Anglia acelor vremuri, anul a fost de-a dreptul dezastruos, ploile torențiale și foametea culminând cu momentul care a rămas în istorie drept „dispariția Lunii”.

ADVERTISEMENT

„În a cincea noapte din luna mai, Luna a apărut strălucind puternic pe cer, dar apoi încet, încet, strălucirea ei a început să scadă”, se arată în documentul citat de cei de la Live Science. „Imediat ce a venit noaptea, s-a făcut atât de întuneric încât nimic nu mai putea fi văzut”, descrie fenomenul cu pricina autorul a cărui identitate nu este cunoscută nici în zilele noastre.

Și totuși, pe fondul nenumăratelor descoperiri făcute de-a lungul timpului în domeniul științei, ai crede că se poate găsi un răspuns plauzibil la această întrebare care ne macină de un întreg mileniu. Ei bine, s-a ajuns la concluzia că norii nu aveau cum să fi fost problema, pentru că simplul fapt că scribului i-ar fi fost imposibil să descrie cu acuratețe felul în care străluceau stelele, în condițiile în care Luna nu putea fi zărită nicăieri.

ADVERTISEMENT

Nici despre o eclipsă nu poate fi vorba, în condițiile în care textul nu indică faptul că satelitul natural al Pământului ar fi fost parțial acoperit de umbre. În aceste condiții, care să fi fost adevăratul motiv din spatele bizarului fenomen.

Cum explică specialiștii dispariția Lunii

Potrivit unui studiu publicat luna trecută în Scientific Reports, dispariția misterioasă a Lunii pare să fi fost provocată de câteva erupții vulcanice masive. „Evaluarea atentă a rămășițelor vulcanice indică o activitate extrem de crescută în Europa și Asia, în perioada 1108 și 1110”, au transmis cercetătorii.

ADVERTISEMENT

Concret, nori de cenușă ar fi fost aruncați în aer, călătorind în întreaga lume, iar particularitățile substanțelor transportate, în contact cu aerosolii, ar fi putut obstrucționa Luna, lăsând vizibile stelele. Una dintre aceste erupții ar fi avut loc în Japonia, în anul 1108. În lipsa unor cauze mai clare, ipoteza specialiștilor americani pare să fie cea mai apropiată de adevăr.

Ce știm cu certitudine este că acest eveniment a avut loc, deoarece oamenii de știință au extras date prețioase din miezul ghețarilor, unde straturile de gheață au captat aerosolii de sulf produși de erupțiile vulcanice. Gheața poate păstra astfel de dovezi pentru un timp îndelungat, dar este destul de dificil ca o dată exactă a evenimentului să fie stabilită.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, cercetătorii au presupus că depozitele uriașe de sulf din ghețar au fost create de o erupție masivă din anul 1104 a vulcanului Hekla, din Islanda, care mai este poreclit și „Poarta către Iad”. Acum câțiva ani, un studiu a ajuns la concluzia că un interval de timp denumit „Cronologia Gheții din Groenlanda 2005” ar fi putut fi decalat cu până la 7 ani în primul mileniu, și cu 4 ani în cel de-al doilea.

ADVERTISEMENT