News

De ce a fost concediată bătrâna de 83 de ani de la grădiniță. Poziția oficială a Inspectoratului: ”Nu mai putea fi păstrată!”

02.04.2019 | 10:55
De ce a fost concediata batrana de 83 de ani de la gradinita Pozitia oficiala a Inspectoratului Nu mai putea fi pastrata

Sofia Chițoran a fost concediată de la grădiniță. Bătrâna de 83 de ani a fost dată afară de la grădinița din satul gorjean Leurda, care aparține de municipiul Motru, după ce povestea sa a făcut obiectul mai multor materiale de presă. Recent, a apărut și prima reacție din partea Inspectoratului pe seama acestei decizii.

Inspectoratul Școlar explică de ce a fost concediată femeia

Într-un comunicat dat publicității astăzi, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Gorj au explicat că s-au văzut nevoiți să o concedieze pe femeie, motivul invocat fiind vârsta foarte înaintată. Sofia Chițoran era angajată la grădinița din Leurda, având un contract în care erau prevăzute doar două ore de lucru pe zi.

Inspectorul general ştia de situaţia aceasta. Săptămâna trecută a fost închis contractul de muncă pe care îl avea doamna, în condiţii legale. Dată fiind vârsta înaintată, nu mai putea fi păstrată pe acest post. I s-a închis cartea de muncă, în condiţii normale, ca atunci când te pensionezi” , a declarat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Gorj.

Bătrânica de 83 de ani care lucra ca femeie de serviciu într-o grădiniță, a fost dată afară
Bătrânica de 83 de ani care lucra ca femeie de serviciu într-o grădiniță, a fost dată afară

Ce spune viceprimarul din Motru, despre decizia concedierii bărânei de 83 de ani

Sofia Chițoran lucra ca femeie de serviciu și câștiga 440 de lei, la care se adaugă pensia de 600 de lei, pentru că a muncit la CAP. Bătrâna muncea ca  femeie de serviciu din 1979. Decizia concedierii sale a luat prin surprindere municipalitatea din Motru, orașul de care aparține satul Leurda.

Viceprimarul Cosmin Morega se declară dezamăgit de această hotărâre: „Nu este o măsură morală. În primul rând, bătrânica va avea de suferit. La vârsta ei, să primească o astfel de veste nu este aşa de uşor. Mă simt şi vinovat pentru că eu i-am făcut publică povestea. Sunt dezamăgit de ceea ce s-a întâmplat. Iniţial, am crezut că e păcăleală de 1 aprilie” , a declarat acesta în presa locală.

Mă scol şi fac curat la copii, pentru că mi-au fost dragi copiii, sunt mici, frumoşi şi curaţi. Îmi mai spun şi câte o poezie. Îi mai întreb şi câte degete au la o mână. Pot să mai muncesc. Cât o să mai am zile o să lucrez. De dimineaţa, la ora 5,00, când ajung, fac focul, după care mă apuc şi mătur mochetele. Apoi, ud mătura şi dau ca să nu fie praf. Şterg măsuţele cu scăunelele. Mai fac curat şi prin curte, la locul de joacă. Apoi, aştept să vină copiii. Doamna educatoare  vine la ora 8,00”  , spunea Sofia Chițoran, bătrâna mărturisind totodată că tinerii nu sunt interesați de un astfel de post, întrucât este prost remunerat: „Nu vin tinerii să lucreze în locul meu, pentru că salariul este mic. Până acum am primit 340 de lei. Acum, de curând, s-a făcut 440 de lei. Tineretul nu vine pe banii aceştia. Mai am o pensie de la CAP. Mă ocupam cu mulsul vitelor. Aveam 25 de vaci. Anul ăsta s-a făcut pensia 600 de lei. Am avut 300 de lei”.

 

 

 

 

Tags: