Cu toate acestea, magistrații Judecătoriei Mangalia arată că l-au condamnat pe Vlad Pascu la 10 ani de închisoare pentru că interesele victimelor sunt mai importante decât cele ale șoferului care a ucis doi tineri. Asta, deși Vlad Pascu regretă fapta și are o familie bogată care l-ar putea ajuta să se reabiliteze.
Mai mult, judecătorul e de părere că lăsarea în libertate a lui Vlad Pascu ar genera ”o stare de pericol pentru ordinea publică”, pentru că societatea și-ar pierde încrederea în justiția din țara noastră, dar și pentru că Vlad Pascu ar putea oricând să o comită din nou, considerând că a scăpat ușor prima oară.
Conform News.ro, în motivarea instanței se arată clar că Vlad Pascu a fost depistat pozitiv la amfetamine, cocaină, metamfetamină și MDMA-ecstasy. ”În urma analizării probelor biologice recoltate de la inculpatul Pascu Matei Vlad, s-a constatat prezenţa în sânge a substanţelor benzoilecgonina (metabolit cocaină), metamfetamină, amfetamină, benzodiazepine, tramadol, bromazepam, în plasmă: cocaină, benzoilecgonină, MDA, MDMA iar în urină, a substanţelor cocaină – metabolit, MDMA – metabolit, MDA – metaboliţi, bromazepan, tramadol metabolit (buletinul de analiză toxicologică nr. 1775 din 23.08.2023 emis de INML Mina Minovici Bucureşti, fila 399 dosar de urmărire penală vol. III)”, se arată în documentul transmis de Judecătoria Mangalia.
Tot instanța arată că Vlad Pascu circula cu 102 km/h într-o zonă semnalizată cu indicatorul ”curbă deosebit de periculoasă”, înainte să lovească un grup de cinci tineri. A fost stabilit, de asemenea, că vina pentru accident îi revine în exclusivitate lui Vlad Pascu, deci tinerii nu pot fi considerați vinovați.
Asta, în contextul în care avocații lui Vlad Pascu au încercat să dea vina pe tinerii care ar fi circulat aiurea pe mijlocul drumului după ce ar fi consumat băuturi alcoolice. ”Astfel, împrejurarea invocată de inculpat prin apărător în sensul că într-o anumită măsură accidentul s-ar fi datorat şi faptului că pietonii nu circulau regulamentar, reprezentând un pericol pasiv, nu este întemeiată.
Cu toate acestea, instanţa observă că, în premomentul accidentului, înainte de a ajunge la locul producerii acestuia, pietonii s-au deplasat pe trotuarul amenajat între localităţile Vama – Veche şi 2 Mai, pe sensul de mers dinspre Vama – Veche către 2 Mai, pe partea dreaptă, întrucât numai pe acea parte este amplasat un trotuar”, mai precizează Judecătoria Mangalia, cu mențiunea că tinerii au circulat pe acostament acolo unde nu exista trotuar, deci nu pe carosabil sau pe mijlocul drumului. Cât despre faptul că aceștia au consumat alcool, instanța de judecată a considerat informația ”irelevantă” pentru că pietonii nu au interzis în a consuma alcool, doar șoferii.
Interesant, Judecătoria Mangalia a ținut cont de faptul că Vlad Pascu a regretat faptele și că este la prima ispravă de acest gen. Totuși, pentru că interesele lui Vlad Pascu nu pot fi puse în detrimentul victimelor, acesta a primit o pedeapsă de 10 ani cu executare. Pedeapsă considerată prea mică de părinții tinerilor uciși în accident.
”Deşi inculpatul Pascu Matei – Vlad nu a mai fost anterior condamnat penal, este tânăr şi provine dintr-o familie cu posibilităţi materiale, şi se poate presupune că ar putea fi sprijinit pe viitor pentru a nu mai comite alte fapte prevăzute de legea penală, deşi, aşa cum a arătat atât în faţa instanţei cât şi prin memoriul depus la dosar, regretă sincer comiterea faptelor şi consecinţele acestora, care şi lui i-au schimbat viaţa începând cu acel moment, instanţa nu poate pune mai presus interesele sale, pe care el însuşi le-a neglijat în momentul comiterii faptelor, în detrimentul intereselor părţilor civile, care au fost implicate fără vină în accidentul rutier descris anterior sau au suferit consecinţele acestuia, accident soldat cu urmări extrem de grave, decesul a două victime şi rănirea altor trei”, mai arată instanța.
În încheiere, în motivare se subliniază că Vlad Pascu nu putea să scape basma curată, pentru că acest caz a fost intens mediatizat, astfel că cetățenii și-ar fi pierdut încrederea în justiție și nu s-ar mai fi simțit siguri în această țară. Mai mult, Vlad Pascu ar putea recurge oricând la comiterea unor fapte identice.
În consecință, arestul preventiv al lui Vlad Pascu a fost prelungit cu 60 de zile. Asta, pentru că decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel, însă judecătorii nu cred că ar fi oportun ca Vlad Pascu să aștepte verdictul final în libertate.