Una dintre cele mai marcante femei din Europa ultimilor 200 de ani, împărăteasa Elisabeta a Austro-Ungariei, cunoscută mai mult ca prințesa Sissi, a avut parte de un destin tragic. Avea să plece din această lume într-un mod crud, căci a fost ucisă.
Prințesa Sissi a fost soția împăratului Franz Joseph al Austriei și era iubită enorm de supușii ei. Din 1854 era căsătorită cu Franz, iar nunta a avut loc la Viena pe când ea avea o vârstă foarte fragedă, 16 ani. Pe parcurs, au devenit părinții a patru copii.
Împărăteasa Elisabeta a Austro-Ungariei era o familistă convinsă, dar și dornică de hoinărit prin diferite zone. Îi plăcea să descopere țara sa în întregime, dar și regiuni de peste hotare. În acestea din urmă, însă, și-a găsit sfârșitul.
Prințesa Sissi a călătorit într-o zi până în Elveția, mai exact până în Geneva, fără a bănui o clipă că va fi pentru ultima dată când se va bucura de noi priveliști în fața ochilor. În Geneva, s-a cazat în frumosul Hotel Beaux-Rivage de care a fost cucerită.
Împărătesei nu-i plăcea protocolul imperial pe care trebuia să-l repecte. De altfel, nici cu cu soacra nu prea se înțelegea, astfel că se refugia în călătorii ori de câte ori avea ocazia. Asta, în pofida numeroaselor critici pe care le-a primit.
Într-o zi de sâmbătă, pe când Prințesa Sisisi se plimba cu însoțitoarea sa prin Geneva, pe malul unui lac, s-a întâmplat ca în ele să intre un tânăr pe nume Luigi Lucheni. Acesta, un anarhist italian, a lovit-o mai mult pe împărăteasă.
Luigi Lucheni a înjunghiat-o în piept pe prințesa Sissi, iar împiedicatul de ea și servitoare ei a fost un pretext petru a nu stârni suspiciuni cu privire la crima oripilantă. Totutl a avut loc în jurul orei 14:00. De ce a recurg la gestul macabru?
Asasinul era un fost mason, dar și muncitor la căile ferate și fost valet al Prințului Aragon. Se spune că avea o pasiune chiar pentru a lua viața celor de viță nobilă. În opinia lui, aceștia nu-și meritau statutul. Luigi ar fi avut ca plan să-l ucidă prima dată pe Ducele de Orleans, pretedent la tronul Franței.
În ziua când a omorât-o pe prințesa Sissi, ucigașul a fost și prins de oamenii legii de atunci. El le-a declarat că a aflat din ziar unde era împărăteasa, cazată la Beau-Rivage, și a considerat de asemenea că îi este o țintă mai isgură și mai reală.
”Cu scopul de a da un exemplu celor care suferă și celor care nu fac nimic pentru a-și îmbunătăți poziția socială. Nu conta pentru mine cine era suveranul pe care-l ucid. Nu am lovit o femeie, ci o împărăteasă; aveam în minte Coroana”, a explicat criminalul.
Franz Joseph se afla în biroul lui din Viena când a aflat despre crimă. A fost șocat și extrem de întristat, mai ales că în trecut își pierduse un frate, o fiică și un fiu care s-a sinucis. Franz Joseph a avut grijă ca partenera lui să aibă parte de o înmormântare frumoasă.
Prințesa Sissi a fost condusă pe ultimul drum într-un sicriu făcut din plumb și bronz, același sicriu cu care trupul neînsuflețit i-a fost transportat din Elveția în Austria, Viena, cu trenul. Pe sicriu au fost inscripționate cuvintele ”Elisabeta, Împărăteasă a Austriei”.