Sport

De ce a jucat Gigi Mulțescu atât de puțin la echipa națională. Care a fost ghinionul regretatului fotbalist dinamovist

Deși a fost unul dintre cei mai buni mijlocași ai anilor 1970-1980, Gigi Mulțescu a jucat doar 12 meciuri pentru prima reprezentativă
15.09.2024 | 13:36
De ce a jucat Gigi Multescu atat de putin la echipa nationala Care a fost ghinionul regretatului fotbalist dinamovist
Gigi Multescu a fost capitanul nationalei Romaniei, campioana mondiala universitara in 1974. FOTO arhiva personala
ADVERTISEMENT

Gigi Mulțescu s-a stins din viață, la 72 de ani, răpus de o pneumonie severă. Fostul mare fotbalist avea și alte probleme grave de sănătate și fusese internat acum câteva zile la Spitalul Floreasca din Capitală.

A făcut carieră la Jiul Petroșani și Dinamo

Mulțescu lasă în urmă o carieră prodigioasă de jucător, urmată de una bogată ca antrenor. El a jucat 475 de meciuri la seniori și a înscris 134 de goluri. Cariera lui se leagă nemijlocit de două echipe: Jiul Petroșani (1971 – 1979 și 1985-1987) și Dinamo (1979-1985).

ADVERTISEMENT

Deși a fost unul dintre cei mai buni mijlocași ai anilor 1970-1980, Gigi Mulțescu a jucat doar 12 meciuri la națională. Un număr de selecții foarte mic, comparativ cu ce a oferit el fotbalului românesc.

Mai ales că, Mulțescu se anunța un om de bază al naționalei. În 1974, el a fost căpitanul echipei naționale universitare a României, care a câștigat titlul mondial în Franța. Chiar a marcat în finala, 4-1 cu Bulgaria.

ADVERTISEMENT

A debutat la 23 de ani, în locul lui Anghel Iordănescu

Apoi, în același sezon, la 23 de ani, Gigi Mulțescu a debutat în prima reprezentativă a României. L-a înlocuit pe Anghel Iordănescu, în minutul 72, al unui amical terminat 0-0, cu Bulgaria, la Sofia. Antrenor era Valentin Stănescu, iar pentru tricolori jucau Rică Răducanu, Cheran, Dinu, Beldeanu, Anghelinei sau Sătmăreanu.

Și totuși, de atunci, până în 1976, Mulțescu nu a mai fost chemat la națională. Mare parte din timp, selecționer a fost tot nea Tinel, înlocuit în ianuarie 1976 de Ștefan Kovacs.

ADVERTISEMENT

Ghinionul lui Mulțescu a fost că evolua la Jiul, o echipă de provincie, mult în umbra granzilor Steaua, Dinamo și Universitatea Craiova. Apoi, nea Gigi juca mijlocaș ofensiv și avea o concurență de top: Balaci, Dobrin, Iordănescu. Balaci a fost la națională în perioada 1974 – 1986, Dobrin a jucat în intervalul 1966-1980, iar Iordănescu între 1971 și 1981.

Doi ani de absență inexplicabilă

În ’74, când am debutat la prima reprezentativă, veneam după un sezon formidabil. În acea vară câştigasem Cupa cu Jiul, după o finală în care marcasem de două ori, luasem şi Balcaniada cu naţionala de tineret, cu gol decisiv înscris de mine în ultimul act, plus Mondialul Universitar, la care am fost căpitan şi al doilea golgheter al echipei. De acel după debut n-am mai fost chemat doi ani e şi pentru mine un mare mister”, a mărturisit el, peste ani, pentru gsp.ro.

ADVERTISEMENT

Tot el a susținut și teoria concurenței. „Da, n-am jucat prea mult la naţională, dar cine să aibă ochi pentru un fotbalist de la Petroşani?! Pe atunci, toate privirile erau aţintite către Steaua, Dinamo, Craiova, Argeş… Apoi, eram pe post cu Dobrin, cu Balaci, greu de dat la o parte”, a mai spus regretatul fost fotbalist.

Titular contra Italiei, viitoare campioană mondială

Ștefan Kovacs l-a rechemat la națională, pentru un amical cu Bulgaria, în 1976. Chiar l-a titularizat, într-o linie de mijloc, alături de Simionaș, Liță Dumitru și Boloni. În anul cu pricina, a prins patru meciuri la națională. Inclusiv un amical cu Italia, scor 2-4. O Italie cu Zoff, Fachetti, Tardelli, Antognoni, Bettega, Graziani sau Causio. În 1976 a venit și primul gol la națională, golul victoriei cu Bulgaria, scor 3-2 la București.

În 1977 și 1978, Mulțescu a dispărut din nou de la națională. A fost rechemat în 1979 de Constantin Cernăianu, după transferul la Dinamo. În 1980 a mai prins un meci, iar ulterior, aparițiile lui au fost legate de Mircea Lucescu.

Lucescu l-a chemat pentru un ultim meci important

Doar că, în 1981, când Il Luce a prelaut naționala, Mulțescu avea deja 30 de ani. Iar tânărul selecționer miza pe sânge proaspăt la națională, alcătuind un schelet pe axa Corvinul – Universitatea Craiova.

Totuși, în noiembrie 1983, Lucescu nu s-a sfiit să-l titularizeze într-un meci crucial pentru România. Era la puțin timp după ce Dinamo eliminase Hamburg din Cupa Campionilor. Tricolorii jucau în Cipru, penultimul meci din preliminariile EURO 1984, și orice alt rezultat în afara victorie era sinonim cu ratarea calificării.

Mulțescu a jucat pe poziția lui Balaci, absent, și a fost înlocuit la pauză cu Hagi. A fost ultima sa prezență la națională, dictată mai degrabă de împrejurări. Un total de 12 meciuri și două goluri, extrem de puțin pentru un fotbalist de valoarea sa. Comparativ, Cicâldău are 38 de meciuri pentru România, Cociș 51 de selecții, iar Darius Olaru 22 de partide.

Gigi Mulțescu a fost căpitanul naționalei, la un meci amical disputat în 1983, contra Poloniei.

 

ADVERTISEMENT
Grecii sunt uimiți de nota de plată uriașă achitată de Becali la Salonic....
Grecii sunt uimiți de nota de plată uriașă achitată de Becali la Salonic. A avut 60 de invitați la masă
Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor de serviciu ale militarilor. Proiectul liberalilor, acuzat...
Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor de serviciu ale militarilor. Proiectul liberalilor, acuzat că acordă beneficii în plus unei categorii de bugetari
Surpriză de proporții: Gașca Zurli s-a reunit în vechea formulă. Bucătărașul Lulu, Vrăjimăturica...
Surpriză de proporții: Gașca Zurli s-a reunit în vechea formulă. Bucătărașul Lulu, Vrăjimăturica și Fetița Zurli și-au reunit forțele
Începe pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva de la Iași. Programul evenimentelor din 2024
Începe pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva de la Iași. Programul evenimentelor din 2024
Milionarul din presa sportivă care s-a îmbogățit peste noapte. Povestea sumei enorme câștigate...
Milionarul din presa sportivă care s-a îmbogățit peste noapte. Povestea sumei enorme câștigate de Ovidiu Ioanițoaia cu ajutorul lui Adrian Sârbu
Wow, ce apariție! Mama Monicai Bîrlădeanu a dat o lecție de stil și...
Wow, ce apariție! Mama Monicai Bîrlădeanu a dat o lecție de stil și rafinament la nunta fiicei sale. Minodora Tătăruşanu a avut două ținute de Oscar la pretențiosul eveniment ș
Vica Blochina, iornizată la Asia Express. Reacție dură a blondinei: „Eu îmi umplu...
Vica Blochina, iornizată la Asia Express. Reacție dură a blondinei: „Eu îmi umplu buzunarele, nu gura”. Exclusiv
Scandal uriaș la Mireasa! Simona Gherghe a intervenit. Fanii emisiunii vor să se...
Scandal uriaș la Mireasa! Simona Gherghe a intervenit. Fanii emisiunii vor să se adreseze Protecției Animalelor
Om de afaceri din Buzău, de la cabinetul stomatologic al soției la administrarea...
Om de afaceri din Buzău, de la cabinetul stomatologic al soției la administrarea pieței de energie. Cine sunt oamenii numiți în locul Roxanei Mînzatu, ajunsă la Comisia Europeană
Firma soției lui Adriean Videanu a fost dată în judecată alături de Nicușor...
Firma soției lui Adriean Videanu a fost dată în judecată alături de Nicușor Dan. Ce nereguli s-au descoperit
Carmen Negoiță le-a pus gând rău banilor de la Asia Express. În ce...
Carmen Negoiță le-a pus gând rău banilor de la Asia Express. În ce vrea să investească vedeta
Detaliul care n-a scăpat Danei Budeanu la nunta anului. Are legătură cu dr....
Detaliul care n-a scăpat Danei Budeanu la nunta anului. Are legătură cu dr. Gheorghiţă!
MARCEL CIOLACU își DĂ DEMISIA! Bomba zilei în politică
MARCEL CIOLACU își DĂ DEMISIA! Bomba zilei în politică
Ce pensie alimentară plătește lunar Valeriu Gheorghita pentru cei doi copii ai săi...
Ce pensie alimentară plătește lunar Valeriu Gheorghita pentru cei doi copii ai săi din prima căsătorie
Asistentele britanice care în 1990 au venit în România: „Sunt cruzi și nemiloşi...
Asistentele britanice care în 1990 au venit în România: „Sunt cruzi și nemiloşi și mulți dintre copii se înspăimântă de ei”
Moneda românească din anii 2000 care se vinde cu 75.000 lei. E posibil...
Moneda românească din anii 2000 care se vinde cu 75.000 lei. E posibil ca mulți să o găsească acasă și să se îmbogățească pe loc