Sport

De ce a jucat Helmuth Duckadam atât de puțin la echipa națională. Eroul de la Sevilla a evoluat mai mult la tineret decât la prima reprezentativă

Fostul portar al Stelei are doar două selecții la prima reprezentativă, dar a bifat și un turneu al unei selecționate divizionare în America Latină
02.12.2024 | 21:28
De ce a jucat Helmuth Duckadam atat de putin la echipa nationala Eroul de la Sevilla a evoluat mai mult la tineret decat la prima reprezentativa
Helmuth Duckadam a aparat de doua ori poarta echipei nationale FOTO facebook

Inima lui Helmuth Duckadam a încetat să mai bată luni, 2 decembrie. Fostul mare goal-keeper al Stelei s-a stins din viață la Spitalul Militar. Împlinise 65 de ani, la 1 aprilie. Duckadam rămâne în istoria fotbalului ca portarul care a apărat patru lovituri de departajare la Sevilla. În ciuda faptului că a fost portarul cu cea mai mare performanță din istoria fotbalului românesc, el a bifat doar două meciuri la echipa națională.

Mircea Lucescu i-a oferit două meciuri la națională

Ambele au fost în 1982, ambele amicale, sub comanda lui Mircea Lucescu. Duckadam a apărat prima dată poarta României, contra Danemarcei, la 1 septembrie 1982. Era chiar sezonul în care venise la Steaua. Naționala s-a impus cu 1-0, gol Balaci. Nu a fost o echipă experimentală. Au mai jucat Rednic, Iorgulescu, Sameș (Andone), Ungureanu, Țicleanu, Boloni, Balaci, Klein, Gabor (Cîrțu) și Cămătaru (M. Sandu).

Peste opt zile, România avea să joace meciul oficial cu Suedia, din preliminariile EURO 1984. Lucescu l-a trecut pe Duckadam pe bancă și a început cu Moraru între buturi. Tot în acel an, în noiembrie, Duckadam a mai prins trei minute într-un amical cu RDG. Apoi a început supremația lui Silviu Lung, care rar a mai ieșit din poarta naționalei aproape un deceniu.

A fost titular într-o selecționată divizionară

Duckadam a făcut parte și dintr-o selecționată divizionară pe care Lucescu a dus-o în America Centrală, în ianuarie 1982. Au lipsit jucătorii de Craiova, dar au trecut Oceanul fotbaliști precum Andone, Rednic, Klein, Zare, Iordănescu, Turcu, Boloni sau Petcu. A apărat acolo în meciurile cu Venezuela și Honduras, care nu au intrat în palmaresul naționalei.

Am fost și antrenorul lui. A fost un mare portar, care a câștigat Cupa Campionilor. A fost tot meritul lui, acolo, pe teren, portarul e om la om cu omul care trage… El n-a jucat la națională să zici că i-a cântat imnul, n-a avut șansa să joace… Adevărul că era România, tată, la portari, nu știam pe cine să luăm. Erau Iordache, Moraru, Lung… Deci a fost un portar din sfera echipei naționale, un adevărat fenomen, cum s-ar zice, la ce performanță a făcut la Sevilla. 

Cum să zic, avea masă musculară mare, ca mine, tot așa, și nu era ager, așa, dar avea plasament bun, cum s-a și văzut, că eram siguri că o să apere vreo două goluri. Și la antrenamente, se ducea unde trebuie. Și acum, Dumnezeu l-a dus unde trebuie. Cu toții ajungem acolo. Doar că s-a dus prea repede”, a declarat Rică Răducanu, despre Helmut Duckadam, pentru FANATIK.

Cariera lui s-a terminat la 27 de ani

Ghinionul lui Duckadam a fost că el a prins doar doi ani foarte buni, 1984-1986, când era la Steaua. La începutul anilor 1980, el apăra în Divizia B, iar România îi avea pe Iordache, Moraru și Gheorghe Cristian. Apoi a apărut Silviu Lung, care a arestat poarta naționalei. Cu el între buturi și Moraru rezervă, naționala a mers la EURO 1984.

Probabil că Duckadam ar fi prins mai multe meciuri, după 1986, doar că accidentul pe care l-a avut i-a curmat cariera la doar 27 de ani. El a apărat ultimul meci în iunie 1985, la câteva săptămâni după ce devenise campionul Europei cu Steaua. Așa a rămas doar cu cele două selecții din 1982 și cu alte patru prezențe la naționala de tineret-olimpică, tot în anii 1980.