News

De ce a luat foc Secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa. Nereguli grave identificate de Corpul de Control al premierului

La zece luni de la incendiul de la ATI Constanța, Corpul de Control al premierului a publicat un raport preliminar care arată clar care sunt cauzele dezastrului.
12.08.2022 | 14:51
De ce a luat foc Sectia ATI a Spitalului de Boli Infectioase Constanta Nereguli grave identificate de Corpul de Control al premierului
Incendiu ATI Constanța. Sursa foto: INQUAM Photos / Costin Dinca
ADVERTISEMENT

Corpul de Control a identificat mai multe cauze directe și indirecte care au cauzat incendiul din 1 octombrie 2021, soldat cu decesul a șapte oameni.

Motivele pentru care a luat foc Spitalul din Constanța

Potrivit raportului există cauze directe, cum ar fi:

  • Spitalul a fost construit în 1938, deci e o clădire foarte veche, consolidată în perioada 1999-2007
  • Instalația electrică a fost suprasolicitată, prin extinderea acesteia fără un proiect tehnic. Dezastrul a fost clar în condițiile în care în spital erau mulți bolnavi pe fondul pandemiei
  • Lipsa unor senzori de fum/temperatură amplasați în clădire precum și lipsa unei centrale de detecție și stingere a incendiilor
ADVERTISEMENT

Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța avea un Plan Strategic pentru 2020-2025, în care figura necesitatea mărirea puterii electrice instalate la spital, precum și obținerea avizului de racordare, potrivit Adevărul.

De asemenea, documentul mai prevedea necesitatea următoarelor investiții sau priorități, conform documentului oficial: ”Lucrare de racordare la postul de transformare existent al ENEL în vederea măririi puterii instalate, proiect documentaţie tehnică pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, proiect de specialitate sistem detecţie incendiu pentru autorizaţie ISU; Instalare sistem de detecţie incendiu”.

ADVERTISEMENT

Corpul de Control a aflat că aceste ”investiții” au fost ”tăiate cu roșu” cu mențiunea că Primăria Constanța va realiza aceste obiective ”deoarece urmează a fi realizate în cadrul proiectului european de eficientizare energetică”.

Potrivit aceluiași raport există și cauze indirecte, cum ar fi:

  • Funcţionarea spitalului fără autorizaţie de securitate la incendiu, doar pe baza unui aviz de securitate
  • Lipsa investiţiilor necesar a fi derulate de Primăria Municipiului Constanţa constând în consolidarea clădirii şi refacerea instalaţiei electrice, precum şi mentenanţa acesteia conform cerinţelor actuale generate de contextul pandemiei de SARS-CoV-2.
ADVERTISEMENT

În consecință, Corpul de Control al premierului a făcut mai multe propuneri și recomandări care vor fi monitorizate atent. Spitalul are momentan 91 de paturi, urmând a fi redeschis în curând și etajul doi al SCBI, potrivit sursei citate.

Incendiu din Constanța a revoltat opinia publică, în condițiile în care au murit oameni nevinovați. ”De ce să moară arsă? Au murit oamenii ca șobolanii. E vorba de incompetență. Mama era în stare gravă la ATI, era conectată la aparate. O moarte groaznică. A murit arsă. Nimeni nu ne spune nimic“, s-a plâns pacienta unei femei decedate. La fel ca și în cazul Colectiv, autoritățile și-au cerut scuze și au ridicat neputincioase din umeri.

ADVERTISEMENT
Tags: