News

De ce a luat George Buhnici amendă de doar 20.000 de lei. Explicațiile CNCD. Prima reacție a jurnalistului. Update

George Buhnici a fost amendat de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării cu 20.000 de lei după afirmațiile sale referitoare la femei. CNCD a explicat de ce s-a ajuns la această sancțiune.
31.08.2022 | 13:18
De ce a luat George Buhnici amenda de doar 20000 de lei Explicatiile CNCD Prima reactie a jurnalistului Update
George Buhnici, amendat cu 20.000 de lei de CNCD pentru declarațiile controversate la adresa femeilor. Sursa foto: paginademedia.ro
ADVERTISEMENT
31-08-2022
15:36

George Buhnici, prima reacție după amenda primită de la CNCD

La câteva ore după ce Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a anunțat decizia de a-l amenda pentru declarațiile jignitoare făcute la adresa femeilor, în iulie, George Buhnici a avut o primă reacție.

Într-un mesaj de 5 minute postat pe contul său de YouTube, care strânge peste 1,2 milioane de urmăritori, jurnalistul spune că a aflat dintr-un comunicat de presă despre amenda de 20.000 de lei primită.

Buhnici spune că regretă cuvintele folosite în acel interviu controversat și susține în continuare că nu a avut intenția de a jigni.

”Am aflat dintr-un comunicat de presă că am fost amendat de CNCD. Din presă am aflat pe surse că m-aș fi eschivat, tot din presă am aflat primele argumente la această decizie și stadiul anchetei. Anumite publicații au mai multe date decât am eu, care sunt parte.

Vorbim de o decizie pe care încă o aștept și fără de care nu pot decât să speculez ce s-a reținut legal în acest caz”.

În finalul mesajului său, George Buhnici se întreabă dacă nu cumva ”avalanșa de ură, calomniile și amenințările” la care a fost supus în ultimele săptămâni sunt ”o măsură suficientă pentru” declarațiile controversate date după festivalul Neversea.

”Împreună cu avocata mea am prezentat argumentele la înfățișarea din 24 august. Consider că presa și internetul nu sunt locurile unde se decid chestiuni de drept.

Credeți că avalanșa aceasta de ură, calomniile și amenințările sunt o măsură suficientă pentru interviul meu care, reamintesc, nu a țintit nicio persoană cu nume și prenume, ci o problemă de sănătate publică.

Unde ar trebui să se încheie acest episod. Ce ar trebui să pățesc? Dreptul la liberă exprimare face parte din democrația noastră, la fel ca responsabilitatea în fața legii.

Le mulțumesc celor care au rămas alături de noi. Mulțumesc și publicului care nu m-a părăsit”, mai adaugă Buhnici.

 

Declarațiile controversate pe care George Buhnici le-a făcut în luna iulie la adresa femeilor i-au adus acestuia o amendă de 20.000 de lei din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

George Buhnici, amendat cu 20.000 de lei de CNCD pentru declarațiile controversate la adresa femeilor

Cristian Jura, secretar de stat, membru al Colegiului Director al CNCD, a explicat pentru FANATIK de ce Buhnici a primit această sancțiune.

ADVERTISEMENT

Oficialul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării a explicat că s-a ajuns la suma de 20.000 de lei după ce vloggerul și-a cerut scuze public pentru declarațiile sale jignitoare.

”Azi ne am pronunțat asupra cazului Buhnici, asupra declarațiilor făcute în cadrul unor emisiuni. Având în vedere impactul negativ deosebit de mare asupra dreptului la demnitate al femeilor, am stabilit o amenda de 20.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Precizez ca la acest cuantum am ajuns după ce am luat în considerare faptul ca domnul Buhnici a cerut scuze public pentru declarațiile sale, în mare parte ambigue. Doar că aceste scuze publice au venit la o perioadă foarte lungă de la declarațiile inițiale”, a declarat oficialul CNCD.

În exclusivitate pentru FANATIK, Andreea Braga de la Centrul Filia a spus că decizia luată de CNCD este un semnal că ceea ce a făcut fosta vedetă de televiziune este greșit.

ADVERTISEMENT

”Decizia dată de o instituție publică e un semnal că ceea ce a făcut e greșit. Suma da, este mare, față de alți ani. Suma e suficientă cât să reprezinte o provocare.

Poate să nu doară așa de mult, dacă ai prea mulți bani, însă nu trebuie să îți permiți să discriminezi în liniște. Astăzi, în societatea românească, acest tip de comportament este discriminatoriu și trebuie sancționat.

ADVERTISEMENT

Sigur că nu e suficient. Atitudinile discriminatorii nu se pot schimba peste noapte. E nevoie de educație structurală. Avem mult de lucrat ca societate. Pe scurt, este un semn bun, dar nu trebuie să ne culcăm pe o ureche”, a declarat Andreea Braga.

George Buhnici, audiat de CNCD în urmă cu o săptămână

Încă din luna iulie, la scurt timp după declarațiile controversate făcute de George Buhnici în spațiul public, membrii colegiului director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) au decis să se autosesizeze.

Vloggerul nu s-a prezentat la primul termen al audierilor, pe 27 iulie. La aproape o lună distanță, pe 24 august, fosta vedetă de televiziune a ajuns în fața membrilor CNCD.

George Buhnici a declanșat un val de reacţii pe reţelele cu o serie de declaraţii jignitoare făcute la adresa femeilor.

”Am văzut şi fete care nu arată bine şi nu aş vrea să se interpreteze, dar suntem la festival (n.r. Neversea) şi putem da vina pe orice. E după ora la care puteam să şi fi consumat, habar n-am. Dar, serios, mai mergeţi pe la sală, fetelor! Venim la mare ca să vedem piele şi aş vrea ca pielea aia să nu aibă vergeturi.

Deci, dacă aţi investi în săliţă cât investiţi în tatuaje, cred că am fi toţi mai bine. Încurajez pe toată lumea să dea un pic pe la sală”, a spus Buhnici, în iulie.

ADVERTISEMENT