News

De ce a pierdut Dan Barna în faţa Vioricăi Dăncilă. Analiza lui Ion Cristoiu

11.11.2019 | 15:27
De ce a pierdut Dan Barna in fata Vioricai Dancila Analiza lui Ion Cristoiu
ADVERTISEMENT

Ion Cristoiu a analizat în stilul caracteristic rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat duminică, 10 noiembrie. Potrivit reputatului jurnalist, opinia publică a fost victima unei „manipulări grosolane” în ziua votului, referitoare la prezența la urne a cetățenilor români din Diaspora. Totul, pentru ca actualul șef al statului, Klaus Iohannis, să fie pus într-o lumină cât mai bună, care să-i aducă, în mod evident, un nou mandat la Palatul Cotroceni.

Ion Cristoiu explică de ce a pierdut Dan Barna alegerile

Primele rezultate oficiale, arată, aşa cum spuneam încă de ieri, că aserţiunea <prezenţă uriaşă la vot> fost o manipulare grosolană a opiniei publice pentru că este cea mai slabă prezenţă din istoria posdecembristă, dar era nevoie de crearea acestei atmosfere în favoarea lui Klaus Iohannis pentru că Iohannis vrea să facă din aceste alegeri prezidenţiale, nu să câştige pur şi simplu, ci să câştige, în termeni istorici, uriaşi, prezenţă uriaşă, oameni care se înghesuie să-l voteze, scoruri mari. O altă manipulare a fost cea în legătură cu diaspora, unde iar s-a exagerat prezenţa pentru că, după trei zile, la 4 milioane de cetăţeni, normal era să fie vreo două milioane la vot.

ADVERTISEMENT

Deci asta a fost prima manipulare. Răspunsul trimite la o nouă enigmă postdecembristă şi ţin neapărat să o formulez şi anume enigma, duminică, ora 6. Duminică 10 noiembrie, la ora 6 după-amiaza, s-a produs o răsturnare în mersul votului, mai mult decât enigmatică. Şi anume, toate sondajele, tot ce se ştia prin redacţii era că, în ţară, Viorica Dăncilă era umăr la umăr cu Dan Barna. Se considera că va veni şi diaspora şi atunci clar Dan Barna era în turul 2. Deci, la ora 6, în toate redacţiile, mă rog poate cu excepţia…, şi chiar în redacţiile peneliste, iohanniste se ştia că e în turul 2”, a spus gazetarul.

Ion Cristoiu a votat cu Dan Barna în primul tur al prezidențialelor

Chestionat în privința candidatului pe care a pus ștampila în primul tur al alegerilor prezidențiale, Ion Cristoiu a dezvăluit că votul său a mers către Dan Barna. Chiar dacă nu îl consideră omul potrivit pentru cea mai înaltă funcție în stat, jurnalistul susține că responsabil pentru această decizie este chiar Klaus Iohannis, care de-a lungul campaniei electorale nu a făcut altceva decât să „citească discursuri scrise de alții”.

ADVERTISEMENT

Iohannis n -a fost la nici un interviu pe un post tv, nu neapărat la o confruntare cu ceilalți. N-a zis nimic în intervențiile sale de la întâlnirea cu activul despre mandatul de cinci ani, despre Proiectul său de țară. A ținut-o langa cu mărețele sale fapte de luptă împotriva PSD. De parcă țelul unui președinte al României se poate limita la intrigile împotriva unui partid. Toți ceilalți candidați au fost în turnee electorale, au poposit în Piețe, în aglomerații,, s-au întâlnit cu cetățenii, au participat la dezbateri”, a mai spus Cristoiu.