News

De ce a rămas Gabriela Firea fără Primăria Capitalei. „Liderii PNL și PSD nu vor să se lege la cap cu un om cu aspirații politice”

Chiar dacă revenirea la Primăria Capitalei a fost țelul suprem al Gabrielei Firea în ultimii ani, ultimele zile par să fi pus punct acestui vis pentru senatoarea PSD
23.02.2024 | 18:33
De ce a ramas Gabriela Firea fara Primaria Capitalei Liderii PNL si PSD nu vor sa se lege la cap cu un om cu aspiratii politice
Gabriela Firea, adio de la Primăria Capitalei. Sursa foto: Inquam/ Hepta/ captură video
ADVERTISEMENT

Analiștii politici sunt de părere că saga revenirii Gabrielei Firea în fruntea Primăriei Capitalei s-a încheiat zilele acestea, după ce liderii PNL și PSD au anunțat miercuri seară comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale. Aflată la primul rând, alături de greii partidului, la acea conferință de presă, senatoarea Gabriela Firea a privit impasibilă cum premierul Ciolacu nu doar că a refuzat să o propună pentru alegerile din Capitală dar i-a și sugerat, mai mult sau mai puțin voalat, să candideze la primăria din Bacău.

De ce a fost blocată candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei

Cu o zi înaintea conferinței de miercuri, fostul ministru al familiei posta pe pagina personală de Facebook genul de citat ambiguu, ce poate fi interpretat ca având directă trimitere către ce se întâmpla pe scena politică. „Sunt cuvinte care au consecințe și sunt tăceri care au motive”, era citatul postat de Gabriela Firea, ce venea în contextul în care schimbase declarații războinice cu Sebastian Burduja, candidatul anunțat al PNL, care susținuse că poate câștige lejer Primăria Capitalei. Întrebat direct pe cine susține în lupta pentru Capitală, Marcel Ciolacu a refuzat să dea un răspuns ferm, susținând că ambii candidați au șanse egale, un răspuns ce a părut să o irite de Gabriela Firea, aflată în primul rând.

ADVERTISEMENT

Mai mult, liderul PSD a părut să-i sugereze Gabrielei Firea o candidatură la Bacău atunci când a declarat că „cea mai mândră muncă e să fii ales la tine, în orașul tău, să muncești pentru locul în care te-ai născut”, era o umilință în plus după o alta, venită cu o zi înainte, atunci când primarul Piedone s-a autopropus candidat la Primăria Generală într-o discuție cu liderii PSD. „Cu tot respectul, eu nu pot sa o susțin pentru că orice cal devine gloabă”, a spus acesta, referindu-se la o posibilă candidatură a Gabrielei Firea.

Joi, după această serie de umilințe, Florentin Pandele anunța că soția sa nu va mai candida la București, deși își dorea acest lucru. Aceasta a subliniat însă că a realizat „din iulie ce se întâmplă și că va fi destul de greu”, în referire la scandalul azilelor groazei din Voluntari, scandal ce a dus la demisia din Guvern a Gabrielei Firea și care a fost urmat de acuzații dure la adresa conducerii PSD făcute de primarul din Voluntari.

ADVERTISEMENT

Vineri, într-o postare mai de grabă melancolică, Gabriela Firea părea că nu a renunțat complet la visul de a reveni la primărie. „Răbdare, răbdare, răbdare, răbdare, răbdare! Și când simți că s-a gătat, iar răbdare, răbdare, răbdare!”, a scris aceasta postând un citat din Părintele Cleopa. Analiștii politici sunt însă de părere că saga senatoarei PSD spre Primăria București s-a încheiat definitiv.

Sociologul Cristian Hrituc este de părere că la baza acestei decizii au stat atât motive pragmatice, Firea ar fi putut pierde o cursă împotriva lui Nicușor, dar mai ales motive interne, jocuri de putere din partid, Marcel Ciolacu nepermițându-și să ofere o astfel de funcție cheie principalei tabere de opoziție din partid, tabăra Stănescu.

ADVERTISEMENT

„Doamna Gabriela Firea de mult a pierdut șansa să mai fie candidat. Nu cred că PSD și-ar dori să piardă Primăria Capitalei, iar doamna Gabriela Firea era adversarul perfect pentru Nicușor Dan. O candidatură a Gabrielei Firea ar fi polarizat electoratul din București și îi aduce lui Nicușor un avantaj. Putea câștiga.

Din punctul de vedere al jocurilor în interiorul PSD, domnul Ciolacu cred că s-a gândit de mai demult să renunțe la Gabriela Firea, dar a făcut un meci așa, de genul politicianului bizantin, care îți zâmbește, te ia în brațe, dar el ți-a pecetluit demult soarta. Nu a făcut mișcări bruște, a așteptat așa să vină de la sine și, probabil, în fața Gabrielei Firea va invoca motive de genul: „nu au dorit nici liberalii”, „nu avem posibilitatea să mergem cu tine”, și tot așa. Firea face parte din tabăra Stănescu, iar tabăra Stănescu este tabăra de opoziție cea mai puternică. Era clar că Ciolacu nu-și poate permite să o lase pe Gabi Firea să crească”, a declarat, pentru FANATIK, sociologul Cristian Hrituc.

ADVERTISEMENT

În opinia acestuia, un posibil scenariu pentru Marcel Ciolacu ar fi fost să o lase pe Firea să candideze și eventual să piardă, însă o astfel de înfrângere s-ar fi răsfrâns și asupra partidului și, implicit, asupra sa. „Ar putea să aibă două variante, să o lase să candideze și să-și rupă singură gâtul, dar pierdea și Ciolacu în interiorul partidului, sau să aducă un candidat din afară și să-i crească astfel șansele pentru Primăria Capitalei. PSD și PNL au resursele necesare să-l învingă pe Nicușor Dan, important este să aibă un candidat bun”, a declarat politologul.

Gabriela Firea are șansele pecetluite

Deși liderii PNL și PSD au încheiat conferința de miercuri spunând că atât Firea, cât și Burduja au șanse egale, analiștii politici merg totuși pe ideea că șansele fostului ministru al familiei sunt egale cu zero. Consultantul politic Adrian Zăbavă subliniază însă că decizia de a o scoate pe Firea din cursa pentru Primăria Capitalei este una naturală, în sensul că nu ține atât de personalitățile lui Ciolacu și Gabi Firea, ci de pozițiile în care cei doi actori politici se găsesc. Expertul este de părere că Marcel Ciolacu pur și simplu nu și-ar fi permis să valideze un viitor posibil rival politic.

„Nimic din ce se întâmplă astăzi nu ne duce cu gândul că următorul candidat, susținut de PSD sau de cele două partide, ar putea fi Gabriela Firea. E o chestiune naturală, indiferent de situația particulară, de relațiile dintre cei doi sau de alte lucruri. Chiar făcând abstracție de numele celor doi, cred că situația ar fi fost aceeași.

Alegerea pe funcția de primar al Capitalei pentru orice politician înseamnă validarea în prima linie a politicii românești. Dacă ne uităm în istoric, nu doar primarii Bucureștiului, ci și candidații la această funcție au fost politicieni extrem de importanți. Marcel Ciolacu știe că pe oricine validează în funcția de primar al Capitalei, e greu de crezut că acum PSD poate scăpa această funcție, fie cu candidat propriu fie cu un candidat comun cu PNL, îl face un jucător în politica mare în următorii ani. Dacă o validează pe Gabi Firea drept noul primar al Capitalei, în funcție de ce se întâmplă în acest an electoral, știe că doamna Firea va fi, cel mai probabil, primul contestatar atunci când ar apărea discuția privind schimbarea domnului Ciolacu”, a declarat, pentru FANATIK, consultantul politic Adrian Zăbavă care subliniază că factorul decisiv în această decizie a fost relația de putere, dinamica, în care se găsesc.

De altfel, Gabriela Firea a căutat să iasă din această dinamică, chiar la începutul lunii declarând că e gata să dea în scris că nu va folosi Primăria Capitalei pe post de trambulină spre șefia partidului și chiar Palatul Cotroceni. „Nu aș folosi Primăria Capitalei pentru o trambulină politică în sensul preluării unor funcții”, declara Firea în data de 4 februarie, fără a putea oferi însă și garanții pentru această promisiune.

Cine sunt candidații alternativă pentru PNL și PSD

Sociologul Cristian Hrituc este de părere că nici Sebastian Burduja nu este un candidat capabil să-l învingă pe Nicușor Dan la alegerile din iunie. În opinia acestuia partidele se vor îndrepta spre un candidat independent, capabil să ia voturi și de la electoratul de dreapta și de la cel de stânga, existând însă și scenariul în care vor susține unul dintre primarii de sector cu realizări.

„Domnul Burduja nu poate nici el câștiga în fața lui Nicușor Dan. Sunt nenumărate variante. Poate fi varianta unui om din afara partidelor, cu un background de manager, un om intelectual, care să poată capta voturi din stânga și din dreapta sau poate exista varianta unui primar PSD din București care a făcut performanță, și care poate pune oricând în contrapartidă performanțele sale cu cele ale actualului primar.

Nicușor Dan nu este un candidat de nebătut, numai că trebuie ales foarte bine omul pe care i-l pui ca adversar pentru a nu-l pune în situația să-l victimizeze, că e doar o înțelegere politică împotriva lui. Trebuie să-i arăți bucureșteanului că ai un candidat mai bun decât Nicușor Dan, ceea ce nu cred că este greu”, a mai declarat, pentru FANATIK, sociologul Cristian Hrituc.

Pe de altă parte, consultantul politic Adrian Zăbavă este de părere că viitorul candidat al PNL și PSD la primărie nu va fi un lider politic pe care această candidatură să-l arunce în prima linie a politicii. În acest context, scenariul unui candidat independent, de tipul profesorului Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar, al cărui nume a fost vehiculat în presă, pare mult mai probabil doar pentru că liderii PNL și PSD nu-și doresc să-și creeze un posibil rival.

„Cel care ar putea fi candidatul comun, și implicit primarul Capitalei, pentru că este greu de crezut că un candidat comun, susținut de PNL și PSD, poate pierde la vot Capitala, va fi legitimat în politica mare. În consecință, cine va fi viitorul candidat ține foarte mult de ce își doresc liderii celor două partide. Cred că varianta independentului e o variantă care arată că oamenii din fruntea celor două partide nu vor să crească pe cineva din punct de vedere politic”, a declarat, pentru FANATIK, consultantul politic Adrian Zăbavă.

În opinia acestuia, un candidat precum primarul Piedone, „care ar câștiga alegerile fluierând”, nu va fi ales de PNL și PSD, dat fiind mai ales trecutul său și condamnarea în dosarul Colectiv. Totuși, consideră politologul, în condițiile în care PNL și PSD vor susține un candidat comun șansele la victorie ale acestuia sunt aproape sigure. Acest fapt le conferă celor doi lideri ai partidelor o putere maximă de negociere, putând practic alege efectiv viitorul primar al Capitalei.

„Liderii PNL și PSD nu vor să se lege la cap punând în fruntea Bucureștiului un om cu aspirații politice. Au și mâna să negocieze acest lucru, pentru că oricine primește susținerea comună practic primește funcția de primar. Nu suntem într-o situație în care candidatul aduce ceva.

Aproape orice candidat susținut de PNL-PSD are șanse foarte mari. Victoria ține mai mult de susținerea oferită de cele două partide, decât de ce aduce el ca persoană fizică. În consecință, liderii celor două partide sunt în poziția de putere să negocieze și de a-și face voia lor. Cred că pot sa facă primar pe cine vor. Cu Sectorul 6, primar PNL, cu sectoarele 3, 4 și 5 primari PSD și 1 și 2 câștigate de candidați comuni, nu văd cum ar putea ieși Nicușor Dan primar. Ar fi o anomalie”, a mai declarat consultantul Adrian Zăbavă, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT