De ce a renunţat B1 TV la Sorina Matei. Explicaţia oficială a postului de televiziune

Bogdan Solomon   
în HotNews
04/05/2020, 16:13
De ce a renunţat B1 TV la Sorina Matei. Explicaţia oficială a postului de televiziune
Sorina Matei face scandal după ce a fost dată afară de B1 TV. Sursa foto: Captură TV

Una dintre cele mai longevive realizatoare de la B1 TV a fost concediată. Este vorba despre Sorina Matei, cea care modera Aktualitatea românească, talk show politic scos din grilă la sfârșitul acestei săptămâni. Dupa acuzatiile lansate de moderatoare dupa concedierea sa, postul TV a venit acum cu explicaţii cu privire la această decizie.

UPDATE, ora 16.27: Postul B1 TV a emis o reacţie oficială cu privire la afirmaţiile Sorinei Matei şi la renunţarea la aceasta. Redăm în continuare mesajul televiziunii:

“Am ales să întrerupem la sfârșitul lunii aprilie contractul pe baza căruia Sorina Matei realiza emisiuni pe B1 TV. Nicio legătură cu Ziua Presei, deși ”dă bine” ca motiv de victimizare. Nu a fost vorba de nicio notificare prealabilă întrucât așa au dorit părțile, de comun acord, de la începutul colaborării, lucru omis în postarea Sorinei Matei.

Îi reamintim Sorinei Matei că și data trecută când a încetat să mai realizeze emisiuni la B1 TV a invocat aceleași motive de presupusă cenzură. Asta n-a împiedicat-o să revină la B1 TV și să facă în continuare emisiuni așa cum și-a dorit.

Accesarea programului IMM Invest se face pe baza unor criterii clare de calificare, laudele aduse Guvernului nefiind printre acestea. În plus, relația directă este cu băncile care acordă credite și nu cu Guvernul. Ne scapă legătura care ar putea exista între accesarea acestui program și relația contractuală a unui post de televiziune cu un realizator de emisiuni.

Nu în ultimul rând, apreciem când o prestigioasă agenție de presă, Sputnik, laudă un fost realizator de programe de la B1 TV. Ne scutește de alte comentarii”.


Sorina Matei susține că a fost îndepărtată de la B1 Tv ca urmare din motive politice

Într-un mesaj publicat duminică, de Ziua Mondială a Libertății Presei, pe rețelele de socializare, jurnalista a criticat a anunțat că B1 TV i-a reziliat unilateral contractul de muncă, acuzând, totodată, conducerea stației că a recurs la această măsură din dorința de a beneficia de sprijin financiar din partea Executivului. Potrivit spuselor sale, de același tratament ar fi avut parte și realizatorul emisiunii Controverse, dat afară fără nicio explicație.

În replică, Sorin Oancea susține că decizia de a renunța la contractul cu Sorina Matei a fost luată ca urmare a audiențelor slabe și a modului în care aceasta a ales să abordeze subiectul coronavirus. „Linia pe care mergea nu corespundea nici realității, nici punctului nostru de vedere. De aceea, am renunțat să colaborare, pentru că era o colaborare, Sorina Matei nu era angajată a postului”, a explicat acționarul postului de televiziune pentru paginademedia.ro.

Mesajul publicat de Sorina Matei chiar în Ziua Mondială a Libertății Presei

De Ziua Mondială a Libertăţii Presei cu care se împăunează fals Guvernul Orban, vă anunţ eu, că ei se feresc. Televiziunea B1 TV a reziliat marţi contractul meu şi al lui Andrei Bădin, fără nicio notificare şi/sau discuţie prealabile.

Tot marţi, cu câteva ore înainte de reziliere, televiziunea B1 TV, pe profit- 2,3 milioane de euro în 2019, a aplicat la fonduri garantate de stat/Guvern prin IMM Invest. Luni, înainte de aplicare, emisiunile noastre existau, marţi – după aplicare n-au mai existat.

Totul a fost comunicat marţi seară, după aplicare la IMM invest, şi miercuri, prin email/trimis document şi printr-un cerber al patronatului, fără ca patronatul să-şi asume sau să comunice transparent decizia, în cazul subsemnatei. De altfel, şi decizia este semnată prin împuternicit.

Joi, Guvernul a dat 40 de milioane de euro la presă, sub masca unei «campanii de informare», cică să «sprijine jurnaliştii» care în mintea lor trebuie să se transforme în oficine de partid şi ale Guvernului, fix ce nu are voie să facă presa.

Dealurile Guvernului Orban sunt cu patronatele lacome, nicidecum pentru «sprijinirea jurnalismului». Jurnalismul, vocile critice, supravegherea puterii, oricărei puteri, în capul lor trebuie să dispară. Să fie linişte, să nu mai deranjeze nimeni, să nu mai afle publicul nimic.

Cam atât despre libertatea de exprimare, puterea adevărului, presa – câine de pază al democraţiei, watchdogul puterii, following the money, focusing on abuse of power, great business stories, watchdog in the corridors of power. Because this is investigative journalism”, a scris jurnalista Sorina Matei pe contul său de Facebook.

Închide ×