News

De ce a renunțat Cristian Cioacă să se mai judece cu propriul fiu. Fostul soț al Elodiei și-ar fi pierdut cel mai important aliat

Cristian Cioacă și-a retras contestația în anulare pe care o formulase împotriva sentinței penale din 2014, în care a fost condamnat pentru infracțiuni informatice.
04.11.2022 | 17:56
De ce a renuntat Cristian Cioaca sa se mai judece cu propriul fiu Fostul sot al Elodiei siar fi pierdut cel mai important aliat
Cristian Cioacă, fostul soț al Elodiei Ghinescu, rămâne în spatele gratiilor, fiind condamnat la 16 ani de închisoare / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Decizie neașteptată a lui Cristian Cioacă, soțul avocatei dispărute, Elodiei Ghinescu. Fostul polițist a renunțat la procesul prin care contesta o sentință din anul 2014, pentru acces ilegal în laptopul Elodiei Ghinescu.

Cristian Cioacă spera să-i fie anulată o condamnare de 4 ani și 4 luni de închisoare

În august 2022, Cristian Cioacă a înaintat o acțiune la Curtea de Apel Brașov, în care intimat este propriul fiul, Patrick, în calitate de moștenitor legal al Elodiei Ghinescu. Cioacă cerea instanței să anuleze decizia din 22 octombrie 2014, prin care a fost condamnat la 4 ani și 4 luni de închisoare pentru acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor și transfer neautorizat de date informatice.

ADVERTISEMENT

Cristian Cioacă spunea că la data la care a fost condamnat pentru infracțiunile de mai sus intervenise prescripția, și a adus în sprijinul său o hotărâre recentă a Curții de Apel Oradea, într-un caz asemănător cu al său.

”Legat de informația apărută în spațiul public privind promovarea unei contestații în anulare de către domnul Cristian Cioacă, vă confirm existența acestei acțiuni. Vom aștepta hotărârea ICCJ privind dezlegările în drept asupra materiei, aplicabile și acestei cauze”, a explicat Maria Vasii, avocata lui Cristian Cioacă, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Cioacă, asistat la Curtea de Apel de un avocat din oficiu

Surprinzător, la primul termen, care a avut loc miercuri, 2 noiembrie, Cristian Cioacă a cerut retragerea contestației în anulare împotriva deciziei penale din octombrie 2014.

Instanța a luat act de solicitarea fostului soț al Elodiei și a închis acțiunea, urmând ca Cioacă să plătească suma de 200 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată.

ADVERTISEMENT

Conform dispozitivului ședinței, Cristian Cioacă a fost asistat de un apărător din oficiu, al cărui onorariu va fi achitat din fondurile Ministerului Justiției. Maria Vasii, cea care l-a apărat pe Cioacă de mai bine de un deceniu, nu a mai putut fi contactată pentru un punct de vedere, până la data apariției prezentului articol.

Fostul soț al Elodiei pierde șansa de a ieși mai devreme din închisoare

Admiterea acestei contestații ar fi fost un prim pas în încercarea lui Cristian Cioacă de a ieși din închisoare înainte de termen. Fostul soț al Elodiei are de executat un total de 16 ani și 8 luni de închisoare, după ce a fost găsit vinovat pentru presupusa moarte a Elodiei.

ADVERTISEMENT

Deși cadavrul avocatei nu a fost găsit niciodată, în anul 2012 femeia a fost declarată moartă prin decizie judecătorească.

Dacă ar fi reușit să anuleze sentința în cazul infracțiunilor informatice, Cioacă ar fi putut invoca, mai departe, și alte argumente de ordin obiectiv, cum ar fi cele legate de condițiile din închisoare sau zilele petrecute la muncă, la cursuri sau la diverse activități, pentru a încerca să-i convingă pe magistrați să-l elibereze condiționat. Tocmai de aceea, retragerea contestației pare oarecum surpinzătoare.

Scandal pentru permisiile primite de Cioacă

Pe de altă parte, Cristian Cioacă a dat dovadă de o conduită bună în închisoare, cel puțin în ultima perioadă. Acest lucru i-a făcut pe șefii penitenciarului să-i aprobe câteva zile de permisie, pentru a-și putea vizita rudele și prietenii.

Au existat și voci care au criticat îngăduința cu care Cioacă este tratat de șefii penitenciarului Mioveni, în condițiile în care acesta este condamnat, totuși, pentru infracțiuni grave: lovituri cauzatoare de moarte și profanare de morminte. De asemenea, ceilalți deținuți nu ar beneficia de tratamentul de care are parte fostul polițist.

Întâmplător sau nu, la scurtă vreme după izbucnirea acestui scandal, Cristian Cioacă a renunțat la acțiunea de contestare a sentinței și, momentan, la planurile de ieșire din închisoare.

ADVERTISEMENT