News

De ce ajung bătrânii din Marea Britanie să încalce restricțiile sanitare. “Le cerem să fie responsabili!”

05.03.2021 | 19:16
De ce ajung batranii din Marea Britanie sa incalce restrictiile sanitare Le cerem sa fie responsabili
ADVERTISEMENT

Două din cinci persoane peste 80 de ani din Marea Britanie, care primit o doză de vaccin contra noului coronavirus, au încălcat restricțiile sanitare, întâlnindu-se cu cineva în interior, atunci când nu li se permite, sugerează un sondaj al Office for National Statistics (ONS).

O proporție similară acelor peste 80 de ani a raportat că a făcut acest lucru în primele trei săptămâni de la administrarea primei doze. Trei săptămâni este perioada necesară pentru construirea protecției după prima doză.

ADVERTISEMENT

Campania de vaccinare din Marea Britanie este totuși un succes, portivit ultimelor date, doar una din 500 de persoane cu vârsta peste 70 de ani din Anglia fiind purtătoare a virusului.

Persoanele peste 80 de ani încalcă restricțiile sanitare după vaccinare

Respondenții au fost întrebați dacă au întâlnit pe altcineva decât persoanele din gospodărie sau una dintre persoanele care se ocupă de îngrijirea personală, în interior, de la vaccinare. Deoarece o „mare proporție” au făcut-o de la introducerea celor mai recente restricții la nivel național pe 5 ianuarie, ONS a concluzionat că respondenții care au spus că s-au întâlnit cu persoane nepermise de reguli „ar fi încălcat restricțiile sanitare”.

ADVERTISEMENT

Studiul ONS post vaccinarea persoanelor peste 80 de ani, publicat joi, a fost efectuat în perioada 15-20 februarie, moment în care guvernul a declarat că a oferit serul tuturor celor din primele patru grupuri prioritare, care îi includ pe cei peste 80 de ani.

Dintre cele 2.070 de persoane chestionate, aproape toate (99,8%) au spus că le-a fost administrat vaccinul contra COVID. Puțin mai puțin de jumătate dintre cei peste 80 de ani care au primit ambele doze au spus că s-au întâlnit de atunci cu cineva în interior care nu era din gospodăria lor, care îi îngrijeau sau cu un asistent social.

ADVERTISEMENT

Întrebat dacă vârstnicii se comportă iresponsabil, purtătorul de cuvânt oficial al prim-ministrului a spus: „Le cerem tuturor să continue să fie responsabili şi respecte restricțiile”, relatează The Guardian.

Aproximativ jumătate dintre cei chestionați au perceput coronavirusul ca fiind un risc major sau semnificativ pentru ei înainte de vaccinare, proporția scăzând la una din cinci persoane după ce au primit o doză și una din 20 după ce au primit ambele doze de vaccin.

ADVERTISEMENT

Numărul cazurilor de COVID a scăzut la 1 din 500 persoane peste 70 de ani

Numărul cazurilor de coronavirus a scăzut din nou în Marea Britanie, doar una din 500 de persoane cu vârsta peste 70 de ani din Anglia purtând infecția, arată cel mai recent sondaj al ONS.

Aproximativ 248.100 de persoane din Anglia au avut COVID-19 în săptămâna 21-27 februarie – echivalent cu aproximativ unul din 220 din populație, în scădere față de unul din 145 din raportul săptămânii trecute și de la unul din 115 săptămâna precedentă.

Rata infecției a scăzut și în celelalte națiuni de origine, la 1 din 285 de persoane în Țara Galilor, una în 325 în Irlanda de Nord și una în 335 în Scoția.

Infectările au scăzut la niveluri observate ultima dată la începutul lunii octombrie și au fost aproximativ un sfert din cele de la începutul acestui an.

Câți britanici au fost vaccinați până acum?

Peste 20 de milioane de oameni din Marea Britanie au primit cel puțin o doză de vaccin contra noului coronavirus.

Programul de vaccinare din Marea Britanie a intrat în a doua parte a primei sale faze după ce tuturor celor din primele patru grupuri prioritare – celor cu vârsta de 70 de ani și peste, rezidenților din centrele de îngrijire, lucrătorilor din domeniul sănătății și persoanelor vulnerabile – le-a fost administrat vaccinul până la mijlocul lunii februarie.

Lista beneficiarilor este acum extinsă pentru a include persoanele în vârstă de 60 de ani și peste și pe cele cu afecțiuni cronice. Restul celor peste 50 de ani vor urma, guvernul urmărind să ofere tuturor celor din grupurile prioritare 5 până la 9 serul până la 15 aprilie.

Aceste grupuri reprezintă până acum 88% din decese.

Aproape 21 de milioane de persoane au primit până acum o primă doză de vaccin – echivalent cu mai mult de unul din trei adulți în Marea Britanie. Peste 960.000 au primit cea de a doua doză.

Numărul primelor doze administrate în fiecare zi a crescut constant din decembrie – ajungând la peste 400.000 pe zi la jumătatea lunii februarie.

Cu toate acestea, media actuală de șapte zile pentru primele doze este de aproximativ 330.000 de doze pe zi.

Campania pentru a ajunge la cât mai mulți oameni cât mai repede posibil a fost stimulată de o schimbare a politicii la începutul lunii ianuarie – pentru a acorda prioritate primei doze de vaccin, cu o a doua doză până la 12 săptămâni mai târziu, un decalaj mai mare decât era planificat inițial.

Progresele realizate în Marea Britanie până în prezent înseamnă că țara continuă să fie printre cele cu cele mai ridicate rate de vaccinare la nivel global.

Din primăvară, guvernul intenționează să înceapă să vaccineze restul populației adulte în ordine de vârstă, alte 21 de milioane de oameni.

Persoanele de 40 de ani și peste vor fi următorii, odată ce faza actuală este finalizată.

ADVERTISEMENT