News

De ce aleg unele femei să nască acasă în ciuda riscurilor. „Asistăm la un curent antiștiințific care promovează tot felul de lucruri bizare”

Medicii ginecologi, dar și moașele asistente medicale nu recomandă femeilor din România să-și asume riscurile unei nașteri acasă
19.05.2023 | 10:23
De ce aleg unele femei sa nasca acasa in ciuda riscurilor Asistam la un curent antistiintific care promoveaza tot felul de lucruri bizare
Riscurile asociate unei nașteri acasă, mult peste cele asociate nașterii în spital. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cele două cazuri tragice, petrecute recent în județul Neamț, au readus în dezbaterea publică subiectul nașterilor în propria casă, fără asistență medicală specializată, practică care în România este ilegală în acest moment.

Riscurile asociate cu nașterile acasă

Statisticile din România arată că puțin peste 1% din totalul nașterilor nu au loc în unitățile sanitare, iar dintre acestea doar câteva sute au loc în locuința gravidei ca urmare a unei decizii în acest sens. Chiar și așa, ultimele zile au arătat că riscurile unor astfel de alegeri sunt reale. O gravidă din Piatra Neamț, în vârstă de 42 de ani și-a pierdut viața în urma unor complicații apărute în timpul nașterii. Femeia alesese să nască acasă cu ajutorul unei femei (asistentă medicală cu studii de moașă) pe care o cunoscuse pe internet, asta deși suferea de trombofilie și scleroză multiplă.

ADVERTISEMENT

În același județ, o altă gravidă a ajuns la ATI după ce a încercat să nască acasă asistată de soț și soacră. Acesta achiziționase de pe internet instrumente medicale pentru o operație de cezariană și, din cauza greutății mari a copilului, soțul i-a făcut femeii o incizie în zona perineului. Acesta le-ar fi declarat anchetatorilor că au ales acest tip de naștere pentru că nu au încredere în sistemul de sănătate din România.

Chiar dacă nașterea acasă nu este reglementată în țara noastră, ea este prezentată ca o opțiune viabilă chiar și pe site-urile unor spitale private în condițiile unei sarcini normale, fără riscuri. Ea este prezentată ca o opțiune pentru femeile care doresc să evite cezariana, anestezia sau alte intervenții, dacă doresc să fie înconjurate de familie și prieteni, cu mai multă libertate de mișcare și pentru cele care-și doresc să se bucure de confortul casei și de locuri familiale.

ADVERTISEMENT

Deși în aceste cazuri sunt prezentate și riscurile unei astfel de alegeri, ca și situațiile în care gravidele nu ar trebui să aleagă o naștere acasă, totuși unele spitale private au publicat un ghid practic, care cuprinde o listă cu instrumentele de care moașa va avea nevoie în ziua nașterii. La fel, există tot în țara noastră o mișcare și diverse organizații care susțin introducerea unei legislații pentru a permite nașterile de acasă, cu mesajul cum că „studiile arată că pentru o femeie cu sarcina normală, nașterea acasă este tot atât de sigură ca și nașterea în spital”.

Medicii ginecologi din țara noastră sunt însă împotriva nașterilor acasă, și susțin că, în realitate, riscurile asociate într-un astfel de caz sunt de patru ori mai mari decât în cazul unei nașteri în spital. Medicul Mircea Onofriescu de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie “Cuza Vodă” din Iaşi este de părere că în cazul unei nașteri de acasă riscurile sunt ridicate și în condițiile unei sarcini normale, fără probleme.

ADVERTISEMENT

„Riscurile la o naștere naturală, la o persoană tânără, fără nicio patologie asociată, întotdeauna sunt foarte mari pentru că vorbim de riscuri materne și riscuri neonatale, riscuri fetale. Din nefericire, se întâmplă de foarte multe ori ca suferința fetală care se constantă în cursul sarcinii nu poate fi depistată și corectată în cazul unei nașteri la domiciliu. De foarte multe ori fătul moare pe parcursul travaliului pentru că nu există o monitorizare corectă.

Cazul dramatic de la Piatra Neamț a fost cauzat de o hemoragie masivă survenită după naștere, postpartum. Și această hemoragie în postpartum este principala cauză de deces la nivel mondial. Sunt mai multe cauze importante pentru această hemoragie după o naștere, dar se moare frecvent pentru că există aceste complicații. Doamna respectivă a avut 42 de ani, deci un uter nu cu calitățile pe care le are o femeie de 20 sau 30 de ani, având și trombofilie – deci toate elementele astea defavorabile prin care s-a ajuns la această tragedie”, a declarat, pentru FANATIK, medicul Mircea Onofriescu.

ADVERTISEMENT

În dezbaterea publică apărute pe acest subiect a fost adus în discuție cazul Olandei, acolo unde statisticile arată că există cel mai mare număr de femei care aleg să nască acasă. Chiar și în condițiile în care nașterile acasă ajung la 15% în țări precum Olanda, la nivel european ele rămân la doar 1%. Totuși, specialiștii în domeniu subliniază că Olanda și-a adaptat întregul serviciu medical pentru a minimiza riscurile în acest tip de situații.

„În țările nordice, acolo unde numărul nașterilor de acasă este ridicat, sunt niște persoane care au cunoștințe medicale, care sunt verificate, care sunt atestate. În momentul în care se duce la un domiciliu să asiste la o naștere, salvarea știe adresa, spitalul știe că are loc o naștere la domiciliu. Există o colaborare, o pregătire pentru cazurile de urgență.

Eu unul însă, ca medic, sunt împotriva nașterilor naturale pentru că monitorizarea unei nașteri și a fătului pe parcursul unei nașteri trebuie făcută numai în condiții de spitalizare. Doar cu ajutorul ecografelor poți urmări starea de sănătate a fătului, ceea ce e foarte important”, a mai precizat medicul Mircea Onofriescu pentru FANATIK.

Nici măcar moașele nu susțin nașterile de acasă

Camelia Irimia, asistentă medicală cu pregătire de moașă și vicepreședinte al Asociației Naționale a Moaşelor, spune că astfel de tragedii precum cele petrecute în Piatra Neamț au loc din cauza lipsei de informare corectă tinerelor femei. Ea subliniază că întreg spațiul online e plin de cursuri gratuite organizate de firme ce nu activează în domeniul medical și care promovează tot felul de așa-ziși specialiști care ajung să încurajeze diferite metode de naștere. Ea susține că moașele din România, cu pregătire medicală temeinică, nu încurajează nașterile de acasă tocmai pentru că sunt conștiente de riscurile asociate cu astfel de cazuri.

„Riscurile nașterii acasă sunt majore, atât pentru mamă, cât și pentru făt. În primul rând, așa cum s-a întâmplat în tragedia de la Piatra Neamț, risc de hemoragie. Nu avem o infrastructură și personal medical calificat să facă asta acasă – vorbim de un mediu unde nu poți accesa niciun cadru medical pregătit pentru urgență.

În țările unde se practică nașterile de acasă există persoane din aria profesioniștilor care sunt pregătite doar pe astfel de nașteri, iar spitalele arondate știu clar că pe strada x o femeie este în travaliu alături de moașă, iar echipa medicală de urgență stă în salvare la poartă. În momentul în care moașa identifică cea mai mică problemă ia legătura cu spitalul și, în funcție de caracterul urgenței, este codificată imediat – cod roșu, cod galben, astfel încât cei de la spital să știe clar ce trebuie să pregătească – sala de nașteri sau sala de operații, dacă pentru mamă sau și pentru copil.

În țara noastră așa ceva nu există. Mai mult decât atât, sunt spitale mici în România care nu au stocuri de sânge. Ori, o femeie care ajunge la un spital orășenesc, unde nu este centru de transfuzie, unde nu este un personal calificat de urgență, riscă să-și piardă viața chiar dacă reușești să o duci la spital în timp util. Noi nu recomandăm, profesioniștii nu recomandă nașterea acasă. Este periculoasă, pune în pericol viața mamei și a fătului”, a declarat, pentru FANATIK, Camelia Irimia.

Mai mult, aceasta subliniază că un profesionist în domeniu cunoaște riscurile asociate cu nașterile de acasă și că nu ar accepta niciodată riscurile unei asemenea intervenții. Acesta este un lucru care ar trebui știut și de către tinerele mame din România, tentate poate de o astfel de naștere, ca mijloc de a nu mai da crezare falșilor profesioniști.

„O altă complicație este distocia de umăr, adică craniul copilului să iasă iar umerii să rămână blocați în bazin. Ori în astfel de situații trebuie să ai o mare experiență. Personajele care se implică în nașteri de acasă nu știu așa ceva. Trebuie să ai atât experiență, cât și o echipă lângă tine să poți termina o astfel de naștere fără ca fătul să fie pus în pericol.

La fel, poate să iasă bine tot, dar fătul să se adapteze greșit vieții extrauterine, și atunci avem nevoie de un suport neonatal. Deci exclud naștere acasă în România. România nu recunoaște profesia de moașă și rolul ei în educație în societate, prenatală, postnatală și suportul pe care-l poate oferi în timpul unei sarcini – în aceste condiții nu avem cum să discutăm de nașteri acasă.

Cine își asumă lucrul ăsta o face pe propria libertate, ca și profesionist. Îmi este greu să cred că un profesionist care a muncit să ajungă la un nivel înaintat, după ani de experiență, să își riște libertatea și dreptul la liberă practică prin astfel de acțiuni. Eu, ca și profesionist, nu recomand ca o gravidă să se informeze sau să facă cursuri de pregătire online și să ajungă să aibă încredere în tot felul de pseudo-personaje”, a mai precizat, Camelia Irimia, care este de părere că multe femei din țara noastră aleg totuși să nască acasă pentru că doresc să nască natural și nu-și permit serviciile unor spitale private în condițiile în care spitalele de stat nu fac acest lucru.

De ce aleg viitoarele mame nașterea acasă

După cele două cazuri tragice din Neamț, ministrul Alexandru Rafila a dat de înțeles că ar fi necesară o adaptare a legislației astfel încât aceste cazuri să aibă prevederi mult mai clare. Medicul Onofriescu este de părere că este necesară o legislație prin care să se asigure faptul că moașele și asistentele medicale care participă la nașteri la domiciliu au pregătirea necesară tocmai pentru a evita situațiile tragice.

„Societatea Română de Obstetrică-Ginecologie este foarte interesată să avem un cadru legislativ cât se poate de exact, pentru că nu se poate ca o așa zisă moașă, sau o moașă care a asistat și ea la viața ei la zece nașteri să ajungă să asiste la domiciliu. După aceste cazuri dramatice este absolut necesară stabilirea legislației pentru stabilirea unui cadru legislativ adecvat.

Să fie moașele cu calificare atestată, cu experiență dovedită, se vor face contracte cu casele de asigurări de sănătate. Trebuie un cadru legal clar. Această persoană care și-a bătut joc în cazul de la Piatra Neamț trebuie penalizată penal și profesional. Din informațiile pe care le am, se pare că această moașă a mai avut un eșec important la asistența unei nașteri al domiciliu, când pacienta a rămas cu o fistulă recto-vaginală”, a mai declarat, pentru FANATIK, medicul Mircea Onofriescu.

Totuși, în opinia sa, unul din motivele pentru care gravidele ar putea alege să nască acasă este și lipsa unei educații sanitare adecvate și subliniază că acest lucru este cauzat și de faptul că în școlile din România nu se face educație sanitară.

„Sunt niște femei care nu au cunoștințe minime de educație sanitară. Pur și simplu nu știu să aprecieze. În România avem un nivel scăzut de educație sanitară, iar eu cred că acest lucru ar trebui să se studieze în școli, însă aici este o discuție lungă și știm prea bine de ce nu se face acest lucru în școlile și liceele din țara noastră”, a mai precizat medicul din Iași.

Totuși, la fel ca și ministrul Alexandru Rafila care a subliniat că decizia unei nașteri acasă ține de dreptul de alegere al fiecărei persoane, psihiatrul Gabriel Diaconu susține că în fața unei astfel de decizii singurul argument este cel al gradului de risc.

„Singurul contrargument pe care-l avem este riscul mai mare al complicațiilor atât la mamă, cât și la copil în condițiile nașterii care nu este asistată medical. Cu toate acestea, nu este o crimă sau o infracțiune să naști acasă. Pe care de consecință, atâta vreme cât de uiți la o populație cât de cât informată, în cele din urmă, este dreptul persoanei de a decide dacă vrea să nască acasă, dacă vrea să nască pe trotuar, în pădure, în apă, etc.. Medicina propune un algoritm prin care nașterea să se producă în siguranță, atât pentru mamă, cât și pentru nou-născut. Medicina nu are autoritatea prin lege de a obliga oamenii să se supună medical în privința asta.

Legea privind drepturile pacientului a enunțat că pacientul este proprietarul de drept al sănătății lui. De atunci, în următorii 20 de ani, din ce în ce mai mult, pentru refuzul actului medical, oricare ar fi el, pacientul a fost investit cu acest drept fără să fi fost educat între timp. În momentul în care ai o persoană care își supraestimează abilitatea de a judeca un act medical ne putem aștepta că persoana va lua decizii greșite privind propria ei sănătate”, a declarat, pentru FANATIK, psihiatrul Gabriel Diaconu.

Acesta a subliniat că nu a auzit niciodată, în literatura de specialitate, de un astfel de caz în care o persoană, fără competențe medicale, să procure instrumente medicale și să performeze, fără să știe ce face, o operație de cezariană, unde actul în sine să fie unul voit medical. Acesta susține că avem în situațiile tragice de la Piatra Neamț cu un alt exemplu al curentului antiștiințific, atât de prezent în timpul pandemiei, unul care este în continuare exploatat în spațiul public de diverse personaje sau oameni politici.

„În spate e psihologia asta a suspiciunii duse la extrem față de ce poate să ofere medicina. Unul din paradoxurile născute din legea dreptului pacientului este acela că după ce oamenii s-au văzut în posesia sănătății au început să-și imagineze că sunt și în posesia medicinii. Ori asta este un profund neadevăr. Oamenii au dreptul al opinii, dar nu au dreptul al adevăr. Pe cale de consecință, evident pacientul are dreptul să refuze actul medical, dar nu poate reinventa știința.  

Asistăm azi la un curent antiștiințific exploatat de niște oameni care au totuși putere asupra societății, anumite facțiuni, organizații, persoane care promovează tot felul de lucruri bizare și chiar partide politice care nu ezită să verse puțin sânge pentru propriul câștig. Asistăm în fiecare zi la astfel de discursuri care atacă comunitatea medicală, comunitatea de bune practici medicale. Vorbim de oameni care promovează sănătatea, dar care sunt acoperiți de 3,4 păcălici cu acoperire în mediul digital și care nu sunt altceva decât niște apostoli de îndoială”, a mai declarat, pentru FANATIK, psihiatrul Gabriel Diaconu.

ADVERTISEMENT