Alegeri 2024

De ce amână Mircea Geoană anunțarea candidaturii la președinția României. Dezvăluiri în exclusivitate făcute de adjunctul șefului NATO

În direct la podcast-ul "Sport şi Politică", Mircea Geoană a dezvăluit de ce nu îşi anunţă încă o candidatură la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie.
09.07.2024 | 08:03
De ce amana Mircea Geoana anuntarea candidaturii la presedintia Romaniei Dezvaluiri in exclusivitate facute de adjunctul sefului NATO
Mircea Geoană aşteaptă summit-ul NATO pentru a lua o decizie în legătură cu o eventuală candidatură la alegerile prezidenţiale Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a explicat, la emisiunea „Sport și Politică”, moderată de Horia Ivanovici, de ce amână să-și prezinte oficial candidatura la alegerile prezidențiale.

„Este o chestiune etică, nu este o chestiune politică”

Ivanovici a spus că toată lumea știe că Mircea Geoană va candida la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie, foarte mulți români îi doresc candidatura, după cum arată sondajele, dar este posibil ca amânarea acestui anunț să obosească electoratul, care ar putea vira spre o stare de indiferență.

ADVERTISEMENT

Mircea Geoană a precizat că amânarea anunțului oficial al unei candidaturi la Cotroceni ține de funcția pe care o are la NATO și că dorește să-și ducă munca până la capăt în actualul mandat de secretar general adjunct al Alianței.

„La mine este o chestiune etică, nu este o chestiune politică. Pentru că am de făcut o treabă importantă, și vreau să o fac până îl ultima secundă a muncii mele acolo nealterată: Nu e ok, tu să ai un job la nivelul pe care-l ai și să amestecăm una cu alta”, a spus Geoană.

ADVERTISEMENT

Adjunctul lui Jens Stoltenberg la conducerea NATO a precizat că mandatul îi expiră în luna octombrie și că la summitul aniversar (75 de ani) al Alianței, la Washington, vor fi discuții mai largi cu noul șef al NATO, Mark Rutte, cu privire la asigurarea unei tranziții line a conducerii, la funcția de secretar general adjunct și la succesiunea acesteia.

„Mandatul meu expiră în octombrie. Acum, la summitul de la Washington, o să avem o discuție mai largă, a fost desemnat, în sfârșit, succesorul lui Jens Stoltenberg, în persoana premierului olandez (Mark Rutte), el va începe mandatul său la 1 octombrie și atunci eu voi avea o discuție și cu echipa lui Rutte și cu echipa ‘noastră’ – suntem în aceeași echipă –  și cu aliații cei mai importanți, și asta o să o facem la Washington, să vedem pentru poziția numărul doi, care e foarte importantă și la fel de politică, începând cu mine. Pentru că eu sunt primul om cu anvergură politică în poziția aceasta la NATO și vreau ca acest lucru să continue. Și atunci ne sfătuim și cu noul secretar general, ca să-i asigurăm o tranziție lină, și cu actualul secretar general, și cu aliații importanți, și o să avem la Washington o discuție foarte serioasă despre ce facem și cu privire la succesiunea mea”, a spus Mircea Geoană.

ADVERTISEMENT

„Mă lasă rece care este data alegerilor”

Odată ce va fi luată o decizie „în interesul NATO” și „în respectul transferului de putere de la unii la alții”, atunci va putea și el spune răspicat cu privire la candidatura la alegerile prezidențiale, a precizat Geoană.

Întrebat totuși când își va anunța candidatura la Cotroceni, în octombrie?, Geoană a răspuns: „Nu neapărat, am așteptat să vedem cine este succesorul (lui Stoltenberg) și după summitul de la Washington lucrurile se pot clarifica (…) Nu este nici o formă de calcul tactic, de asta mă lasă rece care este data alegerilor, nu asta e problema mea. Pe mine mă interesează un singur lucru, să-mi fac jobul bine și serios până la capăt. Și acest lucru cred că este important”.

ADVERTISEMENT

O primă discuție cu echipa lui Rutte, la sfârșitul  lui iulie

Mircea Geoană a mai spus că vrea să aibă o primă discuție, la sfârșitul lunii iulie, cu echipa lui Mark Rutte și cu Jens Stoltenberg, pentru a-l ajuta pe noul secretar general al Alianței să-și facă o idee despre ce adjunct are nevoie.

„Și după aceea îmi clarific relația cu organizația mea, voi avea la final de iulie o primă discuție cu echipa lui Rutte – el nu vine la summit, noul premier olandez vine – voi avea evident o discuție cu Jens Stoltenberg, care este prietenul și colegul meu, suntem camarazi vechi și prieteni foarte buni, vreau să am o discuție și cu noul secretar general pentru ca să pot să îl ajut să-și facă o idee despre ce profil de adjunct de secretar general are nevoie”, a spus Geoană.

„Cifra 5 mi se potrivește destul de bine”

Adjunctul NATO a lăsat să se înțeleagă că clarificarea candidaturii sale oficiale la prezidențiale va fi în marja „iulie, august, septembrie, acolo trebuie să avem claritatea”. Mircea Geoană a mai fost întrebat și ce va face dacă Mark Rutte i-ar spune că ar dori să-și păstreze funcția de secretar general adjunct al NATO.

„Atunci am efectiv o nouă conversație, cu mine însumi, cu familia, cu echipa mea cea mai apropiată, să vedem ce facem. Dar, în mod normal, după cinci ani de zile de treabă făcută serios și bine…E ceva cu cifra asta de 5 la mine, am fost cinci ani ambasador în SUA, cinci ani șef la PSD, cinci ani la NATO, se pare că cifra 5 mi se potrivește destul de bine, de final de treabă și de început de treabă”, a răspuns Geoană.

De ce amână Mircea Geoană anunţarea candidaturii la preşedinţia României. Dezvăluiri în exclusivitate făcute de adjunctul secretarului general al NATO

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate...
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja potop
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Viața la bloc. Spațiul vânat de toți locatarii. Regulile sunt stricte
Viața la bloc. Spațiul vânat de toți locatarii. Regulile sunt stricte
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu...
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu Iulia Vântur: „Femeia să fie dedicată, să gătească...”