Life

De ce apar mereu melcii după ploaie. Care este explicația specialiștilor

Care este motivul pentru care melcii ies întotdeauna după ploaie, indiferent că este primăvară sau vară. Ce spun experții.
17.02.2024 | 16:38
De ce apar mereu melcii dupa ploaie Care este explicatia specialistilor
De ce apar melcii după ploaie. Care este, de fapt, explicația foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

De ce apar mereu melcii după ploaie. Care este explicația specialiștilor legat de aceste moluște care fac parte din clasa Gastropoda din regnul Animalia. Creaturile terestre respiră prin branhii sau plămâni, în funcție de specie.

Care este motivul pentru care melcii ies întotdeauna după ploaie, indiferent că este primăvară sau vară. Ce spun experții

Care este motivul pentru care melcii ies întotdeauna după ploaie, indiferent că este primăvară sau vară. Ce spun experții. Moluștele sunt văzute mereu de oameni în timpul ploii, dar și după ce se termină fenomenul.

ADVERTISEMENT

Ies la suprafaţa solului pentru că ar muri înecate dacă stau în adăposturile lor atunci când plouă. În perioadele uscat-secetoase se refugiază sub pământ pentru a-şi păstra umiditatea în parametrii optimi pentru respiraţie.

Pe de altă parte, pe timpul ploii şi imediat după, păsările, mamiferele şi reptilele care constituie numeroşi duşmani naturali ai acestor moluşte, stau ascunşi. Acest lucru sporeşte siguranţa deplasării, hrănirii şi împerecherii melcilor.

ADVERTISEMENT

În plus, atunci când se deplasează lasă pe jos o urmă de mucus care este folosit pe post de lubrifiant. Mucusul le permite să treacă chiar și peste un cuțit ascuțit fără să se rănească. De asemenea, acesta este folosit pentru diverse tratamente de piele.

Aceste creaturi terestre sunt active mai mult noaptea. Au nevoie de o atmosferă sau de un mediu cu un grad ridicat de umiditate. Melcii respiră prin osmoză, iar atunci când trupurile lor sunt umede pot absorbi oxigenul necesar vieţii.

ADVERTISEMENT

Curiozități interesante despre melci

Melcii sunt mici, alunecoși și cu o cochilie dură și rezistentă, însă oamenii de știință au descoperit de-a lungul timpului și alte curiozități interesante. Cercetătorii sunt de părere că aceste moluște există pe Pământ de peste 500 de milioane de ani.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, cea mai completă fosilă de melc datează de acum 99 de milioane de ani. A fost descoperită în Myanmar, în 2018. Foarte multe specii sunt considerate pe cale de dispariție, iar alte sunt invazive.

Unii melci pot hiberna de la câteva luni până la 3 ani. Majoritatea trăiesc între 2 și 5 ani în sălbăticie, însă în captivitate pot supraviețui între 10 și 25 de ani. Se deplasează extrem de lent cu o viteză medie de aproximativ 1,27-2,0 cm/secundă.