Life

De ce apar pete pe piele la bătrânețe. Când ar trebui să mergi la medic

Din ce cauze apar pete pe piele la bătrânețe. Ce afecțiuni pot indica și când ar fi bine să apelezi la ajutorul medicului.
07.09.2023 | 14:18
De ce apar pete pe piele la batranete Cand ar trebui sa mergi la medic
De ce apar pete pe piele la bătrânețe. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

La bătrânețe, multor persoane le apar diverse pete pe piele, cu texturi și culori diferite. În majoritatea cazurilor, acestea nu sunt periculoase, dar există și excepții.

De ce apar pete pe piele la bătrânețe. Cele mai comune cauze

Multor persoane le apar pete pe piele, pe măsură ce îmbătrânesc, însă te-ai întrebat vreodată care este cauza acestui fenomen? Există mai multe cauze și diverse tipuri de pete ce pot să apară la persoanele în vârstă.

ADVERTISEMENT

Cele mai comune se numesc petice de îmbătrânire sau pete senile. În general, acestea sunt plate, maro sau gri, și apar mai ales pe zonele expuse la soare, cum ar fi fața, mâinile și umerii. Expunerea prelungită la razele ultraviolete ale soarelui cauzează aceste pete, care apar mai des la vârstnici.

Lentigo solară reprezintă pete de culoare tot mari sau gri, similare cu cele de îmbătrânire. La fel ca în cazul celor din urmă, și acestea sunt cauzate de expunerea repetată la soare, doar că pot fi mai mari și mai pigmentate.

ADVERTISEMENT

Există, de asemenea, petice de piele roșie (angiome senile), niște pete mici, de roșii sau de culoarea vinului, cauzate de dilatarea vaselor de sânge. Deși pot să fie deranjante din punct de vedere estetic, astfel de pete nu sunt periculoase.

Peticele de piele uscată sau lentigo seboreică sunt pete maro închis sau negre. Pot avea suprafața ușor îngroșată și apar pe pielea îmbătrânită și grasă, dar sunt inofensive.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, există și cazuri în care petele pot indica o afecțiune gravă, cum ar fi melanomul, un tip de cancer de piele. Petele mai pigmentate sau neobișnuite pot indica această boală, așa că este nevoie de investigații de urgență într-un asemenea caz, potrivit shtiu.ro.

Deși petele de pe piele nu sunt periculoase, în cele mai multe cazuri, e bine să ceri sfatul dermatologului atunci când observi altele noi sau modificări ale aspectului și texturii celor deja existente. Chiar dacă nu există niciun pericol, unele pete pot fi eliminate de medic pentru confort.

ADVERTISEMENT

Trucuri pentru a-ți menține pielea sănătoasă

Pentru a avea o piele sănătoasă cât mai mult timp, trebuie să ai o rutină de îngrijire zilnică, să te protejezi de factorii dăunători și să ai un stil de viață sănătos.

În fiecare zi, e bine să aplici pe piele un produs de curățare blândă, fără săpun, astfel încât să elimini uleiurile și impuritățile existente. De asemenea, o cremă hidratantă potrivită pentru tipul de piele va menține pielea hidratată și își va păstra elasticitatea.

Aplicarea unui produs cu factor de protecție solară (FPS) este necesară pentru a evita riscul de apariție a daunelor cutanate, cum ar fi ridurile, petele și chiar a cancerului de piele.

Pielea se poate menține sănătoasă și dacă ai o dietă echilibrată. Aceasta trebuie să conțină fructe, legume, grăsimi sănătoase și proteine slabe. Trebuie să consumi zilnic o cantitate necesară de apă pentru a menține hidratarea.

Evitarea unor vicii precum fumatul sau alcoolul te pot ajuta să-ți menții pielea sănătoasă mai mult timp. De altfel, lipsa acestor obiceiuri contribuie la menținerea unei stări generale de sănătate.

Somnul adecvat, exercițiile fizice și buna gestionare a stresului sunt importante pentru sănătatea pielii. Vizitele regulate la dermatolog, atunci când observi diverse probleme, sunt recomandate de specialiști.

ADVERTISEMENT