Life

De ce apar pistruii. Care este diferența între ei și alunițe

Cum se formează, de fapt, pistruii. Ce îi deosebește de alunițe și când este momentul în care ar trebui să te prezinți la medic.
26.03.2025 | 19:40
De ce apar pistruii Care este diferenta intre ei si alunite
Cum deosebești pistruii de alunițe. Sursa foto: Pexels
ADVERTISEMENT

Care este adevăratul motiv pentru care apar pistruii. Multe persoane se confruntă cu ei, însă, puțini știu cum se formează, de fapt. Chiar dacă seamănă cu alunițele, cele două semne sunt diferite.

Cum se formează pistruii

Pistruii, cunoscuți sub numele de efelide, sunt acele pete care apar pe tenul anumitor persoane. De obicei, predispuse la pistrui sunt persoanele care au tenul deschis la culoare și părul roșcat sau chiar blond.

ADVERTISEMENT

Totuși, aceasta nu este o regulă. Pistruii apar la persoanele care au gena MC1R, responsabilă cu formarea acestor pete plate pe ten. Una dintre principale cauzele care duc la apariția pistruilor este expunerea la soare.

În sezonul cald, atunci când soarele este puternic, iar razele ating pielea, melanocitele produc melanină, pigmentul care dă culoare pielii. În cazul persoanelor care sunt predispuse la pistrui, această melanină nu se distribuie uniform. Astfel, apar pistruii.

ADVERTISEMENT

De obicei, pistruii apar în copilărie și se accentuează pe măsură ce pielea este expusă la soare. Odată cu înaintarea în vârstă, pistruii nu mai sunt la fel de accentuați, iar în unele cazuri, se pot estompa complet.

De ce apar alunițele

Spre deosebire de pistrui, alunițele apar pe orice zonă a corpului. Aceste excrescențe cutanate pigmentate pot apărea fie la naștere, fie se pot forma de-a lungul vieții. De obicei, în jurul vârstei de 40 de ani, acestea se stabilizează. Adică, nici nu mai apar altele și nici nu se mai modifică cele existente.

ADVERTISEMENT

Alunițele se formează atunci când melanocitele nu se distribuie deloc, ci se acumulează în anumite zone. Alunițele au mai multe forme și, de obicei, sunt inofensive.

ADVERTISEMENT

Se spune că în medie, un adult are în jur de 10-40 de alunițe. Cei care depășesc acest număr și ajung la peste 50, au un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele. Dacă vorbim de persoanele cu peste 100 de alunițe, atunci acestea au nevoie de monitorizare dermatologică.

Există și cazuri în care persoanele cu pistrui și cu alunițe trebuie să se prezinte la medic. De obicei, este recomandat să se adreseze specialistului atunci când acestea își schimbă culoarea, forma, dimensiunea sau textura.

Tags: