Multe persoane care încearcă să renunțe la cafea se confruntă cu lipsa energiei pe parcursul zilei, dar și cu dureri bruște de cap. Ce se întâmplă, de fapt, în creierul tău și cum poți face această tranziție mult mai ușoară.
De cele mai multe ori, atunci când o persoană dependentă de cafea renunță la această băutură energizantă, pot apărea simtome de sevraj. Durerea de cap care apare, se datorează, în mare parte, lipsei cofeinei din organism. Descoperă explicația științifică din spatele acestui fenomen.
Ei bine, atunci când bem cafea, substanța psihoactivă numită cofeină blochează adenozina, un neurotransmițător care în mod normal ne face să ne simțim somnoroși, scrie dcmedical.ro. Acum are sens de ce suntem atât de energici după un espresso.
În același timp, stimulează eliberarea de dopamină și norepinefrină, care ne îmbunătățește starea de spirit și concentrarea.
Dar, cu timpul, creierul se adaptează la prezența constantă a cofeinei creând mai mulți receptori de adenozină. Dacă renunțăm brusc la cafea, acești receptori, nemaifiind blocați, devin hiperactivi. Prin urmare, se provoacă dilatarea vaselor de sânge din creier, ceea ce duce la apariția durerii de cap.
Un studiu publicat în Journal of Headache and Pain în 2014 arată că, în timpul sevrajului la cofeină, fluxul de sânge către creier poate crește cu până la 31%. Acest lucru va indica intensitatea durerii de cap pe care o simțim.
Simptomele pot începe după 12 și 24 de la ultima cafea băută și ating vârful la 51 de ore. Pe lângă durerea de cap, cei afectați pot simți și oboseală, iritabilitate, greață sau probleme de concentrare, conform sursei.
Specialiștii au observat că persoanele care consumă mai mult de două cești de cafea pe zi (200 mg) sunt cele mai predispuse la astfel de simptome.
Pentru o tranziție ușoară, este mai bine să reducem treptat cantitatea de cafea, la 20-25 mg pe zi, în loc să renunțăm brusc.
Vestea bună este că aceste simptome sunt temporare, după cum se menționează în Psychopharmacology (2017). De obicei, durerile de cap durează între 2 și 9 zile, timp în care creierul se readaptează la viața fără cofeină.
În această perioadă, este important să bem suficientă apă. Deshidratarea poate face simptomele și mai neplăcute.
Un somn bun și odihnitor poate ajuta și el. La fel, ceaiurile din plante sau băuturile cu un conținut foarte scăzut de cofeină, pot face adaptarea mai ușoară.