Te-ai întrebat vreodată de ce are cardul de la bancă un PIN format din 4 cifre și nu din 6 sau 8? Explicația este simplă și surprinzătoare și are legătură cu primul bancomat care a fost folosit de oameni acum multă vreme.
PIN-ul este acronimul sintagmei engleze Personal Identification Number, care se traduce în limba română prin Număr Personal de Identificare. Acest cod numeric este un număr ce poate avea o lungime curprinsă între 4 și 12 cifre.
Cu siguranță, ai observat că atunci când primești cardul de la bancă ți se recomandă să alegi un cod format din 4 cifre. Pe acestea trebuie să le ții minte și să nu le spui nimănui pentru că riști să rămâi fără bani.
Ei bine, motivul pentru care este format din acest număr de cifre are legătură cu John Shepherd-Barron, un cunoscut inventator britanic. Acesta a coordonat echipa care a instalat primul bancomat din lume (1967), denumit uneori și ATM.
Inițial, inventatorul dorea ca PIN-urile de la cardurile bancare să fie formate din 6 cifre, însă ulterior a optat pentru 4 cifre. Decizia a fost luată după o discuție cu soția sa, care i-a spus că varianta mai scurtă este mai ușor de reținut.
În concluzie, inventatorul a realizat că majoritatea oamenilor vor memora mult mai simplu un cod PIN format din 4 cifre.
În altă ordine de idei, specialiștii le sugerează utilizatorilor să fie atenți atunci când își aleg codul PIN de la cardul de la bancă. Oamenii au la dispoziție 10.000 de numere posibile, ceea ce înseamnă că posibitățile sunt unele foarte mari.
Cu toate acestea ei sunt îndemnați să evite combinațiile care pot fi ghicite ușor, cum ar fi: 1234, 1111 sau 0000. Studiile arată că 20% dintre parolele formate din 4 cifre din întreaga lume sunt cât se poate de evidente.
Pe de altă parte, cea mai puțin populară combinație este 8068, conform publicației shtiu.ro. Printre codurile PIN mai puțin folosite în rândul populației de pe întregul glob se numără și: 8093, 9629, 6835 și 7637.
Cardul de la bancă se blochează în momentul în care nu mai știi codul PIN. În general, acest lucru se întâmplă dacă ai folosit deja cele 3 încercări pe care le ai la dispoziție. Sistemul blochează imediat contul bancar.
Experții din domeniul bancar transmit că instituția are obligația de a reține media de acces, considerându-se încercare de fraudă. Așadar, atunci când nu ești sigur de codul PIN ar fi bine să nu încerci să-l introduci de 3 ori, ci să te oprești la a doua solicitare.