Sport

De ce are CSM Bucureşti şanse minime să ajungă la TAS? Suma pe care trebuie să o plătească pentru judecarea în regim de urgenţă + este una dintre favorite la obţinerea wild-cardului

20.05.2020 | 18:22
De ce are CSM Bucuresti sanse minime sa ajunga la TAS Suma pe care trebuie sa o plateasca pentru judecarea in regim de urgenta  este una dintre favorite la obtinerea wildcardului
ADVERTISEMENT

Decizia Federaţiei Române de Handbal cu privire la încheierea sezonului fără acordare de titlu şi cu îngheţarea în forma actuală a învolburat apele la CSM Bucureşti, principala dezavantajată de această decizie. Clubul din Capitală a anunţat că va ataca prin toate mijloacele această decizie şi chiar ia în calcul să meargă la Tribunalul de Arbitraj de la Lausanne pentru a-şi căuta dreptatea.

De ce are CSM Bucureşti şanse minime să ajungă la TAS? Suma pe care trebuie să o plătească pentru judecarea în regim de urgenţă

SCM Râmnicu Vâlcea şi CSM Bucureşti au avut acelaşi număr de puncte la întreruperea campionatului, 43, însă “tigroaicele” au avut un meci mai puţin disputat. Însă, în Consiliul de Administraţie al FRH s-a stabilit ca în Champions League să meargă echipa de pe primul loc, SCM Râmnicu Vâlcea.

ADVERTISEMENT

Directorul general al CSM Bucureşti, Gabriela Szabo, a declarat că echipa studiază posibilitatea de a se adresa Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne: „Suntem nedreptățiți. Ne-am interesat, o să studiem speța cu juriștii noștri. Ne gândim să contestăm decizia la TAS. Din păcate, în jocurile sportive este o altă filosofie, eu nu sunt obișnuită cu așa ceva. I-am spus lui Dedu că nu înțeleg ce se întâmplă în acest minunat sport handbal.

Primăriile investesc bani, iar la final primim astfel de decizii, care avantajează pe unii și dezavantajează pe alții. Munca noastră, de la CSM București, este pierdută. O să ne ridicăm, așa cum suntem obișnuiți.

ADVERTISEMENT

E clar că această decizie e o jignire, nu doar pentru club, ci și pentru jucătorii noștri. Ar putea să fie o mică gelozie, pentru că CSM a adus jucătoare de elită în România. Primăriile fac un efort deosebit pentru asta. Sunt extrem de revoltată!”, a spus Szabo la Telekom Sport.

CSM Bucureşti trebuie să plătească 10.000 de euro pentru judecarea în regim de urgenţă!

Însă, CSM Bucureşti are şanse minime de a avea sorţi de izbândă la TAS, în condiţiile în care procesul este lung şi costisitor. În condiţii normale, o decizie a Tribunalului de Arbitraj Sportiv poate dura aproximativ 6 luni, iar CSM are nevoie de o decizie în favoarea ei până la începutul noului sezon din Liga Campionilor EHF.

ADVERTISEMENT

Dacă CSM Bucureşti ar primi decizia în luna decembrie sau ianuarie anul viitor cu privire la această speţă, nu ar avea prea multe beneficii, în condiţiile în care noul sezon din Liga Campionilor începe în toamnă. Iar miza acestui proces este chiar locul în Champions League.

Există şi varianta unei judecări în regim de urgenţă a cazului. În acest caz, CSM Bucureşti ar trebui să plătească aproximativ 10.000 de euro în plus, ceea ce nu ar reprezenta o sumă foarte mare. Însă, chiar şi aşa, o decizie va veni după câteva luni.

ADVERTISEMENT

CSM, îndreptăţită să spere la un wild card!

Însă, CSM Bucureşti are un as în mânecă pentru a putea participa în sezonul viitor din Liga Campionilor EHF. Începând cu stagiunea următoare, se schimbă formatul competiţiei, cu şase echipe care vor lua un wild card din partea EHF.

Şi CSM Bucureşti este una dintre principalele echipe îndreptăţite să spere la primirea unui wild card, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut. “Tigroaicele” sunt una dintre cele mai titrate echipe din istoria recentă a competiţiei. CSM a câştigat titlul la debutul în competiţie, în 2016 şi până anul trecut a participat de fiecare dată în Final Four.

O singură dată în istoria participărilor, “tigroaicele” au ratat turneul Final Four

În 2019, pe fondul mai multor accidentări importante, “tigroaicele” au fost eliminate în sferturile de finale de Metz. A fost pentru prima dată în istoria participărilor când CSM nu a participat în Final Four. În actuala stagiune, echipa din Capitală este calificată în sferturile de finală, acolo unde va evolua împotriva lui Gyor.

Din cauza pandemiei de COVID-19, sferturile de finală au fost mutate în luna septembrie şi legate cu turneul Final Four. Astfel, la Budapesta, în Laszlo Papp Arena este programat un turneu Final 8, cu sferturi, semifinale şi finalele Champions League, programate în aceeaşi săptămână. Astfel, EHF studiază posibilitatea ca sferturile să se joace pe 3 septembrie, semifinalele pe 5 şi finalele pe 6 septembrie la Budapesta.

Primăria Capitalei continuă să finanţeze CSM Bucureşti

La scurt timp după ce FRH a anunţat decizia finală asupra sezonului 2019-2020, Primăria Capitalei a decis să continue finanţarea lui CSM Bucureşti şi va ajuta echipa de handbal feminin în demersul de a prinde un loc în grupele Ligii Campionilor EHF.

În ciuda perioadei dificile pe care o traversează întregul sport românesc, Primăria Generală a Capitalei a ţinut să îi asigure pe reprezentanţii CSM Bucureşti de sprijinul său. Sportul bucureştean se va bucura astfel de continuitate la toate nivelurile. Reprezentanţii primăriei au afirmat că aşteaptă resursele financiare din partea Ministerului de Finanţe pentru ca activitatea Clubului Sportiv Municipal Bucureşti să se desfăşoare în cele mai bune condiţii.

În ceea ce priveşte situaţia echipei feminine de handbal, Primăria Generală a Municipiului Bucureşti a anunţat că va sprijini eforturile clubului pentru a îndrepta greşeala Federaţiei Române de Handbal, cea care a decis îngheţarea sezonului 2019-2020. În urma hotărârii, CSM Bucureşti, deşi mai avea de disputat o restanţă, a încheiat pe locul doi şi va avea nevoie de bunăvoinţa EHF pentru a juca în sezonul viitor al Ligii Campionilor.

În condiţii normale, echipa feminină de handbal a Clubului Sportiv Municipal Bucureşti ar fi încheiat sezonul pe primul loc în clasament şi ar fi fost admisă direct în Liga Campionilor. Îi asigurăm pe toţi sportivii şi antrenorii, dar şi pe fanii noştri de tot respectul. CSM Bucureşti rămâne astfel acelaşi club puternic şi unit”, se arată în comunicatul Primăriei Capitalei.

  • 2016 este anul în care CSM Bucureşti a câştigat Liga Campionilor
  • 10.000 de euro este suma pe care trebuie să o plătească pentru judecarea în regim de urgenţă 
ADVERTISEMENT