News

De ce are nevoie Germania de muncitori români. Mărturia unui fermier: “Pe germani nu mă pot baza”

13.04.2020 | 22:51
De ce are nevoie Germania de muncitori romani Marturia unui fermier Pe germani nu ma pot baza
ADVERTISEMENT

Chiar dacă bilanțul cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus a ajuns la 6.633 și continuă să crească pe zi ce trece, autoritățile române au permis plecarea în Germania a unui număr semnificativ de muncitori, ca urmare a solicitării venite în contextul relațiilor diplomatice dintre cele două state. În plus, nu este exclus ca această situație să se repete, având în vedere că fermele din landul german Saxonia Inferioară intenționează să aducă în următoarea perioadă peste 40.000 de culegători.

Fermierii germani preferă să angajeze români în detrimentul muncitorilor din propria țară

Tendința fermierilor germani de a angaja muncitori din țări precum România sau Polonia poate părea cel puțin surprinzătoare, în condițiile în care tot mai mulți conaționali sunt dispuși să lucreze în agricultură pe perioada crizei provocate de coronavirus. Asta pentru că au fost trimiși în șomaj tehnic, după ce majoritatea companiilor și-au întrerupt activitatea, de teama răspândirii agentului patogen.

ADVERTISEMENT

Printre cei care preferă lucrătorii din România se numără și Jörg Heuer, proprietarul unei ferme de sparanghel din Fuhrberg. Recent, bărbatul în vârstă de 49 de ani a preluat direct de la avion un număr de 60 de muncitori veniți din țara noastră. Deși nu pot acoperi toate cele 100 de hectare cultivate, acesta evită să angajeze persoane din propria țară, pe motiv că nu sunt suficient de rezistenți la efort.

Explicațiile unui fermier din Germania. De ce preferă să angajeze muncitori români și polonezi

Cei mai mulți germani nu sunt obişnuiţi să lucreze în câmp ore întregi. Se plâng repede de durerile de spate. Românii sau polonezii sunt mai puternici! O echipă de handbal s-a oferit să ajute. Fiecare pentru patru ore, gratuit.

ADVERTISEMENT

Este foarte drăguț din partea lor, dar nu este de niciun folos pentru mine. Trebuie să mă bazez pe faptul că următoarea tură este gata de lucru după patru ore și nu am timp să organizez asta”, a declarat Heues într-un interviu acordat pentru cotidianul Bild.

Acesta a precizat, totodată, că germanii nu îl pot ajuta, în condițiile în care au pretenția să primească una sau două zile libere pe săptămână, iar sparanghelul trebuie cules o dată la fiecare o zi şi jumătate. Românii, în schimb, sunt dispuşi să lucreze şi duminica sau chiar în zilele de sărbătoare.

ADVERTISEMENT

Muncitorii sezonieri ajunși în Germania vor lucra în regim de carantină

Aproape 2.000 de persoane din judeţe din Ardeal şi Moldova s-au înghesuit săptămâna trecută, în parcarea din faţa Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” din Cluj, în așteptarea unor curse charter ce urma să le ducă la muncă în Germania. Poliția a anunțat ulterior deschiderea unui dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, în vreme ce prefectul de Cluj a precizat că firma de recrutare responsabilă cu transportul muncitorilor la aeroport va fi anchetată.

Între timp, oamenii au ajuns deja la destinație, fiind cazați în locuințe modulare. Potrivit autorităților din Germania, vor lucra în regim de carantină, urmând să se ocupe, ca în fiecare an, de culesul sparanghelului și al altor legume. Fermele au fost mai mult decât încântate să-i primească, având în vedere că românii au experiență în domeniul agricol.

ADVERTISEMENT

Suntem ușurați că Executivul german a deschis această cale. Prin măsura aceasta fermele noastre rămân funcţionale”, a declarat Joachim Rukwied, de la Asociaţia Fermierilor din Germania. Cât despre transportul persoanelor, acesta a fost făcut în condiții de maximă siguranță, au susținut la unison companiile de aviație, cu precizarea că românilor le-a fost luată temperatura chiar pe aeroport.

ADVERTISEMENT