Merită o economie de 80.000 de euro o asemenea ieșire din scenă?
Corvinul a părăsit aseară scena europeană. O minune înfăptuită prin Cupa României a repus Hunedoara fotbalistică pe harta sufletului fotbalului de la noi. Ardelenii și-au câștigat grupa celei de-a doua competiții interne scoțând deținătoarea trofeului, Sepsi Sfântu Gheorghe, apoi au eliminat una dintre cele mai titrate echipe de la noi, CFR Cluj, culminând cu triumful din finală în fața unei revelații a SuprLigii, Oțelul Galați. Totul din postura de echipă divizionară secundă.
Povestea de succes de pe plan intern avea să continue până dincolo de granițele țării. Socotită victimă sigură în Europa League, trupa antrenată cu pricepere de Florin Maxim nu doar că nu s-a făcut de râs, ci a reprezentat România cu mândrie și cinste. Corvinul a avut parte de adversari tari, numai vicecampioane a unor campionate care sunt finanțate mult mai generos decât prima noastră întrecere internă. Ungaria, Croația și Kazahstan sunt, de regulă, spații în care migrează jucătorii români, în căutare de salarii mai mari, și nu invers.
Hunedorenii s-au prezentat nu doar onorabil, ci și eficient. Prin victoria zdrobitoare de pe terenul maghiarilor de la Paksi, 4-0, și prin egalul, 0-0, de la Sibiu, contra celor de la Rijeka, alb-albaștrii nu doar că au făcut o impresie uluitoare, ci au contribuit cu 1,5 puncte la bugetul de puncte al României în ierarhia europeană a cluburilor. În condițiile în care a jucat cu echipe cu valoare de la aproape dublă până la de circa 8 ori mai mare. Dacă spuneți că-i puțin, atunci uitați-vă la Universitatea Craiova! Un club cu buget ce bate spre 10 milioane, cu o istorie măreață și cu pretenții anuale la trofee n-a adus din Europa în acest sezon decât un punct!
5,39 de milioane de euro este valoarea Corvinului conform transfermarkt.
8,93 de milioane de euro este valoarea lui Paksi conform transfermarkt
39,3 milioane de euro este valoarea lui Rijeka conform transfermarkt
9,55 de milioane de euro este valoarea lui Astana conform transfermarkt
Toată vraja a ținut până aseară. După un 1-0 la pauză în meciul tur, corviniștii, dar și noi, toți românii, aveam speranțe la încă o minune. A doua parte de la Sibiu, cu două goluri încasate de la kazahi, ne-a readus cu picioarele pe pământ, dar, chiar și așa, speranțele la încă un miracol rămăseseră intacte. Cei ce mizau pe așa ceva se gândeau, poate, la acea fotografie de grup de după fiecare triumf, în care ”pachețelele” de pe abdomenele hunedorenilor spuneau totul despre secretul acestei povești. Muncă, muncă și iar muncă, ingredientul care poate, din când în când, să niveleze piscurile de talent dintre două echipe.
Aseară, la Almatî, locul unde Astana și-a jucat meciul de pe teren propriu, kazahii au câștigat cu 6-1, ciobind serios imaginea unei echipe care nu merita așa ceva. Din păcate însă, totul s-a întâmplat din cauze extrafotbalistice. Când oferi minimum 3 pase de gol adversarului, când te stingi cu fiecare minut trecut, când ajungi la un asemenea scor după ce la pauză e doar 0-1, nimeni nu mă poate convinge că principala cauză a colapsului este de ordin fizic și mental.
Știu ce înseamnă o deplasare în Kazahstan, pentru că am experimentat-o cu echipa națională. A fost groaznic. Dar asta în condițiile în care ”tricolorii” au călătorit cu charterul. Corvinul susține că n-a avut bani pentru așa ceva. Motiv pentru care a ales varianta cursei de linie! Cum spațiul rusesc, atunci explorabil ,astăzi e închis din pricina războiului și cum nu există rută directă, delegația ardelenilor a fost nevoită să călătorească 12 ore, cu o escală de 3 ceasuri la Doha.
Motivul a fost explicat în presă. Un charter ar fi ajuns undeva la 180.000 de euro, în vreme ce variata aleasă a însemnat doar 100.000. 80.000 de euro sunt bani importanți, mai ales pentru o divizionară secundă. Doar că, nu întotdeauna, chestiunile tangibile, cum sunt cele de ordin financiar, pot defini totul. Pentru suma mai sus menționată, Corvinul și-a compromis obiectivul calificării în play-off-ul Conference League și, poate, și startul din Liga 2, din acest week-end, de la Afumați. Dar, lucru mult mai important, ei și-au îngropat în noroi o poveste ce merita un cu totul alt sfârșit. Pentru că, peste ani, nimeni nu-și va mai aminti de acei bani (pe care UEFA oricum i-a compensat prin premiile de la tururile anterioare), ci va consemna doar că Hunedoara fotbalistică și-a terminat visul European într-un coșmar pe care echipa și antrenorii nu-l meritau sub nicio formă!