Life

De ce au cămășile pentru femei și bărbați nasturii puși pe părți diferite? Răspunsul te va uimi

Cămășile pentru femei și cele pentru bărbați au nasturii amplasați diferiți, unii pe o parte, ceilalți pe cealaltă, iar motivul e unul istoric.
16.06.2024 | 00:12
De ce au camasile pentru femei si barbati nasturii pusi pe parti diferite Raspunsul te va uimi
De ce au cămășile pentru femei și bărbați nasturii puși pe părți diferite / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Cămășile pentru femei și cele pentru bărbați pot fi deosebite după cum sunt puși nasturii. Motivul pentru care lucrurile sunt diferite ține însă de felul în care, cu sute de ani în urmă, erau folosite.

De ce au cămășile pentru femei și bărbați nasturii puși pe părți diferite

Cămășile pentru femei și bărbați au nasturii în părți opuse. La femei sunt pe partea stângă, iar la bărbați, pe dreapta. Explicația este însă, susțin istoricii de modă, una cât se poate de simplă și provine din perioada Evului Mediu.

ADVERTISEMENT

Mai exact, femeile au nasturii pe partea stângă pentru că, atunci când au apărut nasturii, în secolul al XIII (anii 1200-1300 ai erei noastre), doar cele foarte bogate își permiteau cămăși. Iar cele cu nasturi erau pentru cele care chiar voiau să epateze cu avuția lor.

Doar că, la acea vreme, femeile foarte bogate nu se îmbrăcau singure. Aveau tot felul de cameriste care le ajutau să își pună hainele pe ele. Iar cum majoritatea oamenilor erau și pe atunci dreptaci, pentru a ușura munca cameristelor, nasturii au fost puși pe stânga.

ADVERTISEMENT

În acest fel, practic, s-au sigurat că servitoarele care le îmbrăcau puteau fi mai ”eficiente” în momentele în care trebuiau să se îngrijească de garderoba doamnelor. Iar de atunci, cămășile de femei au rămas cu nasturii pe partea stângă.

Napoleon, influență decisivă în istoria modei masculine

Din secolul al XIII-lea și până în perioada lui Napoleon, cămășile au avut nasturii pe partea stângă. Dar, apoi, lucrurile s-au schimbat, cel puțin pentru bărbați. Iar cum bărbații nu aveau nevoie neapărat, cel puțin în perioada lui Napoleon de un servitor care să îi ajute să se îmbrace, tranziția a fost simplă.

ADVERTISEMENT

În plus, Napoleon adora să își țină mâna dreaptă în vestă. De altfel, așa este înfățișat în majoritatea tablourilor de epocă. Dar el nu ar fi putut sta comod cu mâna în vestă dacă nasturii erau plasați în stânga, așa că nasturii au ajuns pe dreapta.

E adevărat, bărbații la acea vreme foloseau și arme. Iar majoritatea erau, de asemenea dreptaci, așa că le-a fost mult mai ușor să se adapteze la nasturii puși în partea dreaptă, mai ales că în acel fel puteau ajunge la armă mult mai ușor.

ADVERTISEMENT

De altfel, susține Ciao, Chloe Chapin, un istoric de modă de la Universitatea Harvard, susține că nasturii puși în dreapta, la bărbați, vine din armată. Dacă ar fi fost ascuns un pistol în cămașă, un dreptaci ar fi putut să îl scoată mai repede dacă nasturii erau pe dreapta.

ADVERTISEMENT
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar...
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar antrenorul principal a ripostat!
Euro 2024, dincolo de ce s-a văzut la televizor: dovada că „dictatura“ spaniolă...
Euro 2024, dincolo de ce s-a văzut la televizor: dovada că „dictatura“ spaniolă e la putere în fotbal ANALIZĂ
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023....
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023. Din ce stat vin cei mai mulţi bani
Ce a ținut neapărat să îi transmită Irina Columbeanu tatălui ei, Irinel Columbeanu,...
Ce a ținut neapărat să îi transmită Irina Columbeanu tatălui ei, Irinel Columbeanu, după ce a venit în România să îl vadă!
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o...
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o relație cu un bărbat! 'Cel mai frumos lucru în viață e să ai alături partenerul potrivit'
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre...
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre petrecerea anului
Loredana se retrage. Toată lumea a rămas mască
Loredana se retrage. Toată lumea a rămas mască
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu...
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu s-a lăsat până nu a luat-o de soție. Diferența de 45 de ani nu a contat. ''Îl invitam peste tot, dar mă refuza''
Răsturnare de situație. Gabriel Resources a obținut suspendarea executării hotărârii prin care România...
Răsturnare de situație. Gabriel Resources a obținut suspendarea executării hotărârii prin care România a câștigat procesul de arbitraj pentru Roșia Montană
Cum se folosește, de fapt, corect ventilatorul. Trucul care îți răcorește casa imediat,...
Cum se folosește, de fapt, corect ventilatorul. Trucul care îți răcorește casa imediat, necunoscut de români