News

De ce au explodat, de fapt, prețurile la gaze și curent electric. Următoarele luni de iarnă, critice pentru toate statele

Prețurile la gaze și curent electric au crescut vertiginos în ultimul an, iar situația se datorează unui cumul de factori în lanțul de aprovizionare, dar nu numai.
14.10.2021 | 16:14
De ce au explodat de fapt preturile la gaze si curent electric Urmatoarele luni de iarna critice pentru toate statele
De ce au explodat, de fapt, prețurile la gaze și curent electric. Întreaga lume ar putea avea de suferit în următoarele luni de iarnă. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Criza de pe piața gazelor și a energiei electrice se face resimțită din ce în ce mai puternic.

Europa a fost lovită din plin de acest val de scumpiri, iar România nu a făcut excepție. În prag de iarnă, prețul gazului continuă să crească, acesta îl trage după sine și pe cel al curentului electric, iar de aici pornește o avalanșă de creșteri de prețuri în toate domeniile.

Prețurile de acum sunt cele mai mari din ultimele decenii, iar la baza lor stau mai mulți factori. Autoritatea Internațională pentru Energie, prin vocile lui Carlos Fernandez Alvarez, analist energetic, și Gergely Molnar – analist energetic în domeniul gazelor naturale, avertizează că este incorect să se sugereze că tranziția către energie curată este cauza problemelor actuale.

ADVERTISEMENT

Criza gazului și a curentului electric – multe cauze și puține soluții

Cei doi arată că primele luni ale crizei globale Covid-19 au dus la o scădere abruptă a consumului de energie. Pe fondul cererii scăzute, și prețurile combustibililor au scăzut la minime istorice.

Totuși, în ultimul an, prețurile au revenit rapid, în principiu din cauza unei reveniri economice globale accelerate, dar și din cauza iernii reci din emisfera nordică și pe fondul unei oferte mai slabe decât era anticipată.

ADVERTISEMENT

Astfel, prețurile la gaze naturale au explodat, iar recorduri au fost atinse în ultima săptămână pe piețele europene și asiatice – costul gazului e de 10 ori mai mare decât cel de anul trecut.

Prețurile la gaz din SUA s-au triplat începând cu octombrie 2020 și au atins maximul ultimilor 13 ani.

ADVERTISEMENT

În plus, prețurile la cărbune au crescut și ele, cam de cinci ori față de nivelul din 2020. China și India, cei mai mari consumatori de cărbune, au stocuri foarte reduse înainte de această iarnă.

Aceste creșteri ale prețului la gaze au dus la o folosire crescută a cărbunelui pentru a genera curent electric pe piețele cheie. Aceasta duce la o creștere a emisiilor de CO2 cauzate de arderea acestui combustibil.

ADVERTISEMENT

Prețurile crescute la gaze și cărbune, alături de prețurile în creștere pentru carbon în Europa, au dus la creșterea tarifelor la energie electrică.

Evoluția fulminantă a prețului pe piețele energetice. Sursa foto: iea.org, IEA, Evolution of energy prices, 2020-2021.
Evoluția fulminantă a prețului pe piețele energetice. Sursa foto: iea.org, IEA, Evolution of energy prices, 2020-2021.

Germania se confruntă cu cel mai mare preț la curent înregistrat vreodată, fiind de 6 ori mai mare decât acum un an.

În Spania, unde centralele pe gaz au un rol important în stabilirea prețului la curent, creșterea a fost și mai mare. Mai mult, generarea suboptimă a energiei eoliene din ultimele săptămâni a pus presiune suplimentară pe sistem.

Cererea globală de petrol este încă în revenire după minimele din 2020, iar prețurile la pompă au ajuns și ele la maxime istorice în multe țări. Companiile din întreaga lume vor fi nevoite să apeleze la stocurile de petrol pentru a face față cererii până la finele anului.

Consumatorii de rând, expuși în fața volatilității piețelor

Creșterile de prețuri vor pune presiune pe facturile gospodăriilor, însă prezintă riscuri și mai extinse pentru activitatea economică, mai ales în sectoarele expuse volatilității prețului. Guverne din întreaga lume iau deja măsuri de mitigare, mai ales pentru a proteja consumatorii vulnerabili.

În Europa, multe companii vor fi lovite din două părți: pe de-o parte de creșterea prețului la energie, iar pe de altă parte, de un potențial declin al consumului, datorită creșterii facturilor din gospodării.

Prețurile crescute la curent afectează deja industriile energofage; unele companii au restrâns deja activitatea economică – producția de îngrășământ s-a redus din cauza creșterii abrupte a prețului la gaz.

China are mari probleme care s-ar putea răsfrânge asupra întregii lumi. Tarifele rigide la electricitate nu au urmat creșterile prețului cărbunelui. Astfel, centralele pe cărbune nu au suficientă materie primă, iar pene de curent au avut loc în două treimi din provinciile chineze.

Industriile consumatoare de curent, precum cele de producție a oțelului, aluminiului sau cimentului au primit ordine să reducă producția.

Efectele asupra lanțului global de aprovizionare nu sunt cunoscute încă, însă s-ar putea face resimțite în următoarele luni.

În provinciile nord-estice ale Chinei, penele de curent afectează și locuințele personale, iar asta ar putea avea implicații pentru politicile naționale.

India se confruntă, de asemenea, cu o lipsă de cărbune, cauzată de revenirea economică și de creșterea cererii pentru energie. Mineritul local, care furnizează 80% din totalul necesar Indiei, nu mai poate ține pasul cu cererea, iar prețurile internaționale ale cărbunelui nu fac fezabile importurile.

Centralele ce se bazează pe importuri și-au redus sau chiar oprit activitatea, iar centralele ce folosesc cărbune produs în țară au stocuri din ce în ce mai mici. Deși guvernul încearcă să rezolve aceste lipsuri, mai multe state din India s-au confruntat deja cu pene de curent extinse în ultimele zile.

Factorii care au dus la creșterea alarmantă a prețurilor în toată lumea

Prețurile mari la cărbune și gaz nu sunt rezultatul unui singur șoc, ci provin dintr-o combinație de factori în lanțul de aprovizionare desfășurați de-a lungul ultimelor luni și chiar al ultimilor ani.

Investițiile în petrol și gaze naturale au scăzut ca urmare a prăbușirii prețurilor din 2014-2015 și din 2010. Astfel, oferta a devenit vulnerabilă la circumstanțe excepționale, precum cele din prezent. În paralel, guvernele lumii nu au adoptat politici care să promoveze energia regenerabilă, ce ar fi putut să suplinească o parte din lipsuri.

Deși situația arăta astfel, cererea pentru gaz și cărbune a explodat în piețe-cheie în prima jumătate a lui 2021, în timpul revenirii economiei.

Estimările inițiale indică o creștere a consumului de gaz cu 8% și a celui de cărbune cu 11% comparativ cu prima jumătate a lui 2020.

Dincolo de revenirea economică, prețurile au crescut și din cauza fenomenelor meteo, incluzând o iarnă grea în emisfera nordică, secete care au redus energia hidroelectrică în Brazilia și nu numai, dar și o scădere a puterii vântului în Europa.

În ceea ce privește oferta, gazul și cărbunele au suferit constrângeri mari. Carantinele Covid-19 au amânat anumite procese de mentenanță dinspre 2020 către 2021, afectând astfel capacitatea de furnizare tocmai când cererea începea să crească.

Cele mai afectate zone de această situație sunt Marea Britanie și zonele norvegiene ale platformei continentale din Marea Nordului.

Au apărut și incidente neplanificate la combinate de lichefiere a gazului natural lichefiat (GNL), iar acestea, alături de alte probleme neprevăzute din circuitul de producție au dus la presiuni din ce în ce mai mari pe piața gazelor.

Furnizarea globală de GNL din primele nouă luni ale lui 2021 a fost afectată cu 27% mai mult decât media perioadelor similare dintre 2015 – 2020.

Rusia, prin intermediul Gazprom, își onorează contractele de furnizare pe termen lung, însă s-a ferit să mai preia contracte pe termen scurt. În plus, compania nu a refăcut propriile stocuri europene la nivelurile din anii trecuți.

Furnizarea de gaze din câmpurile din Groningen, Olanda, care vor fi închise în 2022, este și ea într-o continuă reducere, conform planificării.

China dictează prețurile cărbunelui și forțează mâna tuturor economiilor

Alvarez și Molnar estimează că cererea de cărbune în China a crescut cu peste 10% în prima jumătate a lui 2021, comparativ cu aceeași perioadă din 2020. În paralel, producția de cărbune a crescut cu doar 5%, ducând la o creștere a prețurilor.

China este cel mai mare consumator global de cărbune, setând astfel și prețurile de pe piețele globale. Asta înseamnă că prețurile din întreaga lume le urmează pe cele dictate de China.

Perturbări apărute în rândul marilor exportatori, mai ales Indonezia, dar și Australia și Africa de Sud, au dus la o altă creștere a prețului.

Din cauza creșterii accelerate a cererii, stocurile de gaz natural europene erau, la finele lui septembrie, cu 15% mai mici decât media ultimilor cinci ani.

Stocurile reduse vor forța Europa să se bazeze și mai mult pe importuri de gaze în iarna ce urmează.

În Brazilia, seceta îndelungată a redus, în octombrie, rezervele de apă ale țării cu 25% față de media ultimilor cinci ani. Astfel, ar putea crește dependența statului de importurile de GNL.

Ce urmează pentru economiile lumii în următoarele luni

Piața cărbunelui, care se confruntă cu stocuri reduse înaintea iernii, nu doar în China, ci și în alte regiuni cheie, nu oferă o perspectivă îmbucurătoare.

Dinamica actuală din piață sugerează că nevoile europene de gaze naturale și cărbune vor rămâne la niveluri ridicate în următoarele luni de iarnă.

La nivel global, factorii care vor decide dinamica pieței energetice în următoarele luni vor fi iarna emisferei nordice, trendurile de creștere economică și magnitudinea problemelor neprevăzute în cadrul ofertei.

Prețurile la gaz și la curent electric vor continua să fluctueze în Europa în funcție de temperaturi, de vânturile continentale și de alți factori.

Condițiile meteo din următoarele luni vor afecta, astfel, atât cererea cât și oferta.

Fluctuațiile de preț ar putea fi exacerbate de stocurile reduse de gaz natural, deoarece acestea duc la o presiune mai mică pe conductă, iar aceasta la rândul său duce la o capacitate redusă de extragere a gazului din depozite, în perioade de cerere sporită.

Astfel, e evident că statele iau măsuri de urgență, precum amânarea unor taxe și impozite pentru a putea sprijini consumatorii, mai ales pe cei vulnerabili, în fața volatilității pe termen scurt a piețelor.

Totuși, analiștii avertizează că aceste măsuri trebuie implementate astfel încât să nu afecteze zona de investiții pentru surse de energie curată și tehnologii adiacente – energie regenerabilă, eficiență energetică, îmbunătățiri de rețea, putere nucleară și biocombustibili sustenabili, care sunt vitale pentru tranziția către sisteme mai curate și mai reziliente.

ADVERTISEMENT
Tags: