Fotbal international

De ce au fost 27 de minute de prelungiri în Anglia – Iran 6-2! Ce decizie a luat FIFA pentru Mondialul din Qatar

Meciul Anglia - Iran 6-2 a beneficiat de 27 de minute de prelungiri, astfel că a devenit cea mai lungă partidă de la Campionatul Mondial 2022.
21.11.2022 | 18:55
De ce au fost 27 de minute de prelungiri in Anglia  Iran 62 Ce decizie a luat FIFA pentru Mondialul din Qatar
Motivele pentru care meciul Anglia - Iran 6-2 a beneficiat de 27 de minute de prelungiri (sursă foto: The Sun)
ADVERTISEMENT

Anglia a debutat perfect la Campionatul Mondial 2022, după 6-2 cu Iran, însă durata meciului i-a surprins pe mulţi. Partida jucată pe “Khalifa International” a durat 117 minute, aproape cât un meci din fazele superioare care beneficiază de cele două reprize de prelungiri.

Prima repriză din Anglia – Iran 6-2 a avut 14 minute de prelungiri

În minutul 7 al meciului, după ce Raphael Claus şi arbitrii din camera VAR nu au văzut un penalty clar, Alireza Beiranvand s-a ciocnit violent cu Majid Hosseini. Portarul Iranului a ieşit foarte şifonat, plin de sânge, şi a avut nevoie de minute bune pentru a primit îngrijiri medicale.

ADVERTISEMENT

Vizibil groggy, Alireza Beiranvand a încercat să revină în poartă, însă a făcut repede semne pentru a fi schimbat. Hossein Hosseini i-a luat locul în poartă, iar prima repriză a avut nevoie de 14 minute de prelungiri.

Prelungiri serioase şi pentru repriza secundă din Anglia – Iran 6-2

În a doua repriză, când Anglia conducea cu 4-1, Harry Maguire a avut nevoie, la rândul lui, de intervenţia doctorilor, după ce s-a lovit la cap. Meciul a fost din nou întrerupt, iar fundaşul lui Manchester United a ieşit comoţionat de pe teren, după ce a fost înlocuit cu Eric Dier.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Harry Kane a acuzat câteva probleme la gleznă, însă fără să fie ceva grav. Cu toate acestea, Raphael Claus a prelungit repriza secundă cu 10 minute.

Anglia a efectuat toate cele cinci schimbări în a doua repriză, în timp ce Iranul a făcut patru, însă trei dintre acestea au fost contabilizate imediat după pauză. Conform regulamentului, arbitrul trebuie să adauge minute de prelungiri în funcţie de numărul de schimbări.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă au fost arătate 10 minute de prelungiri pentru repriza secundă, al doilea gol al Iranului a venit în 90+13. În minutul 90+10, John Stones a tras de tricou un adversar şi Raphael Claus a avut nevoie de VAR pentru a acorda lovitura de la 11 metri. Mehdi Taremi a executat perfect penalty-ul şi meciul Anglia – Iran s-a terminat după 117 minute de joc.

Decizia FIFA împotriva tragerilor de timp

Înainte de Campionatul Mondial 2022, FIFA a decis să reducă tragerile de timp, astfel că arbitrii vor contabiliza aceste intervale pentru minutele de prelungiri. Danny Makkelie, prezent la turneul final, a confirmat decizia luată de forul mondial.

ADVERTISEMENT

“Trebuie să vă aşteptaţi la reprize mai lungi. Este un subiect despre care am discutat. Vor fi meciuri cu 6, 7 sau 8 minute de prelungiri. Am făcut asta în Rusia (n.r. la Campionatul Mondial 2018) şi toată lumea a fost încântată”, spunea Danny Makkelie.

Cu toate acestea, în cazul meciului dintre Anglia şi Iran nu au existat deloc trageri de timp. Astfel, cele 10 minute de prelungiri din repriza secundă, acordate la scorul de 6-1, au fost întâmpinate cu critici pe reţelele de socializare.

ADVERTISEMENT
Tags: