News

De ce au picat, de fapt, Facebook, Instagram, WhatsApp și Messenger. Ce s-a întâmplat cu cele mai populare rețele sociale

Facebook, Instagram, WhatsApp și Messenger au picat pentru ore bune în cursul zilei de luni. Ce au pățit aceste rețele sociale, însă?
05.10.2021 | 12:37
De ce au picat de fapt Facebook Instagram WhatsApp si Messenger Ce sa intamplat cu cele mai populare retele sociale
De ce au picat, de fapt, Facebook, Instagram, WhatsApp și Messenger. Ce s-a întâmplat cu cele mai populare rețele sociale. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Miliarde de utilizatori din întreaga lume s-au trezit că platformele preferate nu mai funcționează, iar situația s-a prelungit ore în șir pe parcursul zilei de 4 octombrie.

Facebook, Instagram, WhatsApp și Messenger au mai avut probleme de-a lungul timpului; este cumva natural să se întâmple asta mai devreme sau mai târziu.

ADVERTISEMENT

De cele mai multe ori, însă, astfel de probleme trec în câteva minute, iar uneori nici măcar nu sunt sesizate de utilizatori.

De această dată, totuși, situația a fost mai dificilă pentru utilizatorii acestor rețele sociale, deoarece au picat ”în masă” – dacă uneori doar una dintre acestea nu funcționează, luni seară niciuna dintre ele nu a mai putut fi accesată.

ADVERTISEMENT

Statisticile de până acum cu privire la întreruperea de luni arată că aceasta a fost una dintre cele mai dăunătoare, dacă nu chiar cea mai problematică pentru companie.

Sistemele nu au funcționat în jur de șase ore. În plus, nu a fost o întrerupere locală, care să afecteze utilizatori dintr-o singură țară sau de pe un anumit continent – problema a fost una la nivel global.

ADVERTISEMENT

Cei de la WhatsApp au fost primii care și-au informat utilizatorii că există probleme pe platformă, prin intermediul unui mesaj postat pe Twitter: ”Suntem la curent cu faptul că unele persoane au probleme cu WhatsApp în acest moment. Lucrăm pentru a readuce lucrurile la normal și vom transmite noi informații cât mai curând cu putință.” Un mesaj similar a fost postat la scurt timp și de către Facebook.

Problemele au fost raportate de către sute de mii de utilizatori care au încercat să acceseze una dintre cele patru platforme.

ADVERTISEMENT

Ce s-a întâmplat, de fapt, cu rețelele sociale deținute de Mark Zuckerberg

Facebook a dat câteva detalii cu privire la incidentul care a blocat cele patru rețele sociale timp de ore bune în cursul serii de luni. Astfel, aceștia spun că ”echipele noastre de ingineri au descoperit că schimbările de configurații ale routerelor de bază care coordonează traficul de rețea între centrele noastre de date au dus la probleme care au întrerupt comunicațiile. Perturbarea acestui trafic de rețea a avut un efect în cascadă, afectând modul în care centrele de date comunică, astfel că serviciile noastre au fost blocate.”

Se pare că undeva cu un minut înainte de problemele apărute, cineva de la Facebook a făcut o schimbare în datele BGP (Border Gateway Protocol), astfel că toate platformele au cedat.

BGP se referă la protocolul pe care companii mari, precum providerii de internet, îl folosesc pentru a distribui informații cu privire la routing-ul de trafic.

Astfel, dacă un utilizator din Germania vrea să acceseze informații de pe un server australian, această cerere de accesare se va transmite prin mai multe rețele de anvergură.

BGP este crucial în acest proces și pentru funcționarea internetului în general. Atunci când a fost făcută schimbarea pe BGP cu informații eronate, platformele au întâmpinat o eroare critică.

Problema le-a dat bătăi de cap angajaților Facebook în mai multe moduri. Sigur, au avut de-a face cu o problemă care afectează platforma la care lucrează, dar pentru că sistemele sunt atât de integrate, angajații nici măcar nu mai puteau intra în sediul companiei sau în diverse încăperi din clădire, deoarece accesul este facilitat prin IoT (Internetul Tuturor Lucrurilor), care folosește aceleași rute DNS ce nu mai existau, arată extremetech.com.

Cine e responsabil pentru problemele Facebook

Un alt aspect încă neclar din această poveste este cine e, de fapt, vinovat pentru problema apărută în cursul zilei de ieri.

Cineva din interiorul Facebook trebuie să fi făcut schimbarea care a dus la probleme. O alternativă este ca hackerii să fie responsabili, însă momentan nu există nicio indicație că cineva din exterior ar fi declanșat un ”atac” împotriva companiei.

O altă problemă ciudată apărută în cursul zilei de ieri se leagă de domeniul facebook.com. Pentru o scurtă perioadă de timp, acesta a apărut pe internet ca fiind disponibil pentru vânzare.

Cei de la GoDaddy, care dețin Unregistry Market, locul în care apăruse pentru vânzare domeniul Facebook, au transmis că ”o terță parte care nu deține facebook.com a încercat să îl listeze la vânzare pe uniregistry.com, iar noi l-am inclus în lista de căutare dintr-o eroare. Deoarece terța parte nu controla și nu deținea domeniul, acesta nu a fost într-o situație reală de a putea fi vândut. Listarea a fost ștearsă și nu are nicio legătură cu problemele pe care le are acum Facebook.”

Problemele apărute pe platforme în cursul zilei de ieri au picat într-un moment cum nu se poate mai prost pentru compania lui Mark Zuckerberg.

Facebook are probleme din ce în ce mai mari de imagine, pe măsură ce noi revelații cu privire la practicile imorale ale companiei ies la iveală.

Cel mai nou episod de acest fel ar putea fi și unul dintre cele mai grave de până acum. Frances Haugen, o fostă angajată a companiei, a dezvăluit informații despre companie și cât de mult rău pare să facă aceasta societății. Haugen este pregătită să depună o mărturie și în fața Congresului SUA, referitor la zecile de mii de pagini de informații care pun Facebook într-o lumină mai proastă ca niciodată.

ADVERTISEMENT