News

De ce au primit o parte dintre români alertă de cutremur pe telefonul mobil. Sistemul de avertizare de care beneficiază

O parte dintre români au primit alertă de cutremur pe telefonul mobil, cu câteva secunde înainte de producerea lui. Aceștia beneficiază de un sistem de avertizare.
03.11.2022 | 11:12
De ce au primit o parte dintre romani alerta de cutremur pe telefonul mobil Sistemul de avertizare de care beneficiaza
Posesorii telefoanelor Android au primit alertă de cutremur cu câteva secunde înainte de producerea lui. Care e explicația. Sursa foto: wired.com / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un cutremur cu magnitudinea 5.4 s-a produs joi dimineață în România. Mai mulți români au primit alertă de seism pe telefonul mobil, cu câteva secunde înainte de producerea lui.

Posesorii telefoanelor Android au primit alertă de cutremur cu câteva secunde înainte de producerea lui. Care e explicația

Autoritățile de la București, prin vocea șefului DSU, Raed Arafat, au anunțat că IGSU nu a emis niciun mesaj RO-Alert în legătură cu seismul produs joi dimineață în România.

ADVERTISEMENT

RO-Alert nu poate detecta cutremurul înaintea producerii lui. Acest sistem este menit să alerteze populația în cazul în care există probleme severe după un cutremur, sau dacă există alte dezastre naturale.

Noi (n.r. IGSU)  nu am dat mesaje RO-Alert, am şi verificat dacă nu cumva un judeţ a dat un mesaj post-cutremur şi nu s-a întâmplat aşa ceva”, a spus Raed Arafat, joi dimineață, la Digi24.

ADVERTISEMENT

În acest context, s-a născut întrebarea ”De ce au primit o parte dintre români alertă de cutremur pe telefonul mobil?” Explicația este una cât se poate de simplă.

Românii care au primit alertă cu privire la cutremurul de joi sunt utilizatorii telefoanelor Android. Posesorii acestor dispozitive pot primi alerte pentru cutremurele din apropiere prin sistemul ShakeAlert, potrivit Știri TVR.

ADVERTISEMENT

Ce este ShakeAlert?

În prezent, sistemul Android este folosit de peste 80% din piața utilizatorilor de telefoane din România. Cei care au astfel de telefoane pot primi alerte pentru cutremurele din apropiere, prin sistemul ShakeAlert.

Potrivit informațiilor de pe site-ul aplicației, ”ShakeAlert este un sistem avertizare timpurie care detectează cutremure semnificative atât de repede încât alertele pot ajunge la mulți oameni înainte de sosirea cutremurului.

ADVERTISEMENT

ShakeAlert nu este o predicție de cutremur, mai degrabă un mesaj care indică faptul că un cutremur a început și mișcarea este iminentă”. Informațiile privind cutremurul sunt furnizate de U.S. Geological Survey (USGS).

Telefoanele cu acest sistem se folosesc de locația posesorului pentru a trimite alerte despre cutremurele din apropiere.

INFP a dezvoltat două aplicații care anunță un cutremur înainte de producere

Directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu a anunțat, joi, cum pot fi alertați cetățenii cu câteva zeci de secunde înainte ca un seism să fie resimțit și să producă pagube.

INFP are două conturi dedicate pe Telegram și pe Twitter. Aici, orice utilizator se poate abona și își poate seta de pe telefon sau de pe computer să primească alerte.

De precizat că o alertă a fost emisă și joi dimineață, înainte ca seismul cu magnitudine de 5.4 să fie resimțit.

”Deasupra zonei seismice Vrancea există peste 30 de senzori, care înregistrează primele impulsuri, atunci când se produce un cutremur.

Noi estimăm magnitudinea din primele 3 impulsuri, care ajung la cei mai apropiați senzori. În acel moment, energia disipată de cutremur este mică, nu produce pagube.

De la primele 3 impulsuri și până când vine unda periculoasă, în 25 de secunde, noi dăm acea alertă. Aceasta e unda care poate produce pagube”, a spus directorul INFP, pentru G4Media.

ADVERTISEMENT