Life

De ce au stațiunile românești de la mare nume de planete. Cine le-a botezat pe Neptun, Jupiter, Venus și Saturn

De ce au stațiunile românești de la mare nume de planete? Cine le-a botezat pe Neptun, Jupiter, Venus și Saturn, de fapt?
15.06.2024 | 13:26
De ce au statiunile romanesti de la mare nume de planete Cine lea botezat pe Neptun Jupiter Venus si Saturn
De ce au stațiunile românești de la mare nume de planete. Sursă foto:Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

De ce au stațiunile românești de la mare nume de planete? Poate te-ai întrebat și tu măcar o dată cine le-a botezat Neptun, Jupiter, Venus și Saturn. Adevărul e că lucrurile sunt unele cât se poate de simple.

De ce au stațiunile românești de la mare nume de planete

România are o mulțime de locuri spectaculoase care au făcut-o celebră peste hotare. Avem în primul rând stațiuni cu ape minerale, zonele montane, dar și litoralul românesc, care de altfel e unul destul de bogat.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de alte locuri de pe glob însă, denumirile stațiunilor de pe litoral sunt unele aparte. Cu siguranță ai observat și tu că o mare parte dintre acestea au nume de planete. Cum s-a ajuns la așa ceva?

În primul rând trebuie menționat că marea majoritate a stațiunilor au ajuns să fie construite la ordinul lui Nicolae Ceaușescu, în perioada 1968-1970. Dictatorul și-a dorit atunci să promoveze litoralul, într-un mod aparte.

ADVERTISEMENT

De ce au stațiunile românești de la mare nume de planete? Se pare că aceste denumiri au fost atent alese, astfel încât turiștii străini să poată să le rețină numele în perioada comunistă.

Mai mult de atât, un profesor de istorie spune că în comunism, oamenii erau fascinați de lumea spațială. Iar alegerea unor astfel de nume era benefică atât pentru turism, cât și pentru autorități.

ADVERTISEMENT

Cine le-a botezat pe Neptun, Jupiter, Venus și Saturn

„Denumirile au fost alese pentru a fi mai ușor de reținut de către turiștii străini care veneau pe litoralul românesc în perioada comunistă. În plus, comuniștii erau fascinați de lumea spațială”, a explicat un profesor de istorie, conform shtiu.ro.

Acum că am aflat de ce au stațiunile românești de la mare nume de planete, e bine să știm și când au apărut acestea. Jupiter a fost prima deschisă, la finele anului 1970. Mai apoi, începând cu 1972 au apărut și alte patru stațiuni.

ADVERTISEMENT

Și o bună perioadă de timp, acestea erau intens vizitate. Odată cu trecerea anilor însă, lucrurile s-au cam schimbat. Nu s-au mai făcut investiții atât de mari în aceste zone, astfel că turiștii s-au reorientat.

Drept urmare, mulți aleg să meargă la Mamaia, spre exemplu. Totodată, având în vedere prețurile de pe litoralul românesc, o alternativă mai ieftină pentru români o reprezintă și Turcia, dar și Grecia.

ADVERTISEMENT