Life

De ce avioanele lasă dâre albe pe cer. Explicația pe care o caută multe persoane

Avioanele lasă dâre albe pe cer, dar care este explicația fenomenului? Multe persoane își pun adesea această întrebare.
13.03.2023 | 22:03
De ce avioanele lasa dare albe pe cer Explicatia pe care o cauta multe persoane
De ce avioanele lasă urme dâre pe cer. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Toată lumea s-a întrebat, cel puțin o dată, de ce avioanele lasă dâre albe pe cer, însă nu mulți au căutat explicația. Fenomenul este unul normal și are loc atunci când temperaturile sunt foarte scăzute.

Motivul pentru care avioanele lasă dâre albe pe cer. Care ar fi, de fapt, explicația

Oamenii se întreabă, adesea, de ce avioanele, atunci când se află în aer, lasă dâre albe pe cer. Mulți se gândesc chiar la teorii ale conspirației atunci când vine vorba despre acest subiect, însă explicația este alta.

ADVERTISEMENT

Indiferent că este vorba despre avioane de mici dimensiuni sau de aeronave mai mari, toate lasă dâre albe, care sunt vizibile cu ochiul liber, mai ales atunci când cerul este senin. După un timp, dârele dispar.

Gazele de evacuare fierbinți și umede de la motoarele cu reacție ale avioanelor se amestecă cu atmosfera care. La o altitudine foarte mare, aerul are temperaturile mult mai scăzute. Motorul cu reacție elimină dioxid de carbon, oxizi de sulf și azot, combustibil nears, precum și funingine, particule de metal și vapori de apă.

ADVERTISEMENT

Temperaturile scăzute de la altitudinea înaltă duc la înghețarea acestor vapori de apă. Acest proces de amestecare duce la formarea unui nor foarte călduros, similar cu cel al respirației calde a unui om atunci când este ger afară.

Dârele pot varia în grosime, întindere și durată în funcție de altitudinea unui avion, dar și de temperatura și umiditatea atmosferei, informează airlinestravel.ro. De asemenea, dârele nu se formează în cazul în care umiditatea din aer este într-o cantitate insuficientă.

ADVERTISEMENT

De altfel, natura și persistența pistelor albe se pot folosi pentru a prezice vremea. De exemplu, o dâră subțire, de scurtă durată, indică aer cu umiditate scăzută la altitudine mare. Acesta este un semn de vreme frumoasă. În schimb, o scurgere groasă, de lungă durată, indică aerul umed la altitudini mari, ceea ce înseamnă o furtună.

ADVERTISEMENT

Dârele lăsate de avioane, subiect ale teoriilor conspirației

Aceste dâre lăsate de aeronave se numesc, de fapt, contrails (o prescurtare de la “condensation trails”, adică “urme de condensare”) și nu chemtrails. Cele din urmă au legătură cu dârele chimice sau “dârele morții”. De aici au pornit cele mai multe teorii ale conspirației, de-a lungul timpului.

“Dârele morții” ar conține compuși chimici, care ar fi pulverizați în scopuri oculte, în cadrul unor programe secrete conduse de către oficialii guvernamentali. S-a spus că aceștia ar folosi dârele pentru a controla populația, producția agricolă sau pentru a influența vremea.

Teoria a fost desființată de un studiu realizat de un grup de 77 de experți în chimie atmosferică și populare. Experții au indicat faptul că dârele nu conțin agenți chimici sau biologici, ci doar vapori de apă și cristale de gheață. Studiul a fost publicat în “Environmental Research Letters”, notează libertatea.ro.