Life

De ce bărbatul înșelat este numit „încornorat”. O posibilă explicație datează din Grecia antică

De ce bărbatul înșelat este numit „încornorat”. Explicația termenului pornește încă din Grecia antică și se continuă în Italia.
26.06.2024 | 09:22
De ce barbatul inselat este numit incornorat O posibila explicatie dateaza din Grecia antica
De ce bărbatul înșelat de femeie se numește încornorat. Sursa foto: montaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Termenul încornorat este folosit adesea pentru un bărbat înșelat. Totuși, nu mulți știu de unde provine acesta. Explicația este una destul de veche și s-a păstrat până în zilele noastre. Iată despre ce este vorba.

De unde provine termenul „încornorat”

Atunci când un bărbat este înșelat de partenera sa, se face referire la el ca fiind „încornorat”. Este un termen cunoscut în zilele noastre, însă nu mulți știu care este proveniența acestuia. Se crede, totuși, că ar avea origini foarte îndepărtate.

ADVERTISEMENT

Cea mai cunoscută ipoteză datează din Grecia antică. Se crede că Pasiphae, soția lui Minos, regele insulei Creta, s-a îndrăgostit de taurul deosebit de frumos pe care Poseidon i l-a trimis cadou pentru a fi sacrificat.

Fascinat, la rândul său, de frumusețea animalului. Milos nu s-a îndurat și l-a înlocuit cu un altul. Poseidon a aflat acest lucru și s-a înfuriat. S-a răzbunat făcând-o pe Pasiphae să se îndrăgostească de taur și invers.

ADVERTISEMENT

Pentru a se uni cu taurul, soția lui Minos i-a cerut sculptorului Dedal să-i construiască o vacă din lemn. Astfel, s-ar fi născut Minotaurul, un personaj legendar din mitologia greacă. După această poveste, locuitorii din Creta au început să-l întâmpine pe Minos făcând un semn din degete, ce reprezintă coarnele.

Astfel, el a fost primul bărbat „încornorat”. Dar în acele vremuri, coarnele nu aveau, neapărat, o conotație negativă. Mai ales că era o obișnuință ca zeitățile și personajele importante să fie reprezentat cu coarne pe cap.

ADVERTISEMENT

Cum au ajuns coarnele să aibă conotație negativă

Pe parcurs, însă, coarnele au ajuns să aibă și semnificație negativă. Se vorbește despre un împărat bizantin numit Andronic I Comneul, care era considerat violent și afemeiat. Nici familia, nici supușii nu-l vedeau cu ochi buni.

Prin patul său trecea orice femeie își dorea. Iar din 1183 până în 1185 a mers atât de departe, încât a început asuprirea celor care îi stăteau în cale. Nu doar că ordona arestări abuzive, dar răpea femeile și le ținea drept concubine până se plictisea.

ADVERTISEMENT

Dacă ele aveau căsătorite, împăratul dădea ordin ca pe pereții caselor soților să fie așezat capete de cerb, coarnele ajungând semn al umilinței publice. Când soldații Regelui William al II-lea au ajuns în Salonic și au văzut ce se petrece, au fost curioși.  Astfel, termenul „încornorat” a căpătat semnificație negativă, în Sicilia și apoi în restul lumii.

ADVERTISEMENT