Life

De ce bâzâie muștele în jurul urechii, de fapt. Motivul pentru care insectele aleg să se apropie de oameni

Cu siguranță ai observat și tu că în unele momente, muștele bâzâie fix în jurul urechii tale. Este însă acest lucru doar o simplă întâmplare?
10.02.2025 | 20:12
De ce bazaie mustele in jurul urechii de fapt Motivul pentru care insectele aleg sa se apropie de oameni
Motivul pentru care muștele, dar și țânțarii, bâzâie în jurul urechii. Sursă foto: Freepik / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Nimeni nu își dorește ca muștele, ori țânțarii, să bâzâie în jurul urechii. Sunetul e unul foarte deranjant, iar asta cu atât mai mult în timpul nopții. Și totuși care e motivul și de ce insectele se apropie atât de mult de oameni?

Motivul pentru care muștele, dar și țânțarii, bâzâie în jurul urechii

Insectele pot fi de cele mai multe ori destul de enervante. Acestea pot ajunge pe mâncarea din casă, ori în jurul nostru. Iar sunetele pe care le fac sunt unele care pot deveni stresante la un moment dat.

ADVERTISEMENT

Se apropie într-adevăr insectele de noi sau pur și simplu percepem noi sunetul atât de tare? Adevărul este că cele mai multe insecte au o abilitate remarcabilă de a găsi oameni, iar mai apoi se luptă pentru a nu fi alungate.

Și totuși de ce bâzâie muștele în jurul urechi? Experții spun că fiecare insectă în parte are particularitățile sale, conform Live Science. În general însă, insectele sunt atrase de sângele cald, pentru ca mai apoi să se hrănească.

ADVERTISEMENT

„Pentru un anumit grup dintre ele, suntem interesanți deoarece suntem mamifere cu sânge cald din care se pot hrăni. Este cazul țânțarilor, muștelor de cerb și altor câteva specii, care sunt atrase de dioxidul de carbon pe care îl expirăm în timpul respirației”, a explicat Jonathan Larson, entomolog la Universitatea din Kentucky, pentru Live Science.

Cum percep insectele oamenii

De ce se apropie muștele atât de mult de noi? Se pare că pentru muște, corpul uman e foarte ușor de detectat. Acesta eliberează constant mirosuri, precum dioxidul de carbon, ori acid lactic. Iar acestea pot fi tentate și pentru alte insecte.

ADVERTISEMENT

Jody Gangloff-Kaufmann, entomolog la Universitatea Cornell și specialist senior în cadrul Programului Integrat de Management al Dăunătorilor din Statul New York, a explicat însă că mirosurile variază de la o persoană la alta. Chiar și așa, ele sunt principalul motiv pentru care muștele bâzâie în jurul urechii, ori în apropierea noastră.

ADVERTISEMENT

În același timp, pielea e acoperită de substanțe care prezintă interes pentru cele mai multe insecte. Astfel, e nevoie doar ca acestea să se apropie atât cât pot pentru a lua ceea ce au nevoie.

„Compoziția uleiurilor pielii și moleculele aerosoli care se desprind de pe piele sunt diferite în funcție de genetică, dietă și activitățile desfășurate în acea zi. Dar unii oameni sunt mult mai atractivi pentru muște decât alții.”, a declarat Sammy Ramsey.

„Pielea noastră este acoperită cu substanțe pe care le pot consuma. Există carbohidrați, proteine și tot felul de elemente în transpirația și uleiurile noastre naturale, pe care le pot linge. E ca un magazin 7-Eleven pentru ele”, a explicat Larson.

Când vine vorba de muște însă, acestea sunt atrase nu doar de transpirație, ci și de alimentele pe care noi le consumăm. Acesta este și motivul pentru care deseori ne putem confrunta cu o invazie de insecte la masă.