News

De ce boală suferă Sir Alex Ferguson! Legenda lui Manchester United dă semne de revenire. Video

08.05.2018 | 10:10
Sir Alex Ferguson pe "Old Trafford"

Sir Alex Ferguson a ajuns la sfârşitul săptămânii trecute la urgenţă şi a fost operat pentru eliminarea unei hemoragii cerebrale. Nu este prima oară când fostul antrenor al lui Manchester United are probleme medicale, acesta fiind cunoscut că suferă de o boală cardiovasculară.

Sir Alex Ferguson a fost supus unei intervenții medicale. Operația a decurs bine, dar are nevoie de o perioadă importantă de recuperare pentru a se reface. Familia solicită discreție”, a fost anunţul postat pe contul de Twitter al lui Manchester United, la scurt timp după ce fostul antrenor a ieşit din operaţie.

De ce boală suferă Sir Alex Ferguson

În 2004, Sir Alex Ferguson a anunţat că are probleme cardiovasculare şi că a suferit o operaţie în urma căreia i-a fost montat un stimulator cardiac. Cu un an înainte. antrenorul scoţian fusese diagnosticat cu o aritmie cardiacă şi a fost supus unui tratament la o clinică din Manchester.

Sir Alex Ferguson, campion cu Manchester United în 2013
Sir Alex Ferguson, campion cu Manchester United în 2013

“A fost o opţiune în acel moment. Am primit mai multe sfaturi în privinţa montării unui stimulator cardiac. Nu-mi afectează munca”, declara Sir Alex Ferguson la scurt timp după ce a anunţat că a suferit o intervenţie chirugicală.

Ce este hemoragia cerebrală

Hemoragia cerebrală sau hemoragia intracerebrală este o sângerare care apare în interiorul craniului şi este cauzată de o rupere a unui vas de sânge. Hemoragia de la nivelul craniului sau creierului, de obicei, are loc brusc, fie din cauze interne, fie externe. O astfel de hemoragie poate provoca leziuni rapide ale creierului şi nervilor şi poate pune în pericol viaţa pacientului.

Debutul este de obicei de o brutalitate extremă, apărând cu ocazia unui efort, a unei emoţii, mese copioase, a unui puseu hipertensiv sau fără o cauză aparentă. Bolnavul îşi pierde rapid cunoştinţa şi cade într-o comă profundă şi prelungită.

Cea mai cunoscută formă de hemoragie pentru un bărbat de vârsta sa, cu o istorie de probleme cardiovasculare, este intracerebrală, în care există sângerare în țesutul cerebral, ceea ce cauzează leziuni ireparabile ale acelor celule. În cazul lui Sir Alex, chirurgii au decis să opereze pentru că au simțit că mărimea cheagului de sânge provoacă leziuni țesutului cerebral rămas. E calea cea mai sigură pentru a-i salva viața și își propune, pe termen lung, să reducă șansele unui accident vascular cerebral. În primele zile după operație, accentul se pune menținerea în viață a pacientului. Doar 50% din pacienți supraviețuiesc. Dacă pacientul supraviețuiește, dar nu dă semne de îmbunătățire a sănătății în câteva luni, atunci e puțin probabil ca persoana să mai revină la normal. Doar 50% din acești 50% care supraviețuiesc revin complet la normal. Cu toate acestea, există o șansă de recuperare completă după această intervenție, chiar dacă este o luptă grea și uneori poate dura o perioadă lungă”, a declarat Peter Hamlyn, unul dintre cei mai cunoscuţi neurochirurgi din Londra.

Sir Alex Ferguson a ieşit din comă

Luni noapte, presa din Anglia a anunţat că Sir Alex Ferguson a ieşit din comă, la doar câteva zile după operaţia suferită. Conform The Sun, fostul antrenor a stat de vorbă cu apropiaţii şi s-a interesat de ultimele rezultate din fotbal. Acesta va rămâne internat în Spitalul “Royal Salford”, unde a şi fost operat. Cu toate acestea, familia lui Ferguson nu a oferit nicio informaţie oficială cu privire la anunţul făcut de jurnaliştii englezi.

Sir Alex Ferguson, 27 de ani la Manchester United

Sir Alex Ferguson s-a născut pe 31 decembrie 1941 la Glasgow, Scoţia. La 16 ani şi-a început cariera de fotbalist la Queen’s Park, unde a evoluat pe postul de atacant. În cei 17 ani de carieră, Ferguson a jucat pentru St Johnstone, Dunfermline Athletic, Rangers, Falkrik şi Ayr United. În 1974 s-a retras şi a început să o antreneze pe East Stirlingshire, dar după doar patru luni a plecat de la echipă după ce a primit o ofertă de St Mirren.

Sir Alex Ferguson în tricoul lui Rangers
Sir Alex Ferguson în tricoul lui Rangers

Între 1974 şi 1978, Sir Alex Ferguson a stat pe banca tehnică a celor de la St Mirren. Momentul de cotitură a venit atunci când a preluat-o pe Aberdeen, unde a stat până în 1986. Cu Ferguson pe bancă, micuţa formaţie a reuşit să spargă hegemonia Celtic-Rangers şi a câştigat de trei ori titlul în prima ligă din Scoţia. În plus, viitorul antrenor al lui Manchester United a cucerit Cupa Cupelor în 1983, când Aberdeen a învins-o pe Real Madrid, scor 2-1, şi Supercupa Europei, în acelaşi an.

În 1985, Sir Alex Ferguson a preluat echipa naţională a Scoţiei, calificată la Campionatul Mondial din Mexic, după ce Jock Stein a decedat în urma unui infarct suferit la finalul unui meci din preliminarii. Chiar dacă nu a reuşit o performanţă notabilă, antrenorul scoţian a intrat pe radarul lui Manchester United. Pe 6 noiembrie 1986, oficialii “diavolilor” au anunţat numirea lui Sir Alex Ferguson la cârma echipei. În cei 27 de ani petrecuţi pe “Old Trafford”, Manchester United a câştigat 38 de trofee, printre aceste numărându-se 13 titluri în Premier League şi două Ligi ale Campionilor. La finalul sezonului 2012-13, antrenorul scoţian şi-a anunţat retragerea din cariera de antrenor, însă a continuat să fie un apropiat al clubului pentru care a scris istorie.

Tags: