Te-ai întrebat, până acum, care e motivul pentru care câinii se tem de artificii? Explicația îi va uimi pe mulți. Din fericire, există metode pentru a-ți calma patrupedul în noaptea dintre ani.
O problemă cu care foarte mulți câini se confruntă este teama de artificii și petarde. Atunci când aud astfel de zgomote, patrupezii încep să tremure, să se ascundă prin casă sau chiar să evadeze din curte, dacă sunt ținuți afară.
Sunetele puternice și bruște pe care le au artificiile, alături de luminile intermitente, reprezintă un adevărat șoc pentru animalele de companie.
Câinii nu înțeleg sursa unor astfel de zgomote, potrivit experților. Aceste sunete nu fac parte din lumea lor naturală. Dacă nu există un loc în care să se izoleze, atunci starea lor de anxietate este intensificată.
Conform unor studii, unele rase de câini, cum ar fi Corgi sau Collie, sunt mai predispuse la frica de zgomote. Acest lucru este cauzat de caracteristicile genetice. În schimb, alte rase, cum ar fi cele de vânătoare (Labrador Retriever, German Shepherd) rezistă mai bine la sunetele ascuțite, potrivit rover.com.
În cazul în care câinii nu au fost expuși sunetelor puternice în primele 12 săptămâni de viață, în mod controlat și pozitiv, atunci se poate întâmpla să dezvolte fobii atunci când vine vorba despre zgomote puternice.
Dacă ai un câine care este pui, poți utiliza programe de desensibilizare. Înregistrările de artificii la volum redus, în combinație cu activități plăcute pentru câinele tău, cum ar fi joaca sau hrănirea, reprezintă exemple în acest sens. Cu timpul, poți crește volumul artificiilor.
Există câteva simptome comune ale anxietății la câini, atunci când are loc un foc de artificii. Acestea includ vigilența bruscă, urechile aplecate, neliniștea și tremuratul.
Refuzul de a ieși afară, dar și încercarea de a fugi din locuință reprezintă semne. Gâfâitul, scheunatul și lătratul excesiv sau ascunderea se numără printre simptome.
Atunci când se aud artificiile, 80% din proprietarii de câini observă unul sau mai multe simptome dintre cele enumerate mai sus, potrivit unui raport realizat de The Kennel Club din Regatul Unit.
În timpul focului de artificii, câinii percep zgomotele ca pe o amenințare. Astfel, este declanșat răspunsul “luptă, fugi sau îngheață” în cazul lor.
“Anxietatea provocată de artificii este o adevărată fobie”, a transmis Karishma Warr, specialist în comportamentul canin, notează stirileprotv.ro.
Atunci când are loc un foc de artificii, câinele nu trebuie lăsat singur acasă. Un alt sfat al experților este să ții câinele în interior, chiar dacă obișnuiește să stea afară.
Cei care stau în curte pot sări gardul din cauza panicii induse de focul de artificii. E bine ca patrupedul să aibă un microcip sau o plăcuță de identificare atașată de zgardă, pentru a-l putea recunoaște dacă fuge din casă sau din curte.
În cazul în care câinele a asociat zgomotele puternice cu o situație neplăcută sau chiar periculoasă, precum o mustrare severă sau o accidentare, s-ar putea să aibă o teamă intensă de artificii. Astfel de frici pot să persiste mai mulți ani.
La finalul spectacolului de artificii, îi poți oferi câinelui tău câteva activități calmante, precum mestecatul unui os, dar și jucării care conțin recompense.
Trebuie să știi, de asemenea, că un câine poate imita comportamentul altor membri din grupul lor, fiind animale sociale. Dacă un câine din casă prezintă deja stări de anxietate în timpul artificiilor, atunci ceilalți vor adopta, la rândul lor, acest comportament.
Este recomandat să oferi un mediu în care toți câinii din casă să se simtă în siguranță. Un alt lucru pe care îl poți face este să reduci anxietatea patrupedului mai afectat.
Sunt mai multe soluții eficiente pentru anxietatea câinilor atunci când sunt artificii. Medicamentele contra anxietății sunt eficiente, dar și feromonii de liniștire pentru câini. Aceștia din urmă se pot găsi sub formă de spray-uri, difuzoare sau sunt prezenți în zgărzi.
Înainte de artificii, poți plimba câinele sau te poți juca mai mult cu el. Atunci când e obosit, animalul este mai puțin predispus la agitație. Poți distrage patrupedul și cu ajutorul recompenselor.
Dacă este agitat, are nevoie de atenție, de mângâieri și de vorbe care să-l liniștească. Mai poți utiliza un ham de presiune, foarte asemănător cu o îmbrățișare, pentru a ajuta la calmarea câinelui.
Este important să-ți păstrezi calmul și să creezi un mediu cât mai sigur pentru patrupedul tău. Îl poți lăsa să se ascundă într-un loc liniștit, unde zgomotul și lumina nu sunt atât de puternice. O altă soluție este să acoperi ușile și ferestrele.