News

De ce copiii de grădiniță și ciclu primar pot merge la școală în scenariul roșu? Sorin Cîmpeanu: „Cum să te joci online cu ei online?”

08.02.2021 | 22:56
De ce copiii de gradinita si ciclu primar pot merge la scoala in scenariul rosu Sorin Cimpeanu Cum sa te joci online cu ei online
ADVERTISEMENT

Atât copiii de grădiniță, cât și cei din învățământul primar au posibilitatea să meargă la școală, chiar dacă România va intra în scenariul roșu, care presupune o rată de infectare de peste trei cazuri la mia de locuitori. Potrivit Ministrului Educației, decizia a fost luată din cauza dificultăților cu care s-au confruntat copiii în timpul predării online.

Cum să te joci online cu ei online? În clasa pregătitoare și în clasa întâi e greu să înveți să faci literele online”, a declarat Sorin Cîmpeanu în cadrul emisiunii Marius Tucă Show, de la Aleph News.

ADVERTISEMENT

Un alt motiv invocat este acela că micuții  nu sunt atât de vulnerabili în fața bolii. Cel puțin așa se întâmpla până să apară noile tulpini ale virusului SARS-CoV-2.  După prima zi de școală, prezența în rândul copiilor din ciclul primar este „undeva la 80%”, susține oficialul.

Motivul pentru care copiii de grădiniță și elevii din ciclul primar merg la școală inclusiv în scenariul roșu

Eu am fost astăzi în mai multe grădinițe, am văzut bucuriile bucuria copiilor. Cum să te joci online cu ei online? În clasa pregătitoare și în clasa întâi e greu să înveți să faci literele online. 

ADVERTISEMENT

De aceea am prioritizat grădinițele și învățământul primar. În Europa, din cele 27 de state în momentul acesta doar trei state nu au deschis grădinițele și învățământul primar, toți au redeschis sau unii nu au închis deloc”, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru sursa citată.

Cât despre condițiile în care se poate ajunge din nou la închiderea unei școli, „pentru grădiniță și învățământ primar, la apariția unui caz confirmat se suspendă activitatea 14 zile pentru grupa sau clasa respectivă”, iar pentru gimnaziu și liceu, „după primul caz se efectuează ancheta epidemiologică și se ia decizia. Dacă în acea clasă apare și un al doilea caz confirmat se suspendă pentru 14 zile”, a explicat ministrul Educației.

ADVERTISEMENT

„Dacă se închid trei clase dintr-o școală cu patru clase este o mare problemă. Dacă se închid două sau trei clase dintr-o clasă cu 50, situația este diferită. Depinde de contextul în care se găsește școala.

Poate fi un caz al unui cadru didactic care interacționează cu o mai multe clase. Școlile aflate în scenariul verde se deschid în totalitate.

ADVERTISEMENT

Există și școli care, deși sunt în scenariul verde din cauza unor probleme de infrastructură, nu au apă și/ sau căldură sau au probleme de asigurare a distanțării fizice, acele scoli vor trece în online”, a mai spus Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT