News

De ce copiii se îmbolnăvesc mai greu de Covid. Studiile care arată cum transmit, de fapt, virusul

27.11.2020 | 15:17
De ce copiii se imbolnavesc mai greu de Covid Studiile care arata cum transmit de fapt virusul
ADVERTISEMENT

COVID-19 afectează într-o mai mică măsură copiii, dar atunci când se îmbolnăvesc, aceștia pot transmite virusul în același ritm ca adulții, arată studiile publicate recent.

S-a constatat și că, la fel ca în cazul adulților, mai afectați sunt copiii afroamericani, hispanici şi asiatici, care sunt și mai predispuși la forme severe ale bolii.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, studiile mai arată și că, de cele mai multe ori, copiii fac o formă asimptomatică a bolii, ceea ce înseamnă că foarte multe cazuri de COVID-19 la copii rămân nediagnosticate.

De ce copiii sunt afectați într-o mai mică măsură de coronavirus

Potrivit unui studiu realizat de Spitalul de Pediatrie din Philadelphia (CHOP), doar 4% dintre pacienții pediatrici din America au fost diagnosticați cu COVID-19, cea mai mare parte dintre ei prezentând o formă asimptomatică sau moderată a bolii.

ADVERTISEMENT

Pentru cercetarea publicată în JAMA Pediatrics, ocercetători din CHOP şi alte şase spitale pentru copii din Statele Unite au analizat 136.000 de dosare medicale ale pacienţilor pediatrici cu vârste cuprinse între 0 și 24 de ani, testați pentru COVID-19.

Oamenii de știință au constatat că mai puțin de 7% dintre cei 5.374 de pacienți testaţi pozitiv au dezvoltat simptome severe care au necesitat spitalizare. Numărul deceselor s-a ridicat la 8, cele mai multe în cazul pacienților cu probleme medicale complexe preexistente, rata mortalităţii fiind de 0,15%.

ADVERTISEMENT

Pacienţii afroamericani, hispanici şi asiatici au reprezentat cele mai frecvente cazuri de infectare, în cazul lor probabilitatea ca boala să devină severă fiind mai ridicată.

Oamenii de ștință au precizat că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a afla ce afecţiuni medicale determină un risc mai mare de infectare în cazul copiilor, după ce studiul a relevat că pacienţii cu diabet au o probabilitate mai mare de a fi diagnosticaţi cu COVID-19, dar nu şi cei cu astm.

ADVERTISEMENT

Copiii sunt afectaţi într-o mică proporţie mai mică de Covid deoarece se pare că celulele aflate de-a lungul cavităţii nazale produc o cantitate mai mică din proteina care ajută coronavirusul să pătrundă în organism în comparaţie cu persoanele adulte.

Cele mai frecvente simptome ale COVID la copii

Un studiu canadian a constatat că cele mai frecvente simptome la copiii care testați pozitiv pentru COVID-19 includ pierderea gustului și a mirosului, febră, dureri de cap, vărsături și greață. Mai mult de o treime dintre copiii studiați au fost asimptomatici.

Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Alberta, a remarcat faptul că alte simptome asemănătoare gripei, cum ar fi tuse, curgerea nasului și durerile în gât, erau la fel de frecvente sau mai frecvente la copiii care au dat rezultate negative la virus.

Astfel, simptomele tipice de gripă au „o valoare predictivă limitată pentru detectarea COVID-19 la copii”, potrivit cercetătorilor.

Oamenii de știință au analizat tiparele de simptome la copiii din Alberta, care au fost testați pentru SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19, în perioada 13 aprilie – 30 septembrie.

Cercetătorii au comparat copiii care au fost pozitivi cu cei negativi.

Studiul a constatat că, dintre copiii pozitivi la COVID-19, 25,5% au avut febră sau frisoane, 24,5% au avut tuse și 19% au avut secreții nazale.

Cu toate acestea, cercetătorii au remarcat faptul că, din cei 714 copii care au dat rezultate pozitive pentru virus, aproximativ 36% nu au prezentat deloc simptome.

Potrivit studiului, cele mai frecvente simptome la copiii care au avut test negativ pentru SARS-CoV-2 au fost aceleași ca la cei cu teste pozitive, inclusiv tuse (25%), secreții nazale (22%) și febră sau frisoane (15%).

Cercetătorii au descoperit că mai predispuși la rezultate negative la testul pentru identificarea virusului sunt copiii cu vârsta de cel puțin patru ani, în timp ce adolescenții cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani au fost mai predispuși la testarea pozitivă.

Copiii pot transmite coronavirus în același ritm ca adulții

Cele mai recente cercetări, citate de Medical Xpress,  arată că infecțiile la copii sunt frecvent nedetectate și că copiii sunt la fel de sensibili ca adulții la infecție. Copiii transmit probabil virusul la o rată similară ca și adulții.

Din fericire, copiii sunt mult mai puțin susceptibili decât adulții să se îmbolnăvească grav, nu același lucru este valabil însă și pentru adulții care au grijă de ei.

Infecțiile cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, la copii sunt în general mult mai ușoare decât la adulți și ușor de trecut cu vederea. Un studiu din Coreea de Sud a constatat că majoritatea copiilor prezentau simptome suficient de ușoare pentru a nu fi recunoscute și doar 9% au fost diagnosticați în momentul apariției simptomelor.

În Germania, cercetătorii au folosit un test de anticorpi pentru a examina un eșantion reprezentativ de aproape 12.000 de copii din populația generală. Au descoperit că majoritatea cazurilor la copii au fost ratate. Acest studiu a arătat că atât copiii mici, cât și cei mai mari au fost în mod similar susceptibili de a fi infectați.

Studiul a constatat, de asemenea, că aproape jumătate dintre copiii infectați erau asimptomatici. Aceasta este de aproximativ două ori ceea ce se observă de obicei la adulți.

Se știe de ceva vreme că aproximativ aceeași cantitate de material genetic viral poate fi găsit în nas și gât, atât la copii, cât și la adulți.

Un nou studiu efectuat de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a constatat că adulții și copiii au fost în mod similar susceptibili de a transmite virusul la contacții din locuință.

Un alt studiu, realizat în India, pe mai mult de 84.000 de cazuri și contacții apropiați ai acestora, a constatat că și copiii și adulții tineri sunt susceptibili de a transmite virusul.

Majoritatea copiilor din aceste studii au avut probabil simptome. Deci, nu este clar dacă copiii asimptomatici transmit virusul în aceeași măsură.

Totuși, focarele din creșe și grădinițe au arătat transmiterea de către copiii care nu prezintă simptome. În cadrul unui focar la două centre de îngrijire a copiilor din Utah, copiii asimptomatici au transmis virusul membrilor familiei, ceea ce a dus la spitalizarea unui părinte.

Două studii de amploare din Hong Kong și India au arătat că aproximativ 70% dintre oameni nu au transmis virusul nimănui. Problema este că restul poate infecta o mulțime de oameni.

De aceea, oamenii de știință susțin că nu va fi posibilă controlarea pandemiei fără abordarea pe deplin a transmiterii virusului de către copii.

ADVERTISEMENT
Tags: