News

De ce crește numărul cazurilor de infarct în perioada Sărbătorilor. Cum putem reduce riscurile

Conform specialiștilor din domeniul medical, numărul cazurilor de infarct crește în perioada Sărbătorilor. Există o serie de sfaturi prin care putem reduce riscurile.
08.12.2022 | 00:07
De ce creste numarul cazurilor de infarct in perioada Sarbatorilor Cum putem reduce riscurile
Numărul cazurilor de infarct crește de Sărbători. Specialiștii spun care sunt cauzele acestei realități. Sursa foto: healthhospital.com
ADVERTISEMENT

Conform mai multor cercetări, atacurile de cord devin mai frecvente în perioada Sărbătorilor.

Numărul cazurilor de infarct crește de Sărbători. Specialiștii spun care sunt cauzele acestei realități

Datele Asociației Americane a Inimii explică și motivele acestei situații. Drept cauze a acestor probleme medicale pot fi: schimbările bruşte şi nesănătoase în alimentaţie, consumul mai ridicat de alcool, stresul din interacțiunile cu familia sau problemele de ordin financiar.

La fel de grav este faptul că majoritatea oamenilor pot ignora semnele și simptomele unui atac de cord în timpul sărbătorilor, considerând că sunt doar momente de stres.

ADVERTISEMENT

Peste ocean, în Statele Unite ale Americii, numărul deceselor cauzate de boli de inimă crește cu 5% în timpul sărbătorilor din decembrie și Anul Nou, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, San Diego și Tufts University, citat de Observator News.

De asemenea, pe patul de spital ajung zilnic, cu insuficiență cardiacă, cu 33% mai multe persoane, în cele patru zile după Crăciun, decât în zilele obișnuite de peste an.

ADVERTISEMENT

Principalele cauze care favorizează apariţia infarctului de Sărbători

Cei de la Asociația Americană a Inimii (AHA) și Colegiul American de Cardiologie (ACC) vorbesc de mai mulți factori asociați cu atacurile de cord în această perioadă a anului.

Cel mai important este stresul. Intensificarea activităților din această perioadă, precum călătoriile pe la rude şi petrecerile neîntrerupte, pot duce la stres emoțional și fizic.

ADVERTISEMENT

Stresul poate fi cauzat și de dificultățile de ordin financiar. Studiile spun că persoanele cu niveluri ridicate de cortizon au de cinci ori mai multe șanse de a muri din cauza unui atac de cord, accident vascular cerebral sau alte cauze cardiovasculare.

De Sărbători, mulți sunt tentați să întrerupă medicamentaţia. De exemplu, cei care consumă alcool pot sări de multe ori peste medicamente, fie că le uită acasă, fie că evită să le combine.

ADVERTISEMENT

În această perioadă putem pune multe kilograme în plus. Cu alte cuvinte, obezitatea poate reprezenta o cauză a problemelor medicale.

Alte cauze amintite de specialiști: mâncarea excesivă, consumul de alcool, sau produsele cu prea multă sare sau zahăr.

Cum putem reduce riscurile apariției infarctului

Nu trebuie să ne îngrijorăm prea mult. Potrivit Baptist Health există o serie de pași de urmat prin care putem reduce riscurile apariției infarctului.

  • Fiți siguri că aveţi medicamente necesare la voi chiar şi atunci când sunteți în timpul liber.
  • Nu renunțați la activitățile fizice! Păstrați o rutină regulată de antrenament.
  • Nu marginalizați semnele corpului. Mai multe semne ale unui atac de cord pot imita modul în care oamenii se pot simți după ce au mâncat o masă copioasă sau se grăbesc, cum ar fi dificultăți de respirație sau dureri în piept. Este important să acordați atenție oricăror simptome neobișnuite, mai ales dacă aveți alte afecțiuni medicale.
  • Aveți grijă de prieteni și membri ai familiei. Pe lângă pacienții cardiaci existenți, persoanele în vârstă și diabeticii prezintă, de asemenea, un risc mai mare de a face infarct.
  • În cazul în care suferiți un atac de cord, e important să obțineți îngrijire medicală promptă. Studiile arată că orice întârziere a tratamentului poate scădea rata de supraviețuire.
  • Nu faceți schimbări drastice în obiceiurile dvs. în timpul sărbătorilor.
ADVERTISEMENT