News

De ce cumpără România pâine de la străini! Unde se duce grâul românesc

De ce cumpără România pâine de la străini, deși are producții naționale impresionante de grâu
02.06.2021 | 18:32
De ce cumpara Romania paine de la straini Unde se duce graul romanesc
România importă pâine, dar exportă grâu în întreaga lume. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Concret, discutăm despre o țară recunoscută la nivel mondial drept un exportator puternic de cereale. În Europa, România stă bine de tot în același clasament, doar că, undeva, firul logic al evenimentelor se rupe definitiv. În ciuda producțiilor bune la grâu, țara noastră continuă să crească anual importurile de pâine. Și o face cu o viteză amețitoare și cu un talent aparte la risipit bruma de speranță.

Plecăm de la coordonatele anului trecut, an pandemic și care a lovit din plin în fermierii românii. Oamenii s-au plâns de cele petrecute și au tras semnale de alarmă cu nemiluita. Autoritățile s-au întors însă cu spatele și nu s-au arătat prea interesate de situație.

ADVERTISEMENT

De ce a ajuns să cumpere România pâine de la străini!

Astfel, pe lângă restricțiile din primăvară, agricultorii s-au lovit şi de o secetă prelungită. Lipsa infrastructurii de irigaţii și-a spus cuvântul puternic și fermierii români au înregistrat producții reduse, unele culturi chiar la jumătate.

Culmea, chiar și la cereale la care România își căuta adversar au început să apară probleme. După doi ani în care țara noastră a reuşit să se claseze pe primul loc în Uniunea Europeană la producţiile de floarea-soarelui şi porumb, anul trecut a venit cu rezultate proaste.

ADVERTISEMENT

Mai exact, conform unor date oficiale remise de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în 2020, recolta totală de cereale a României a ajuns la doar 17,03 milioane de tone. Vorbim despre o înjumătățire față de producția din 2019, pe o suprafață cultivată de aproape 5,4 milioane hectare.

Dacă ne raportăm strict la grâu, atunci trebuie să știți că producţia României a înregistrat un minus de aproape 41% faţă de 2019, ajungând la 6,091 milioane de tone, de pe o suprafaţă de 2,088 milioane hectare şi o medie de 2.917 kg/ha, faţă de 4.749 kg/ha anul trecut.

ADVERTISEMENT

Unde ajunge grâul românesc

Mult, puțin, departe de noi de a trage asemenea concluzii. Lăsăm lucrul acesta pe seama specialiștilor, dar notăm și faptul că România a bătut în trecut record după record la exportul grâului în străinătate.

Potrivit datelor oficiale ne-am păstrat pe poziția a doua în Uniunea Europeană după Franța care a vândut aproximativ 12,9 milioane de tone. Cantitatea de grâu vândută de români a crescut însă semnificativ, de la aproximativ 3,7 milioane de tone la 5,3 milioane de tone anul trecut.

ADVERTISEMENT

Interesant este că, dacă ne raportăm la întreaga cantitate de grâu trimisă de Europa peste granițe, cota de piață a României a fost de 15,2%. Cea mai mare cantitate de grâu românesc a fost exportată, în ultimii ani, în Egipt, dar și în alte țări precum Siria, Iordania, Liban, Iran, Turcia sau Vietnam.

În 2019, România a exportat peste 4,7 milioane de tone de grâu pe pieţe din afara Uniunii Europene. Printre cumpărători s-au aflat parteneri vechi precum Egipt, Iordania şi Sudan, țări care nu au ezitat o clipă să cumpere grâu românesc.

Ce cantitate de pâine cumpără România

Braț la braț cu Polonia în ceea ce privește producția de grâu, România se pierde, însă, la capitolul producție pâine. Echilibrul între cele două ţări se rupe într-un mod dramatic și balanța înlină net favorabil în dreptul polonezilor.

De altfel, ultimele date arată că România a importat anul trecut pâine în valoare de 2,3 milioane de euro chiar din Polonia. Da, citiți bine. Vorbim de peste 2 milioane de euro, bani pe care țara noastră îi trimite anual în Polonia. Și primește în schimbul lor pâine.

Așadar, o țară care produce milioane de tone de grâu, cumpără de milioane de euro pâine. Adică un volum de opt ori mai mare faţă de ceea ce se întâmpla în urmă cu un deceniu. De altfel, pe rafturile marilor magazine abia dacă găseşti un sortiment de pâine proaspătă, pâine făcută din grâu românesc.

Conform cifrelor, România cumpără de zor de la străini produse din aluat congelat, adică pâine, baghete sau croissante. Și privește cum grâul ei pleacă la export.

Cât ne costă pâinea cumpărată de la străini

De remarcat și că prețul grâului în România, în 2021, se discută cu fermierii de la 80-90 de bani. Este o situație pe care agricultorii n-au mai întâlnit-o de vreme bună. Mai exact, acum doi ani de zile, morarii anunțau că prețul grâului de panificație urcase la 850-900 de lei tona.

Zona importurilor este una la fel de mare. Mai ales că, România reprezintă și o piață perfectă de desfacere. Țara noastră înregistrează cel mai mare consum individual de pâine din Uniunea Europeană.

Astfel că, România nu a ezitat și a importat o cantitate totală de 18.668.972 kg de amestecuri și aluaturi pentru prepararea produselor de panificație. A făcut-o nu o dată la prețuri mult mai scumpe față de suma pe care a primit-o fermierul român pentru un kilogram de grâu.

”România ar trebui să fie cel mai mare exportator de pâine congelată din UE, nu de cereale, dar noi exportăm materii prime brute și impărtăm produse cu valoare adăugată, cum este aluatul congelat. Acum toate magazinele mari au zone de copt pâine, pentru că mirosul de pâine atrage clientela. E un element de marketing”,  a spus și președintele Asociaței pentru Promovarea Alimentului Românesc, Ștefan Pădure.

ADVERTISEMENT