Life

De ce dau, de fapt, câinii din coadă. Semnificația gestului e surprinzătoare

De ce câinii dau din coadă, de fapt. Gestul are o semnificație surprinzătoare. Ce descoperire au făcut oamenii de știință.
10.05.2024 | 17:00
De ce dau de fapt cainii din coada Semnificatia gestului e surprinzatoare
De ce dau câinii din coadă. Sursa foto: Unsplash/Berkay Gumustekin
ADVERTISEMENT

Poate te-ai întrebat de ce câinii au obiceiul de a da din coadă, însă există mai multe explicații. Cercetătorii au studiat acest comportament și au ajuns la niște ipoteze.

De ce dau câinii din coadă. Semnificația gestului te va surprinde

Multe persoane au animale de companie, iar câinii și pisicile se numără printre cele mai preferate. Considerat a fi cel mai bun prieten al omului, câinele dă adesea din coadă, dar care este explicația acestui gest?

ADVERTISEMENT

În mod normal, se consideră că cei mai mulți câini dau din coadă atunci când se simt fericiți. Cu toate acestea, oamenii de știință nu sunt mereu de această părere.

După ce au analizat peste 100 de studii, autorii au descoperit că cei care dau mai mult din coadă sunt câinii agresivi, în comparație cu cei docili.

ADVERTISEMENT

Potrivit altor studii, câinii dau din coadă atunci când oamenii le prezintă obiecte aleatorii, precum pungi de plastic sau evantaie. În asemenea situații, mișcarea cozii ar indica emoții pozitive, dar și o stare de excitație ridicată.

Există și situații în care câinii au fost observați în timp ce dădeau din coadă în momentul în care își doreau mâncare din partea stăpânului. Astfel, comportamentul ar putea fi o modalitate de cerere.

ADVERTISEMENT

Gestul ar putea avea legătură cu procesul de domesticire la câini. Oamenii de știință au explicat care ar fi legătura, însă studiile nu sunt dovedite.

Ce au descoperit cercetătorii

Autorii studiului nu au putut trage concluzii clare cu privire la gestul datului din coadă la câini. Au propus câteva ipoteze, dintre care niciuna nu a fost, însă, testată.

ADVERTISEMENT

Prima este cunoscută drept ipoteza “sindromului de domesticire”. Aceasta susține că datul din coadă ar fi apărut ca fiind un “produs secundar neintenționat” al selecției umane pentru alte trăsături.

Cercetătorii au dat exemplu un studiu făcut pe vulpi argintii pentru a susține ipoteza. Acestea au fost crescute și învățate să devină tot mai ascultătoare și mai îmblânzite de-a lungul a 40 de generații.

“Deși comportamentul de fluturare a cozii nu a fost selectat în mod direct, vulpile îmblânzite au prezentat un comportament de fluturare a cozii asemănător cu cel al câinilor și au avut cozi mai arcuite”, au scris autorii studiului, potrivit Iflscience.com.

Legătura dintre selecția de îmblânzire și anatomia cozii ar reprezenta cauza acestui lucru. Conform autorilor, ar exista o posibilă legătură între amabilitate și cozile mai înfoiate ale câinilor domesticiți,

De asemenea, datul din coadă ar fi putut fi “una dintre țintele procesului de domesticire, oamenii selectând (ne)conștient câinii care dădeau din coadă mai des și, potențial, mai ritmic. Noi numim această ipoteză ‘clătinarea ritmică a cozii domesticită’.”, au mai precizat cercetătorii.

Teoria nu a fost dovedită, dar se bazează pe cercetări în domeniul neuroștiințelor cognitive. Conform acestora, creierul oamenilor ar avea o preferință naturală pentru stimulii ritmici.

“Această înclinație pentru ritmuri izocrone ar fi putut determina selecția umană pentru mișcarea ritmică vizibilă a cozii la câini și ar putea explica de ce câinii o prezintă atât de des în interacțiunile dintre oameni și câini”, au mai explicat cercetătorii.

Ipotezele nu au fost dovedite, însă, până în prezent. Pentru a vedea dacă există o legătură între activitatea cerebrală și mișcarea cozii, dar și pentru a studia gestul în diferite situații, cercetătorii fac apel la studii mai amănunțite.

ADVERTISEMENT