Life

Când devin câinii agresivi și mușcă. Descoperirea neașteptată făcută de cercetători

Când devin câinii agresivi și mușcă? Uneori poate că atitudinea patrupedului tău te surprinde și pe tine. Iată ce au descoperit cercetătorii.
16.06.2023 | 08:56
Cand devin cainii agresivi si musca Descoperirea neasteptata facuta de cercetatori
De ce devin câinii agresivi și mușcă. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Te-ai întrebat vreodată când devin câinii agresivi și mușcă? Atitudinea patrupedului tău poate ajunge să se schimbe radical, iar motivele sunt incerte. Iată că un nou studiu realizat de cercetători evidențiază câteva aspecte interesante.

Legătura dintre comportamentul unui câine și temperaturile crescute

Cercetătorii au aflat că în perioada verii, câinii devin cu mult mai agresivi și mușcă. De cealaltă parte, în zilele ploioase, un astfel de comportament este puțin probabil. Studiul realizat a avut la bază 69.525 de atacuri ale câinilor în opt orașe din SUA în perioada 2009 și 2018.

ADVERTISEMENT

Trebuie menționat și faptul că alte cercetări anterioare au constatat că oamenii devin la rândul lor mai violenți atunci când se încălzește. Și rata crimelor crește pe timp de caniculă. La rândul lor, maimuțele, dar și șobolanii devin agresivi.

Revenind la câinii agresivi, Clas Linnman, profesor asistent la Harvard Medical School, și colegii săi au realizat acest studiu. Cercetătorii au examinat apoi asocierea dintre rata mușcăturilor de câine, nivelurile de temperatură zilnică și nivelurile de poluanți atmosferici ozon și particule fine.

ADVERTISEMENT

Conform rezultatelor obținute, incidentele de mușcături de câini au crescut cu 11% în zilele cu niveluri mai ridicate de ultraviolete. Totodată, acestea au crescut cu 4% în zilele cu temperaturi mai ridicate și cu 3% în zilele cu niveluri ridicate de ozon.

“Am ajuns la concluzia că câinii, sau interacțiunile dintre oameni și câini, sunt mai ostile în zilele călduroase, însorite și cu smog. Acest lucru indică faptul că povara socială a căldurii extreme și a poluării aerului include și costurile agresiunii animalelor”, arată autorii studiului.

ADVERTISEMENT

De ce devin câinii agresivi și mușcă

Același studiu a mai arătat și alte detalii interesante. Se pare că incidentele de mușcături de câini au scăzut ușor în zilele cu niveluri mai ridicate de precipitații. Pe de altă parte, rezultatele studiului nu au inclus informații despre alți factori care pot afecta riscul de mușcătură al unui câine individual. Iar aici ne referim la rasa câinelui, sexul ori dacă câinele a fost sau nu sterilizat.

Trebuie amintit faptul că alte cercetări au constatat că mușcăturile câinilor pe oameni sunt mai probabile atunci când victima cunoaște deja câinele și când omul încearcă să interacționeze cu câinele, arată Daily Mail.

ADVERTISEMENT

Și totuși când devin câinii agresivi și mușcă? Există numeroase motive aici, însă rasa câinelui contează și ea. Dincolo de asta, este importantă relația pe care un stăpân o are cu animalul său de companie.

Alte studii au demonstrat că socializarea este importantă. Un câine trebuie să se întâlnească cu alții încă din primele luni de viață, pentru a nu ajunge agresiv. Contează totodată și mediul în care acesta crește, dar interacțiunea cu stăpânul său. Spre exemplu, un câine traumatizant ar putea fi cu mult mai violent decât alții, indiferent de rasă.

ADVERTISEMENT