Pisicile sunt adorabile când dorm făcute covrig în cel mai confortabil loc din casă. Totuși, de ce petrec atât de mult timp dormind? Specialiștii au o explicație pentru acest comportament aparent leneș.
Poate te-ai întrebat vreodată de ce pisica ta doarme aproape toată ziua. Ei bine, micuții noștri prieteni felini au un mod fascinant de a se odihni, complet diferit de al nostru. În timp ce oamenii și câinii dorm într-o singură repriză lungă, pisicile preferă să-și împartă somnul în mai multe sieste scurte, pe parcursul zilei.
Pisicile au un somn polifazic, relatează mediafax.ro, adică dorm de mai multe ori pe zi. În medie, o pisică poate să doarmă între 50 și 113 minute într-o sesiune. Este surprinzător cât de organizat este programul lor de somn, fiind controlat de un ritm circadian de 24 de ore, la fel ca la oameni.
Aceste animăluțe sunt mai active în două momente principale ale zilei: dimineața devreme, înainte să răsară soarele, și seara, după ce apune.
Deși par să doarmă profund, pisicile rămân de fapt în alertă. Chiar și când dorm, sunt pregătite să se trezească rapid la orice zgomot suspect. Acest instinct de supraviețuire le-a fost transmis din strămoși. În sălbăticie trebuiau să fie mereu pregătite să vâneze sau să se apere de prădători.
Somnul e important pentru micile feline pentru că le ajută să-și întărească sistemul imunitar și să-și formeze memoria.
Cu toate acestea, obiceiurile de somn ale unei pisici se pot schimba din mai multe motive, scrie La Reppublica, potrivit sursei citate.
De exemplu, dacă pisica ta a avut o zi plină de activități, au avut loc shimbări de mediu sau dacă familia s-a mărit cu un nou membru, s-ar putea să doarmă diferit. Nu e neapărat motiv de îngrijorare, dar e bine să fii atent la schimbările prea mari.
Dacă observi că pisica ta are un somn neobișnuit sau stă trează mult timp, ar putea fi un semn că ceva nu e în regulă. Ar putea fi vorba chiar și de probleme serioase de sănătate.
Pisicile cu afecțiuni la rinichi tind să doarmă mai mult, să mănânce mai puțin și să fie vocale târziu în noapte. La fel și pisicile surde, care pot dormi mai mult pentru că nu sunt deranjate de zgomotele din jur.
Hipertiroidismul, de asemenea, poate face pisica foarte agitată și să-și piardă din greutate deși mănâncă mult. FIV (virusul imunodeficienței feline) este și el un perturbator al somnul, atât la pisicile domestice cât și cele sălbatice.
Stresul este un alt factor care afectează de multe ori somnul pisicilor. Când sunt agitate sau anxioase, s-ar putea să doarmă mai puțin sau mai neliniștit. În astfel de cazuri, joaca regulată cu pisica poate ajuta la reglarea programului de somn.