News

De ce durează carantina cinci zile pentru toată lumea, chiar și pentru vaccinați. Explicațiile lui Valeriu Gheorghiţă

Toate persoanele trebuie să stea în carantină timp de cinci zile, indiferent dacă sunt vaccinate sau nu, arată noile reguli. Explicațiile lui Valeriu Gheorghiţă.
07.02.2022 | 15:57
De ce dureaza carantina cinci zile pentru toata lumea chiar si pentru vaccinati Explicatiile lui Valeriu Gheorghita
ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiţă a vorbit despre motivele care există în spatele deciziei de a scurta carantina la același interval de timp atât pentru persoanele care sunt vaccinate, cât și pentru cele care nu s-au imunizat.

Valeriu Gheorghiţă, explicații despre durata carantinei. De ce durează cinci zile și dacă suntem vaccinați

Explicațiile coordonatorului campaniei naționale de vaccinare vin în contextul în care perioada de izolare pentru persoanele vaccinate și nevaccinate a fost scăzută.

ADVERTISEMENT

Mai precis, este vorba despre faptul că vaccinați pozitivi cu coronavirus vor petrece cinci zile în izolare iar cei care nu s-au imunizat vor sta șapte zile, în loc de 10 zile.

Pentru cei aflați în carantină, ea are același număr de zile: cinci.

Reamintim faptul că cele care stau în carantină sunt persoanele pozitive, iar în izolare trebuie să stea aceia care au fost contacti direcți ale unor persoane depistate pozitiv.

ADVERTISEMENT

Cum a fost stabilită carantina de cinci zile

Conform explicațiilor acestuia, carantina este stabilită pentru perioada maximă în care persoana respectivă poate să contracteze infecția.

Valeriu Gheorghiță a precizat că majoritatea celor care se îmbolnăvesc din cauza expunerii la virus o fac la cinci zile după aceea în cazul variantei Omicron, iar dacă sunt vaccinate sau nu, nu contează.

ADVERTISEMENT

„Carantina se stabilește pe perioada maximă la care o persoană după un contact posibil cu risc infecțios să devină pozitivă, să se infecteze.

Și atunci, la varianta Omicron, majoritatea persoanelor care fac infecția în urma unei expuneri o fac în primele 5 zile, indiferent că sunt sau nu vaccinate. De la această premisă s-a plecat”, a spus el, într-o conferință de presă.

ADVERTISEMENT

Dacă trec cinci zile de la expunere, boala nu se mai face

Mai mult decât atât, Valeriu Gheorghiță a precizat faptul că sunt decizia fost luată pe baza unor date științifice care confirmă aceste aspecte, anume acela că riscul este în primele cinci zile pentru toată lumea chiar și pentru cei care s-au vaccinat.

Dacă au trecut aceste cinci zile, atunci este clar că persoana în cauză nu se va mai infecta.

Tot Valeriu Gheorghiță a mai spus și faptul că persoanele care au o schema completă sau și a treia doză pot să nu se infecteze chiar dacă în casa în care locuiesc este cineva depistat pozitiv.

„Sunt date științifice care confirmă acest lucru, și anume că, după un contact cu risc infecțios, o persoană se infectează în primele 5 zile. Și după 5 zile, cine nu s-a infectat în primele 5 zile nu se mai infectează după 5 zile”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță.

De asemenea, el a precizat că perioada de incubație pentru varianta Omicron este mai scurtă, anume de două sau trei zile.

ADVERTISEMENT