Life

De ce e bine să bei dimineața cafea după ce mănânci. Mulți români fac o mare greșeală înainte de micul dejun

De ce este bine dimineața să consumi cafeaua după ce ai mâncat. Ce spun specialiștii despre greșeala pe care o fac românii la micul dejun.
27.05.2023 | 09:03
De ce e bine sa bei dimineata cafea dupa ce mananci Multi romani fac o mare greseala inainte de micul dejun
Ce efecte are cafeaua consumată pe stomacul gol. Sursa foto: pixabay
ADVERTISEMENT

Cafeaua este unul dintre produsele fără de care cu greu s-ar putea lipsi unii oameni, fiind consumatori fideli. Alții se simt fără energie dimineața dacă nu gustă măcar puțin din această băutură care, atenție, se savurează după ce ai mâncat. Ce se întâmplă cu cei care nu respectă regula?

Din ce motiv este bine să consumi cafea după ce ai luat micul dejun și nu înainte

Chiar dacă pare că îți elimină starea de somnolență, cafeaua nu reacționează tocmai bine în organism, dacă o bei pe stomacul gol. Consecințele sunt neplăcute și au efect pe termen lung, potrivit unor studii realizate în Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

Concret, cercetători de la Centrul pentru Nutriție, Exercițiu și Metabolism de la Universitatea din Bath, Marea Britanie, au ajuns la concluzia că este mai potrivit să consumi cafea după micul dejun, căci în caz contrar îți crește nivelul de zahăr din sânge.

Nivelul de zahăr devine mai ridicat și fiindcă micul dejun este compus adesea din carbohidrați, iar aceștia, în combinație cu cafeaua pe stomacul gol, duc la creșterea glicemiei. Doctorii recomandă și să evitați alimentele pe bază de zahăr, dimineața.

ADVERTISEMENT

”Majoritatea alimentelor consumate la micul dejun sunt bogate în carbohidraţi, aşa că este posibil să aibă loc acelaşi efect. Recomand consumul iniţial de alimente care nu conţin zahăr sau carbohidraţi, apoi consumul de cafea.

În cazul în care îţi place să consumi carbohidraţi la micul dejun, nu consuma cafea cu cel puţin o oră înainte.”, potrivit lui James Betts, unul dintre cercetătorii studiului care a fost publicat în British Journal of Nutrition.

ADVERTISEMENT

Somnul ne ajută să avem energie a doua zi. Consecințele lipsei lui

Aceiași oameni de știință, de la Universitatea din Bath, atrag atenția și că somnul este relevant pentru starea noastră. Am face bine să respectăm orele de odihnă, pentru a nu mai simți nevoia a doua zi să bem cafea, pentru a căpăta o stare energetică.

Cu aproximativ 50% cafeaua dinainte de micul dejun crește nivelul de glicemie, iar un astfel de obicei repetat are ca urmări limitarea capacității corpului de a tolera zahărul și, totodată, nu va mai putea căpăta energia din cafea, starea de somnolență persistând pe parcursul zilei.

ADVERTISEMENT

”Pur și simplu, controlul zahărului din sânge este perturbat atunci când primul aliment cu care corpul nostru intră în contact este cafeaua, mai ales după o noapte de somn agitat”, a mai explicat James Betts, profes la Universitatea din Bath.

ADVERTISEMENT