De. Mihail Pautov a explicat de ce este bine să consumi des ulei de măsline. Acest aliment este recomandat pentru multe rețete culinare, dar e și foarte sănătos.
Uleiul de măsline este adăugat de multe ori în preparatele culinare. Nu doar că oferă un gust bun pentru salate și mâncăruri gătite, însă are și beneficii pentru sănătate.
Multe persoane îl folosesc în locul uleiului de floarea-soarelui, mai ales în salate. Are un gust bun, se găsește destul de ușor în comerț, iar specialiștii îl recomandă.
Dr. Mihail Pautov a explicat, într-o postare de pe rețelele de socializare, care ar fi beneficiile acestui aliment. Atunci când este consumat zilnic, uleiul de măsline poate ajuta la scăderea inflamației din corp.
De asemenea, potrivit unor studii, ar exista o legătură între consumul ridicat al acestui aliment și riscurile mai scăzute de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare, demență sau chiar unele tipuri de cancer.
“Uleiul de măsline consumat zilnic scade inflamația în corp, inflamație cauzată de tot stilul nostru de viață, în special în ziua de astăzi. Acest articol sumarizează alte studii și ne spune că există o legătură între consumul mare de ulei de măsline și riscurile mai scăzute de boli cardiovasculare, anumite tipuri de cancer și demență”, a explicat dr. Mihail Pautov într-un clip video postat pe Tik Tok.
Studiile realizate de cercetători au fost făcute în zone în care oamenii urmează o dietă mediteraneeană. De altfel, pentru a avea beneficii pentru organism, este necesar ca uleiul de măsline să fie corect făcut și de calitate.
În zonele în care oamenii trăiesc mult, s-a constatat că aceștia consumă foarte des ulei de măsline. Ar fi vorba, astfel, de un litru de ulei la 2, până la 4 săptămâni, în medie.
Totodată, longevitatea depinde și alți factori, cum ar fi comunitățile din care fac parte oamenii sau lipsa stresului. Cert este că uleiul de măsline ar putea avea o influență asupra menținerii sănătății.
“Aceste cercetări continuă și toate care sunt făcute pe nutriție, pe dietă mediteraneeană și pe calitatea vieții oamenilor de peste tot din lume fac o asociere foarte strânsă între consumul de ulei de măsline extravirgin corect făcut și extraordinarele beneficii de sănătate, spre exemplu anecdota asta a zonelor albastre care a identificat anumite zone de pe acest pământ unde oamenii trăiesc peste 100 de ani într-un număr foarte mare.
Se pare că în aceste zone albastre un om consumă în medie 1 litru de ulei la două, până la 4 săptămâni, ceea ce este foarte mult, dar dacă înlocuim restul de grăsimi saturate pe care le mâncăm cu uleiul de măsline, atunci putem să vedem din start că există o posibilă legătură între durata lor lungă de viață dincolo de lipsa de stres, de comunitatea pe care o au oamenii din zonele albastre și alte sute de beneficii, dar și consumul acesta de ulei de măsline calitativ”, a mai explicat specialistul.