De-a lungul timpului, s-a constatat că iaurtul este nu doar un produs alimentar, ci și unul care poate fi utilizat în cosmetică. Specialiștii în rutina de îngrijire personală ne sfătuiesc să-l aplicăm pe față din când în când. Care vor fi rezultatele?
Iaurtul este un aliment obținut prin fermentarea laptelui cu o cultură bacteriană de iaurt. Oferă proteine și calciu și poate contribui la sporirea bacteriilor sănătoase din organism, adică a probioticelor. Sistemul digestiv se va îmbunătăți.
Iaurtul are beneficii variate pentru sănătate. Mai poate proteja contra osteoporozei și poate ameliora sindromul de intestin iritabil. Atenție, însă, unele iaurturi conțin foarte mult zahăr și nu ar trebui deloc consumate, fiindcă sunt un pericol pentru sănătate.
Iaurtul este obținut din lapte proaspăt sau din smântână și este mai întâi pasteurizat, apoi fermentat cu diferite culturi de bacterii vii și incubat la o anumită valoare termică în așa fel încât să stimuleze înmulțirea bacteriilor sănătoase.
În ceea ce privește aplicarea pe față, se consideră că iaurtul favorizează elasticitatea pielii și îi redă strălucirea de care are nevoie. Ajută la exfoliere și lasă o textură fină la atingere după ce este îndepărtat. Aspectul va fi unul mai tânăr și mai radiant.
”În primul rând, omul trebuie scos din soare, trebuie pus la umbră, apoi trebuie fluidificat, adică să i se dea fluide, desigur non-alcoolice. Dacă nu există insolație, dacă nu avem nimic la îndemână, n-aș spune că iaurtul nu e o variantă bună, pentru că e un calmant de fapt.
Dar dacă avem la îndemână soluții, atunci mixturi cu hidrocortizon acetat, antihistaminice, sunt foarte eficiente și desigur că a doua zi, a treia zi omul nu mai are voie să se expună la soare pentru că deja răul e făcut”, a spus medicul Olga Simionescu, medic primar, specialitatea Dermato-Venerologie, pentru DC MEDICAL.
Iaurtul conține și multă vitamina E, responsabilă pentru puritatea tenului. Una dintre măștile foarte utile s-a dovedit a fi cea pe bază de iaurt și pe bază de miere de albine. Se poate aplica dimineața sau seara, înainte de culcare. Clătiți după 10 minute.
”Mierea de albine este utilizată în tratamentele cosmetice de foarte mulți ani datorită calităților sale nutritive, de vindecare și de hidratare. Este bogată în vitamina B1, B2, B5, B3, A, C, D, acizi grași, săruri minerale. Aceasta are o mare putere de hidratare și hrănire, deoarece zahărul pe care îl conține reține apa.
(…) Pentru această mască, ai nevoie de: o lingură de iaurt, o lingură de miere, o lingură de alune mărunțite și câteva picături de ulei de măsline. Aplică pe față această mască și las-o să acționeze 15 minute, după care îndepărteaz-o și clătește bine fața cu apă caldă. Vei obține o piele catifelată și curată”, potrivit Danei Argeșan, make-up artist și expert doc.ro