Life

De ce e bine să ții aluatul la frigider. Trucul pe care îl știe orice patiser

De ce este indicat să ții aluatul la frigider. Orice patiser cunoaște acest truc, pe care îl poți și tu aplica. Ai nevoie de doar câteva minute.
16.02.2023 | 07:37
De ce e bine sa tii aluatul la frigider Trucul pe care il stie orice patiser
Cât se ține aluatul în frigider. Sursa foto: rețete-usoare.eu/colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Dacă dorești să faci o pâine ca la carte, trebuie să cunoști foarte bine frământarea aluatului. Acesta are nevoie de mișcări atente, astfel încât să iasă cât mai moale și pufos, iar cei dragi să-și mai dorească o porție. De asemenea, de-a lungul timpului s-a constatat că este bine să-l ții la frigider.

De ce să pui aluatul la frigider. Trucul prin care pâinea va ieși pufoasă

Posibil să-ți treacă prin minte faptul că aluatul va îngheța sau se va întări dacă îl pui în frigider. Însă, nu este nici pe departe așa. Patiserii iscusiți cunosc un truc foarte util. Vei observa cum pâinea sau orice ți-ai propus să gătești din făină va ieși cu mult gust.

ADVERTISEMENT

Aluatul va fi impecabil dacă îl stropești cu făină, îl învelești în folie alimentară și apoi îl dai la frigider pentru un interval orar de 15-20 de minute. După acest timp, aluatul se scoate, se îndepărtează cu grijă folia alimentară și se frământă în scopul dorit.

Tipul de făină, important pentru un aluat bun

Ca aluatul să fie bun are nevoie și de o făină corespunzătoare. Pachetele de pe rafturile magazinelor conțin câte un cod specific preparatului pe care ni-l dorim. De exemplu, pentru pâinea de casă este potrivit 1050, pentru produse de patiserie 450, iar pentru cozonaci și creme de prăjituri 000.

ADVERTISEMENT

Gina Bradea, maestru în arta culinară, spune și să cernem făina înainte de a o transforma în aluat. Impuritățile pot exista chiar și atunci când o cumperi la pachet, dintr-un magazin. Pentru cozonac este nevoie de o cernere de 2-3 ori.

”Pentru inceput, este bine sa stim ce tipuri de faina sunt bune pentru aluatul dospit, pentru ca pe piata sunt multe tipuri de faina (…) Cerneti faina inainte de folosire: poate avea diverse impuritati dar si pentru aerisire, o faina cernuta inainte va creste mult mai frumos.

ADVERTISEMENT

Daca vreti sa faceti cozonac, panettone sau un alt aluat greu, cerneti faina de 2-3 ori, sa se aeriseasca bine.  Ideal e cu 1 zi inainte. In felul acesta se va usca mai bine. Bunicile noastre puneau faina sus, pe soba cu 2-3 zile inainte de-a face cozonac si o cerneau de cateva ori”, potrivit bucătarului Gina Bradea.

Tot aceasta recomandă ca ingredientele pe care le utilizăm pentru aluat să fie la temperatura camerei, iar apa sau laptele să fie călduțe. De altfel, înainte de frământare este ideală și o maia, care se face foarte simplu: din apă călduță, zahăr, făină și drojdie.

ADVERTISEMENT

”Toate ingredientele care se folosesc la aluat trebuie sa fie la temperatura camerei, iar lichidul (apa, lapte) trebuie sa fie usor caldut. Ideal este sa se faca inainte o maia din: apa calduta (sau lapte) putin zahar, faina si drojdie. In mod normal drojdia uscata nu are nevoie de maia, doar se amesteca in faina” , a mai transmis Gina Bradea.

ADVERTISEMENT
Tags:
Ședință de urgență la Rapid » Ce urmează după eșecul lamentabil cu FC...
Ședință de urgență la Rapid » Ce urmează după eșecul lamentabil cu FC Botoșani
Putin ar fi decis să abandoneze negocierile de pace și să zdrobească Ucraina...
Putin ar fi decis să abandoneze negocierile de pace și să zdrobească Ucraina după incursiunea în Kursk: „Un război fără reguli”
Milionarul din presa sportivă care s-a îmbogățit peste noapte. Povestea sumei enorme câștigate...
Milionarul din presa sportivă care s-a îmbogățit peste noapte. Povestea sumei enorme câștigate de Ovidiu Ioanițoaia cu ajutorul lui Adrian Sârbu
A albit de tot și nu-l mai recunoști! În urmă cu câțiva ani,...
A albit de tot și nu-l mai recunoști! În urmă cu câțiva ani, toate femeile visau la el. Acum pare altă persoană! Spune drept, îți dai seama cine e în poze?
Șir de evenimente astrale în octombrie. Momente de cumpănă pentru două zodii
Șir de evenimente astrale în octombrie. Momente de cumpănă pentru două zodii
Ea e Cristina, fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță. A lăsat-o și s-a...
Ea e Cristina, fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță. A lăsat-o și s-a cuplat cu Monica Bîrlădeanu. Au fost împreună 20 de ani
LOVITURĂ privind TICHETELE de MASĂ! SE DAU AMENZI
LOVITURĂ privind TICHETELE de MASĂ! SE DAU AMENZI
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani...
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a fost abandonată de cei cărora le-a dat viață. Nici măcar atunci când s-a îmbolnăvit nu a fost vizitată. Drama prin care a trecut
Vladimir Putin nu mai e interesat de discuții de pace și vrea să...
Vladimir Putin nu mai e interesat de discuții de pace și vrea să distrugă statul ucrainean, după incursiunea soldaților Kievului în Kursk, susțin surse de la Kremlin
EXCLUSIV. Spitale modulare de 20 de milioane de euro, lăsate să zacă în...
EXCLUSIV. Spitale modulare de 20 de milioane de euro, lăsate să zacă în paragină. Construite în timpul pandemiei, acum sunt subiect de litigiu
Gestul superb făcut de Valentina Pelinel pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul...
Gestul superb făcut de Valentina Pelinel pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Totul a fost făcut public
Cum arată și cu ce se ocupă fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță....
Cum arată și cu ce se ocupă fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță. Câți copii are cu femeia de care s-a îndrăgostit înainte să o cunoască pe Monica Bârlădeanu