Life

De ce e mereu Lună Plină în Săptămâna Mare dinainte de Paște. Fenomenul nu e deloc unul întâmplător

Poate ai observat și tu că în Săptămâna Mare dinainte de Paște e mereu Lună Plină. Este însă acest fenomen unul întâmplător?
14.04.2025 | 18:31
De ce e mereu Luna Plina in Saptamana Mare dinainte de Paste Fenomenul nu e deloc unul intamplator
Motivul pentru care în Săptămâna Mare dinainte de Paște e Lună Plină. Sursă foto: Freepik
ADVERTISEMENT

În Săptămâna Mare dinainte de Paște avem Lună Plină. Iar asta se cam întâmplă în fiecare an. Cum e posibil așa ceva, având în vedere că data la care sărbătorim Învierea lui Iisus Hristos e mereu diferită?

Motivul pentru care în Săptămâna Mare dinainte de Paște e Lună Plină

Mai sunt doar câteva zile până la Paște, una dintre cele mai importante sărbători din întreg Calendarul Ortodox. Până atunci însă, românii traversează Săptămâna Mare, ori Săptămâna Patimilor.

ADVERTISEMENT

Paștele nu este o sărbătoare cu dată fixă la fel ca și Crăciunul. Astfel, nici Săptămâna Patimilor nu este una fixă. Singurul lucru care rămâne același e faptul că în Săptămâna Mare dinainte de Paște, sau chiar în apropiere, e Luna Plină.

Pe cer s-a putut vedea deja aceasta și iată că acest lucru nu este tocmai întâmplător. Mai exact, apariția Lunii Plini în apropiere de Săptămâna Mare este rezultatul unul calcul străvechi. Acesta îmbină tradiția creștină cu ritmul calendarului lunar evreiesc.

ADVERTISEMENT

Practic Luna Plină și Săptămâna Mare în același cadru semnifică o legătură profundă între cer și credință, între cosmos și sărbătoare. Și se pare că originea acestei reguli e una destul de veche.

Cum a fost stabilită data la care se sărbătorește Paștele

Mai exact, aceasta datează de la Conciliul de la Niceea din anul 325. Acela a fost momentul în care Biserica a stabilit ca Paștele să fie sărbătorit în duminica care urmează primei luni pline după echinocțiul de primăvară.

ADVERTISEMENT

Amintim faptul că echinocțiul de primăvară este stabilit la data de 21 martie. Și practic prin această regulă se urmărește să fie menținută legătura cu Paștele evreiesc, sărbătorit conform calendarului ebraic.

ADVERTISEMENT

Cu alte cuvinte, Luna Plină în Săptămâna Mare nu e întâmplătoare. Aceasta devine un reper esențial în stabilirea datei Paștelui, ceea ce explică prezența sa constantă în timpul Săptămânii Mari.

Menționăm că Săptămâna Mare a început în data de 13 aprilie, odată cu Duminica Floriilor. În noaptea de sâmbătă 12 spre duminică 13 aprilie 2025, a fost vizibilă pe cer o lună plină specială. Aceasta a fost cunoscută sub numele de „luna roz”.

Amintim și faptul că din punct de vedere religios, anul 2025 este unul ceva mai special. Mai exact, spre deosebire de anii de până acum, anul acesta, atât creștinii ortodocși, cât și cei catolici sărbătoresc Paștele în aceeași zi.