Obiceiul britanic de a pune lapte în ceai are și o explicație științifică, spune Mihaela Bilic. Se pare că această tradiție aduce beneficii importante pentru sănătate.
S-a descoperit că ceaiul poate împiedica organismul să absoarbă fierul din alimente, atunci când este băut în timpul mesei. Dar, dacă adăugăm puțin lapte peste, așa cum fac englezii de generații întregi, putem rezolva ușor această problemă.
Încă din 1970, cercetătorii au semnalat că ceaiurile pot avea un efect inhibitor din cauza taninurilor. Acești compuși împiedică absorbția fierului din alimente sau suplimente.
Mai exact, când bei o ceașcă de ceai în timpul mesei, corpul tău absoarbe cu 10 până la 60% mai puțin fier timp de 45 de minute.
De aceea, este recomandat să se adauge puțin lapte în ceai, deoarece proteinele din lapte blocheze efectul taninurilor.
Nu toate tipurile de ceai au același efect asupra fierului din organism. Mihaela Bilic atrage atenția că ceaiul negru este cel mai problematic.
„Ceaiul negru este cel mai puternic inhibitor al absorbției de fier, efect pe care ceaiul verde nu îl are. Cum putem scăpa de acest inconvenient? Punând lapte în ceai, după metoda englezească! Taninurile se vor lega de proteinele din lapte și în felul acesta fierul rămâne neafectat.
Altă soluție ar fi să evităm să bem ceai atunci când consumăm produse bogate în fier: carne, pește, ficat, legume cu frunze verzi (spanac, pătrunjel).
Ca să evităm anemia și scăderea imunității în sezonul rece, ne încălzim cu ceai și mâncăm carne …separat!”, a scris Mihaela Bilic pe rețelele sociale, potrivit dcnews.ro.